Szerencsére idehaza manapság is bőven van olyan étterem, ahol finom ételek közül válogathatunk, és a minőségi alapanyagok is adottak. Aztán persze sokat jelent a szintén szélesebb körben jelen lévő szezonalitás, amelynek köszönhetően különösen jól eshetnek bizonyos feltálalt ételek az egyes évszakokban, hónapokban. Annál ritkább, de nagyobb kincs azonban, ahol mindezeken túl még az igazi vendégszeretet is él.
Ha ez is fontos számodra, amikor egy finom reggelit, ebédet vagy vacsorát ennél étteremben, a Dabas Deli · Bistro egészen biztosan nem fog csalódást okozni.
Hogyan és mikor kezdődött a Dabas Deli története?
A Dabas Deli · Bistro egy 30 éves, céllá fogalmazódó álom megvalósulásának gasztronómiai hibridje, amely egy speciality kávézó, jó bisztrókonyha és egy delikátesz elegyeként nyitotta meg kapuit 2021-ben.
Mitől lesz szerintetek valaki manapság igazán jó vendéglátós?
A mai rendkívüli nehéz gazdasági körülmények között csak alázattal, céltudatosan, minden egyes vendéget külön megtisztelve szabad működni. Maximalizmusunkat minden tekintetében átjárja az a vendégcentrikus hozzáállás, amit mi a szó valódi értelmében vett vendéglátásként teszünk az asztalokra. Természetesen szenzitívek vagyunk a hozzánk látogatók szokásaira, igényeire, ugyanakkor figyelünk az uralkodó trendekre, bár mi elsősorban megteremteni és nem követni szeretnék azokat.
Mik számotokra a legfontosabb szempontok az alapanyagok összeválogatásánál?
Három alap kritériumunk van: az első a minőség, amiből soha nem engedünk! A második: az eltelt időszakban nagyon jó viszonyt tudunk kialakítani a termelőkkel, és a vágóhidakkal, hiszen az egész minőségét átjárja a lokálpatriotizmus, ezért kiemelt lehetőséget kapnak a környékbeli beszállítók. A harmadik pedig a szezonalitás: bár a mai korszerű világban megszokott, hogy decemberben is van eper a hipermarket polcain, mi hiszünk abban, hogy a gyümölcsnek más az íze, zamata, amely hajnalban még a termőhelyén, fél egykor pedig már a vendég asztalán van.
Melyek most a legkedveltebb reggelijeitek és főételeitek?
Reggeli ajánlataink közül kiemelkedik házunk bőséges reggelije, amely túl azon, hogy rendkívül tartalmas, kiváló ízeket sorakoztat fel, egy tányéron mutatja be szinte a teljes reggeli kínálatunkat. Főfogásaink közül védjeggyé vált a marhapofa pörköltünk és rendkívül kedvelik a házi tésztáinkat.
Miért döntöttetek úgy, hogy egy delikátesz részleget is kialakítotok?
A delikatesz kialakítását az első gondolattól tényként kezeltük, hiszen rendkívül jól fuzionál a konyhánkban megtalálható, a séfünk által is használt alapanyagokkal, de kínálatunkban elérhető egyedi csomagolásban a csak számunkra pörkölt, vendégeink által közkedvelt kávénk is.
Mely eddig kapott visszajelzésekre gondoltok vissza a legszívesebben?
Számunkra az a szeretet a legfontosabb, amit nap mint nap kapunk a vendégektől, de talán hadd emeljünk ki két szakmai piros pontot is. Asztalunknál többször is megfordult már Tiago Sabarigo Michelin csillagos séf, feleségével elköltve a családi ebédet, de Vajda Pierre az ismert ételkritikus is állt már fel étkezés végével azzal a félmosollyal az arcán séfünk felé fordulva, hogy „ez a fiú tud főzni”.
Hogyan készültök a nyári hónapokra?
Nyáron világutazásra indulunk a vendégeinkkel és a nemzetközi konyhát szabad tűzre, parázsra, grillre tesszük a teraszon. Hétvégente különböző országok, régiók ízeit hozzuk el a vendégeinknek, amelyért hálás mosolyokat kapunk viszonzásul.
Nyitófotó: Dabas Deli · Bistro