Intelligens lakások

Intelligens lakások

Címlap / Otthon / Dekor / Intelligens lakások

Egyre inkább divatba jön az, hogy a házak, lakások tervezésénél figyelembe veszik az energiafelhasználást, távműködtetést, és a programozhatóságot. Ezek az intelligens lakások, amelyekből bár még kevés van nálunk, mindenképpen érdekes dolgokat foglalnak magukba.

Intelligens fűtés

Az intelligens lakások alapvető tulajdonsága, hogy a fűtés hőfoka és a bekapcsolás időzítése programozható. Létezik egy régebbi, szintén jól bevált módszer, amivel otthon beállíthatjuk, hogy ha minden nap 6-ra érünk haza, akkor előtte 15 perccel már a rendszer kapcsoljn be, hogy hazaérve a megfelelő hőfok fogadjon bennünket.
Ugyanennek a modernebb változata az, hogy távolról eljuttathatjuk ezeket a parancsokat a lakás rendszerének, vagyis ha később érünk haza, „szólhatunk” a lakásnak, hogy csak később fűtsön be.

Intelligens energiaszabályozás

A fűtést az intelligens házak rendszerei nem csak úgy tudják irányítani, hogy akkor kapcsol be, amikor a tulajdonosnak szüksége van rá, hanem más módon is javíthatja a hatékonyságot.
Például létezik sok olyan rendszer, amelyik kikapcsolja a fűtést, ha hosszabb időre kinyitjuk az ajtót vagy az ablakokat, így megakadályozza, hogy feleslegesen használjuk az energiát. Egy hosszabb szellőztetéskor értelmetlenül működő fűtési rendszer nem csak túlterhelődhet, de ok nélkül generál a kelleténél magasabb számlát is.

Intelligens biztonsági rendszer

Az intelligens lakások másik jellemző tulajdonsága, hogy a biztonsági rendszere nagyon fejlett és távolról is elérhető. Ez rendszerenként mást és mást jelent, de általában megoldható az, hogy bárhonnan megtekinthessük például az otthonunk bejáratait figyelő kamerák képét, illetve hogy üzenetet kapjunk, ha a rendszer jogtalan behatolást jelez.
Ilyenkor a tulajdonosnak azonnal van lehetősége riasztani a hatóságokat és sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy a tettesek nem tudnak eltűnni.

Intelligens árnyékolás

Az intelligens házak nem csak az energiatakarékosságot célozzák meg, de ugyanilyen fontos szempont a lakók kényelmének biztosítása is. Ezért az ilyen lakások árnyékolási rendszerei képesek arra, hogy a redőnyöket az aktuális fényviszonyoknak megfelelően irányítsák.
Vagyis ha épp átsüt rajtuk a nap, akkor a megfelelő szögbe állítja a rendszer, hogy ne süthessen senkinek a szemébe. Ugyanez a rendszer érvényes a terasz árnyékolására is: ott a kijelölt területek folyamatos árnyékolását biztosítja az erre kifejlesztett műszer.

Intelligens hűtő

Kissé futurisztikus elem és egyáltalán nem elterjedt, de mégis érdemes egy oldalt szentelni az élelmiszereket számon tartó hűtőről. Ez a háztartási berendezés képes arra, hogy a benne tárolt élelmiszereket számon tartsa, és ha ezek már nagyon fogyóban vannak, akkor ezt a tulajdonos tudtára is adja.
Vagyis ez egy olyan hűtő, amelyik mindig szól, ha el kell menni bevásárolni, sőt a teljes bevásárlási listát is összeállítja nekünk.

Intelligens WC

Végül, de az érdekességek szempontjából egyáltalán nem utolsó sorban létezik az intelligens WC is. Ez nem tud kevesebbet, mint hogy egy beépített egység segítségével megbízhatóan elemzi a tulajdonos reggeli vizeletét, és kommunikál is vele, ha olyan eredményre jutott, amit érdemes a gazda tudomására juttatni.
Vagyis az ilyen WC berendezés tulajdonosa napi rendszerességgel kap visszajelzést egészségügyi állapotáról. Persze ismerjük el, hogy van abban valami morbid, ha az orvosnál megkérdezik, hogy miért jött, és ebben az esetben a válasz bizony így hangzik: „A WC-m szólt, hogy jöjjek el.”!

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!