Az immunerősítő gyógynövény, ami hosszabb élettartamot ígér

Az immunerősítő gyógynövény, ami hosszabb élettartamot ígér

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Az immunerősítő gyógynövény, ami hosszabb élettartamot ígér

Az astragalus a hüvelyesek rendjébe tartozó nemzetség, és mintegy kilencven fajjal büszkélkedhet. Közülük a legnépszerűbb a legtöbbször csak szimplán astragalusként emlegetett Astragalus membranaceus, amelynek gyökerét a kínai orvoslásban évezredek óta használják. A legtöbben azért alkamazzák, mert úgy tartják, hogy nemcsak hogy képes életerőt adni, de az életünket is meghosszabbíthatja.

Miért olyan jó az astragalus?

Az astragalus legfőbb előnye, hogy számos gyógyászati célra felhasználható. Alapvetően a test gyógyulási folyamatait és a jobb működését segíti. Leggyakrabban az immunrendszer támogatására használják. Ennek oka, hogy „immun amfoternek” tartják, ami azt jelenti, hogy segít normalizálni az immunrendszer működését. Nem nyomja el és nem stimulálja túlzottan, hanem az optimális működésre ösztönzi. 

Hagyományosan immunszuppressztív (vagyis amikor az immunrendszer az egyén saját szervezete ellen fordul) és túlzott immunrendszeri állapotokra, például allergiákra egyaránt használják. Az astragalus növeli a fehérvérsejtszámot is (ezáltal erősíti az immunitást). Tudományos kutatások kimutatták azt is, hogy segíti az immunrendszert megfázás és influenza esetén, és bizonyos baktériumokkal szemben antibiotikus hatása is van.

Milyen további pozitív tulajdonságai vannak?

Az astragalus hematopoetikus is, ami azt jelenti, hogy a vörösvértestek számát is növelheti. A vörösvértestek felelősek azért, hogy a tüdőből oxigént szállítsanak a test többi részébe, és a szén-dioxidot a test többi részéből a tüdőbe szállítsák. Ezenkívül vérnyomáscsökkentő hatással is rendelkezik, mivel kimutatták, hogy tágítja a perifériás ereket, vagyis védő hatás fejt ki a magas vérnyomás ellen.

A különleges gyógynövényről ismert, hogy a májra is jótékony hatással van. Éppen ezért a hepatitis kezelésére is gyakran használják, és számos másnaposság kezelésére kifejlesztett gyógyszerben is megtalálható. Ezenkívül hozzájárul a vese támogatásához, segít megőrizni a csontok egészségét, és gyulladáscsökkentőként is alkalmazható, vagyis nem túlzás azt mondani, hogy szinte csodaszernek tekinthető.

niuniu/istockphoto.com

Hogyan építsd be az öngondoskodási rutinodba?

Az astragalus legegyszerűbb felhasználási módja, ha közvetlenül a teádba vagy más meleg italba cseppentesz néhányat egy belőle készült kivonatból. Idehaza is számos kiszerelésben elérhető, így a bioboltokban vagy a gyógyszertárakban biztosan te is megtalálod belőle azt a verziót, ami neked a legszimpatikusabb. Akár napi teaivási rutint is kialakíthatsz a segítségével, amivel egyúttal a folyadékbeviteledet is növelheted.

Ami nagyon fontos, hogy ha komoly egészségügyi okból szeretnéd használni, akkor mindenképp avasd be a kezelőorvosodat. De egy, a kínai orvoslásban jártas szakemberrel is érdemes konzultálnod, mivel az astragalus különböző formái és kivonatai nem egyforma erősséggel hatnak.

Győződj meg róla, hogy por, kapszula vagy tinktúra formájában a legjobb neked, majd ha azt is tudod, mekkora mennyiségben ajánlott szedned, elkezdheted használni.

Az astaragalussal főzni is lehet – a gyökeréből készült kivonat a tea mellett levesek elkészítése során is elhasználható. Egy kiskanálnyi mennyiséget például a vasárnapi húsleveshez is bátran hozzáadhatsz, hogy így az egész család élvezhesse a fantasztikus gyógynövény előnyeit. Természetesen mint sok más gyógynövény esetén, itt is figyelni kell a mennyiségre – napi néhány cseppnél ne használj belőle többet, kivéve, ha a kezelőorvosod mást ajánl.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást