Így irtsd ki a pesszimizmust az életedből

Így irtsd ki a pesszimizmust az életedből

Címlap / Életmód / Egészség / Így irtsd ki a pesszimizmust az életedből

Vannak időszakok az életünkben, amikor ránk telepedik a borúlátás és mindent nagyon sötét szemüvegen keresztül nézünk. Ám sokan alapbeállítottságuk, vérmérsékletük miatt is hajlamosak a pesszimizmusra. Ha úgy érzed, hogy te is inkább a negatív dolgokra koncentrálsz a pozitívak helyett, esteleg épp rossz passzban vagy és szeretnéd kiirtani a pesszimizmust az életedből, akkor ezeket a tanácsokat fogadd meg!

Győzd le a gyanakvást!

A pesszimista hozzáállással az az egyik legnagyobb gond, hogy leginkább csak az akadályok és kellemetlenségek tűnnek fel a sok remek lehetőség helyett.

Ha pesszimista alkatú vagy akkor biztos ismered az érzést, hogy folyton gyanakszol, vajon megérdemelted ezt a kellemes élményt, napot, előléptetést, dicséretet.

Ha valaki kedves veled, egyből azt figyeled, hogy milyen hátsó szándéka lehet az illetőnek. Ha éppen jól jönnek össze a dolgok a munkahelyeden és kilátásban van valami szuper előléptetés vagy új feladatkör, akkor azonnal lesed, hogy hol van benne a buktató. Amennyiben gyakran tapasztalod magadon ezeket, akkor próbálj túllépni a gyanakváson. Miért ne érdemelnéd meg, hogy klassz dolgok történjenek veled és körülötted? Nézz bele a tükörbe és indulj úgy neki a napnak, hogy ez a csodás ember most megy csodás élményeket megélni.

 

Bíznod kell a képességeidben

Ott mocorog a fejedben a kétség, hogy elég jó vagy-e egy feladathoz, egy sportteljesítményhez, a párkapcsolat útvesztőinek kezelésében? Ha igen, akkor ideje kilépned ebből a rettegés-zónából!

Nincs tökéletes ember, nincsenek tökéletes, színtisztán problémamentes periódusok az életben, ezt tartsd szem előtt.

Ne keresd mindig magadban a hibákat, nem kell folyton magadat ostoroznod. Vedd számba azokat a képességeidet, amik előrébb vittek eddig az életben! Gondold végig, hogy mik azok a tulajdonságaid, amik sikerélményekhez vezettek! Ezek lebegjenek ott előtted mindig, amikor elkeseredsz vagy épp szapulni kezded magadat.

 

A kudarcainkon túl kell lépni

A borúlátó emberek sokat vekengenek a múlt tévedésein, hibáin, kudarcain. Sajnos a múltban elkövetett botlásokat már lehetetlen átírni, de a derülátó szemléletmóddal lehet belőlük tanulni.

Ha folyamatosan a kudarcaidat emlegeted, újra és újra átéled azt a kellemetlen érzést, amit egy botlásod, nem átgondolt döntésed hozott, akkor csak még jobban elmerülsz az önsajnálatban, ez pedig teljesen leszívja az energiáidat.

Nem kell szemellenzőt felvenned, de ne dédelgesd a fájdalmat, mert akkor nem múlik. Próbáld meg a kudarcot úgy kezelni, mint egy állomást, ami tovább vitt a személyiséged fejlődésében. Egyébként mg minden csak annyira kudarc, amennyire te azt annak tartod.

 

Látod az apró örömforrásokat?

Egy lélekmelengető mosolyhoz néha nem kellenek nagy horderejű események, elég egy apróság is.

Egy kedves gesztus valakitől vagy éppen tőled valaki felé, egy bájos kisállat a nagyvárosi forgatagban, egy mókus a fán, egy dörgölőző cicus a ház oldalában.

Miért ne lehetnének ezek az apróságok is a napod részei? Lásd meg őket! Légy fogékony arra, hogy észrevedd a kisebb örömforrásokat is.

Az egészségednek is jót tesz, ha sokat nevetsz. A sejteid, a beleid, még a bőröd is hálás a lélekfelszabadító nagy kacagásokért. Szeresd mag annyira, hogy naponta többször elmosolyodj, nevess!

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást