A prebiotikumokat, a probiotikumokat és a posztbiotikumokat a bélrendszerünk egészségének kulcsszereplőiként tartjuk számon. Van azonban egy fontos oldható rost, amiről sokkal ritkábban esik szó, de nagyon fontos: az inulin ugyanis szintén fantasztikus hatással lehet a bélrendszerünkre. De mit is értünk alatta pontosan, és milyen élelmiszerek segítségével fogyaszthatsz belőle többet?
1/8 Mi pontosan az inulin?
Az inulin egy rostfajta, amely leginkább olyan növényekben található meg, mint a csicsóka és a cikóriagyökér. Prebiotikumként is működhet, mivel a bélrendszerünkben élő baktériumok könnyen fermentálhatják. A fermentáció eredményeként rövid szénláncú zsírsavak keletkeznek, amelyek pozitív változást eredményezhetnek a bél mikrobiomában. Mind közül is a legfontosabbak a gyulladás elleni védelem, a nyálképződés és a bélgát integritásának fenntartása.
A bél mikrobiomában bekövetkezett pozitív változások az inulin prebiotikus természetének tulajdoníthatóak, amely táplálhatja a bélrendszerünkben lévő baktériumokat, amelyek butirátot termelhetnek - ami a posztbiotikumok egyik formája, amely segít fenntartani a bél egészségét. Figyelembe véve a sok pozitív előnyét, érdemes ügyelni arra, hogy az étrendünkben is rendszeresen szerepet kapjanak az inulint tartalmazó élelmiszerek.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!