Bevált módszerek az inhalálásra, ha nehezen megy a levegővétel

Bevált módszerek az inhalálásra, ha nehezen megy a levegővétel

Címlap / Életmód / Egészség / Bevált módszerek az inhalálásra, ha nehezen megy a levegővétel

A test természetes védekezési reakciója miatt tapasztaljuk ilyenkor a jellegzetes kényelmetlenségeket: gyulladás, kaparó torok, orrdugulás. Mivel a kórokozók a levegőből jutnak be és először az orrjáratokban illetve a torokban kezdenek el szaporodni, logikus lépés megnehezíteni a dolgukat azzal, hogy elzárjuk az útjukat, megnehezítjük a tapadásukat, valamint kimossuk az elpusztult vírusokat.

Ez nyilvánul meg fizikailag úgy, hogy megnövekedik az orrnyálkahártya vérellátása, a szervezet duzzadást idéz elő benne, továbbá bőséges nyálkát termel, hogy eltávolítsa a védekezés során elesett katonáit és a likvidált kórokozókat. A szervezet gőzerővel dolgozik, tudja, hogy mit csinál, és azt is tudja, hogy ezek a kis ravasz betolakodók mit nem szeretnek. A meleget bizony nem szívelik, tehát kapjunk elő egy tálat, melegítsünk vizet és pörköljünk oda nekik.

A bevált módszer 

A nedves inhaláció a hipertermia lokálisan alkalmazott formája, mely gyakran alkalmazott eljárási forma a megfázás és a felső légúti betegségek kezelésénél. Fertőtlenítő hatású, csökkenti a köhögési ingert, gyógyítja a nyálkahártyát. A gőz belélegzése hatékony a hőérzékeny vírusok és baktériumok ellen, valamint a pára gyógyhatású anyagok közvetítőközegeként is szolgálhat. A gőzölés hatását tehát fokozhatjuk gyógynövényekkel, illóolajokkal, fertőtlenítő hatású anyagokkal.

Vitathatatlanul remek módszer a gőzölés, de fontos megjegyeznem, hogy bizonyos esetekben nem ajánlott. Ezért ha kifejezetten száraz, érzékeny, vagy értágulatokra hajlamos a bőröd inkább kerüld el a forró gőz használatát. Ne csüggedj emiatt, mert mindjárt javaslok helyette más technikákat, amik remélhetőleg számodra is megfelelőek lesznek és elnyerik a tetszésedet, ezért kérlek, legyél egy kicsit még türelmes. 

Aromaterápiás inhaláló keverék

Keverj össze 15- 15 csepp citrom és kajeput, 30 csepp eukaliptusz, 10 csepp mirtusz illóolajat egy sötét üvegcsében. Egy liter forró vízhez 2 cseppet adj a keverékből, majd azzal végezd a gőzölődést, kb. 10- 15 percig.

Almaecetes inhalálás

Egy lábasban melegíts fel némi almaecettel elkevert vizet. Amint eléggé felforrósodott, öntsd át egy tálba, hajolj fölé és teríts a fejedre egy törölközőt. 5 percen keresztül lélegezd be az almaecetes gőzt.

Fenyős inhaláló

Egy marék fenyőhajtást főzz fel 2 liter vízben. Öntsd egy tálba a gőzölgő főzetet és hajolj fölé a törölközősátor alatt.

Száraz inhaláció

Személyes kedvencem az úgynevezett száraz inhaláció egy nagyon hasznos praktika, ami gyakorlatilag bárhol és bármikor alkalmazható. Sokkal biztonságosabb és egyszerűbben kivitelezhető, mint a nedves eljárás. Remek alternatíva azoknak, akiknek nem ajánlott a forró gőzölés, vagy valamilyen ok miatt nem kedvelik. 

Illóolajos inhaláló

Egy zsebkendőre tegyél 1-1 csepp citrom, eukaliptusz és levendula illóolajat, majd az orrod elé tartva mélyen lélegezd be az illóolajok „gőzét”. Lehet más illóolajokat is használni, pl.: kakukkfüvet, zsályát, mentát, fenyőt, fahéjat, etc. 

A következő eljárás inkább otthon elvégzendő.

Vöröshagyma inhalátor

Egy nagyobb, megtisztított hagymát reszelj le, majd tedd egy tányérra a reszeléket. Hajolj fölé, takarjuk be magad egy törölközővel. Lélegezz először orron, aztán szájon át, és „fürdesd meg” a szájnyálkahártyát és a hangszalagokat is az antibakteriális illóanyagokban. 

Van még egy érdekes lehetőség, ami kicsit meglepőnek tűnhet, de megnyugtatlak, hogy túlélhető és működőképes. 

Zsályás orrtampon

Ha van otthon orvosi zsályád, tépj le róla 1-2 levelet, finoman hajtogasd össze, nyomkodd meg, amíg kissé nedves és puha lesz. Aztán tekercselve helyezd az orrnyílásodba 10- 15 percre. Valószínűleg már néhány perc után felszabadultabbnak érzed majd a légzésedet. A zsálya gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatású és gyógyítja a nyálkahártyát. Forrázata gargalizálásra is alkalmas torokfájás és mandulagyulladás esetén. Amennyiben gyermeknél alkalmazod az orrtampont, maradj mellette a „kezelés” ideje alatt. Zsálya hiányában a lándzsás útifű levelét is használhatod hasonló módon. 

Végtelenül egyszerű, mégis hatásos módszerek ezek, amikkel tevékeny részese lehetsz a védekezésnek és támogathatod a gyógyulásodat. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást