A műanyag étel- és italtárolók használata növelheti a meddőség, a cukorbetegség, az elhízás és a rák kockázatát, az utóbbi negatív hatások ráadásul öröklődhetnek is.
Figyelnek a ftalátokra
A világ minden tájáról 17 000 endokrinológust tömörítő washingtoni társaság árgus szemekkel figyeli a ftalátok csoportjába tartozó vegyületek hatását is.
Ezeket rugalmasabb állagú műanyag termékek előállítására használják elsősorban, például csomagolásnál, kerti tömlőkhöz vagy orvosi csövekhez. A ftalátokról terjedt el a feltételezés, hogy „nőiesítik” a fiú magzatokat az anyaméhben, illetve magatartás-problémákat okoznak a gyerekeknél a későbbiekben.
Noha az Európai Unió már 2005-ben betiltotta őket a játékgyártás területén, Amerikában még mindig csak részleges szabályozás alatt áll az alkalmazásuk. Sokhelyütt pedig egyenesen azt lehet olvasni, hogy az egészséges életmód részeként ajánlott elkerülni a ftalátokat, mert például az izomépítést is gátolják.
Noha pártatlan tudományos eredményt nehéz erről felmutatni, általánosságban elmondható, hogy érdemes a kitettséget minimálisra csökkenteni.
A WHO állásfoglalása
Említettük, hogy az Egészségügyi Világszervezet beszámolója szerint több mint 800 olyan vegyületet ismerünk, amelyek endokrin megszakító tulajdonsággal rendelkeznek – köztük ugyebár a BPA-t és a ftalátokat. Az ide tartozók némelyikét teljesen betiltották már, vagy részlegesen szabályozták a felhasználásukat.
A legfőbb probléma azonban, hogy az emberi hormonrendszer változatossága miatt még egyetlen kemikáliát sem sikerült teljes körűen tesztelni – tehát csak összefüggések alapján mérhetjük fel a kockázatokat.
A WHO beismerte, hogy „talán sosem derül ki, melyik okoz pontosan egy bizonyos zavart vagy betegséget”, és hogy az elmúlt években nem véletlenül látott napvilágot több mint 750 tanulmány ebben a témakörben.
Te mit gondolsz minderről? Kerülöd a műanyagokat, vagy vaklármának tartod a figyelmeztetéseket?