Életmód / Egészség / Lélek

Halálos méreg vagy vaklárma? A ftalát-veszély

Egyre többször kaphatjuk fel fejünket arra a szóra, hogy ftalát, egyre több használati tárgyon van feltüntetve a felkiáltójeles mondat: Ftalátot nem tartalmaz! Ebből mindenki ösztönösen arra következtet, hogy a ftalát valami szörnyű dolog. Helyesen.

A kockázat

Bizonyított, hogy a ftalát nem csupán a spermaszámot csökkenti, hanem a májrák kialakulásában szerepe van. A fiúk szervezetében körülbelül három hónapos korban kezd emelkedni a nemi hormon koncentráció, ám azoknál a fiúknál, akiknek szervezetébe ftalát kerül az anyatejjel együtt, alacsonyabb a nemihormon-koncentráció.

Ami jó hír, hogy a mért anyatejekben lévő ftalátok szintje határérték alatt volt – bár ez engem nem nyugtat meg, mivel a ftalát szinte mindenben megtalálható, így számos helyről kerül folyamatosan a szervezetbe. Tudni kell azt is, hogy ez az anyag megtalálható a tápszerekben is. Tehát az anyatej – ha van benne ftalát, ha nincs – még így is sokkal egészségesebb, számos egyéb oknál fogva.

Hogyan lehet csökkenteni a ftalátot az anyatejben?

Illik tudni, hogy míg az anyaméhben a placenta sok mindent kiszűr a vérből, mielőtt a gyermek testébe kerül a köldökzsinóron keresztül, addig az anyatejnél ez a feltétel nem adott. Ám a ftalát még a placenta ,,szűrőjén” is átjut.  

Tehát ilyenkor illik kerülni a mérgező anyagokat tartalmazó kozmetikumok és egyéb dolgok használatát. Ha máskor nem is, de ilyenkor mindig nézzük meg mindennek a csomagolásán a tájékoztatót, és legyünk ,,márkahűek”. Mára az is tény, hogy a ftalátok kapcsolatba hozhatók a mellrákkal is, így ezt a jó szokást illik megtartani.

Mi mindenben van benne ez az anyag?

Ami elképesztő, hogy ez az anyag benne van például a kozmetikumokban, samponokban, az élelmiszerek csomagolásában. Bár egyre kevesebben használnak padlószőnyeget, mégis meg kell említeni, hogy a ftalát megtalálható a padlószőnyegben, lambériában is, így – és egyéb más okból is – nem ajánlott gyermekszobában a padlószőnyeg.

Játékok választásánál is oda kell figyelni, hogy a játékon fel legyen tüntetve, hogy a játék anyaga ftalátmentes. Ezen kívül ftalátot találhatunk a súrolószerekben is – tehát mindenben, aminek köze van a műanyaghoz. Az egészségügyben széleskörű a műanyag használata, így például a ftalát megtalálható a maszkokban, vagy a tasakos vérkészítmények csomagolásában is.

Mik azok a ftalátok?

A ftalátok szerves vegyületek, melyeket a PVC lágyítására használnak, hogy az rugalmas legyen. Tehát, amiben nincs PVC, nagy valószínűséggel ftalátot is kevesebbet tartalmaz. A ftalátok károsító hatása bizonyított, így az EU-ban korlátozták felhasználásának területeit. 

A veszély nem azonnali, hanem inkább folyamatos, hiszen kémiai kötései által a vegyületből a káros anyagok lassú, hosszú idő alatt, párolgással kerülnek a környezetbe, melyben élünk. A ftalát megtalálható a házi porban is…

A ftalát és a cukorbetegség

A hormonháztartás az, melyre ez a vegyület leginkább hat. Kutatók, vizsgálatok alapján felfigyeltek arra, hogy köze lehet a cukorbetegség kialakulásában, sőt, a nők és az idősebb korosztály veszélyeztetettebbek. 

Előbbi talán amiatt, mert több kozmetikumot használnak, utóbbi, az idősebb korosztály pedig több ideje van kitéve a ,,mérgezésnek”, és más egyéb betegséggel küzdenek többnyire. Még akkor is kétszeresére nőtt a cukorbetegség esélye, ha a vérben csak alacsonyabb volt a ftalátszint.

A ftalát és a pajzsmirigy

A pajzsmirigy hormonja a thiroxin (kétféle), a sejtanyagcserére hat  – emiatt van probléma a testsúllyal, ha megbetegszik ez a szerv. Úgy tűnik, hogy ftalátok és a biszfenol-A (BPA) a pajzsmirigyhormonokra komoly hatással vannak. 

Elgondolkodtató, hogy az elmúlt évtizedekben a nők körében felszaporodtak a pajzsmirigy problémák – és itt most nem 1-2 százalékról, hanem óvatos becslések szerint is körülbelül 20 százalékról van szó.
Ez többek között nem csak azért probléma, mert kellemetlen tünetei vannak a betegségnek, illetve nem ismerik fel, hogy pajzsmirigy problémáról van szó, hanem azért is, mert igen megnehezíti a terhességet. Vetélést okozhat, vagy épp fejlődési rendellenességet (retardációt).
Olvastad már?  Koronavírus: Ilyen lesz kozmetikushoz menni a járvány után

A ftalát nem játék. Nagy odafigyelést, a ,,civilizáció” egy részéről való lemondást jelent, ha kerülni szeretnénk – már amennyire lehet. Ám megéri a fáradságot és nehézséget: egészségesebbek leszünk, egészségesebbek lesznek gyerekeink.