Ilyen jótékonyan hatnak lelkünkre az állatok – Bizonyított!

Ilyen jótékonyan hatnak lelkünkre az állatok – Bizonyított!

Címlap / Életmód / Család / Ilyen jótékonyan hatnak lelkünkre az állatok – Bizonyított!

Összegyűjtöttünk néhány lélekemelő okot, amiért érdemes embernek állattal barátságot kötni és gondozását felvállalni.

Hogyan hatnak ránk az állatok?

Azon túl, hogy hozzájárulnak szervezetünk egészségéhez, lelkileg is új feladatok elé állítanak bennünket. Jobban tűrjük a stresszt, könnyebben úrrá leszünk válságokon, hatékonyan közelítünk problémáinkhoz. 

Jobb kedvre derülünk és kevésbé leszünk agresszívak, több emberrel ismerkedünk meg, kibeszéljük a lelkünket nyomasztó gondokat. Így ritkábban betegszünk meg, és kevesebb gyógyszert szedünk.

Szolgákból segítők

Az állatok már rég túlnőttek azon a szerepükön, hogy az embernek csupán a napszámosai lehetnek.

Évezredeken át azért tenyésztettük őket, hogy segítsenek nekünk a vadászatokon, az igavonásban, hogy megfogják az egereket, vagy hogy őrködjenek. 

Ma, amikor már nem vagyunk ráutalva éberségükre és erejükre, rájövünk, hogy sokkal többet jelentenek számunkra.
Az állatok simogatása, etetése, gondozása, vagy éppenséggel a lovaglás megnyitja a bezárkózott lelket, lazítja a görcsbe szorult izmokat, és újraéleszti a mélyre temetett érzelmet. Szükségünk van az állatokra.

A természet ritmusa

Ha sokáig sétálgatunk kutyánkkal, ha egy akvárium előtt elmerülünk gondolatainkban, vagy simogatjuk a cicánkat, visszanyerjük életkedvünket, és energiával töltődünk fel.

Az ember azért magányos, mert egy olyan életritmust talált fel, ami nincs összhangban a természettel.

Felgyorsult tempóban töltjük napjainkat, és közben elidegenedünk a természettől.
Pedig a természet sokkal közelebb áll testünk és lelkünk ritmusához, és kis szőrmók társunk erre emlékeztet minket. Közelében nyugodttá, megfontolttá válunk.

Ösztönös őszinteség

Ha valaki állatokkal akar kommunikálni, tisztában kell lennie az állat ösztönös testbeszédével.

Valódi érzéseinket hajlamosak vagyunk elleplezni, és elzárkózunk tudatalattink üzenetei elől. Az állatok valódi, leplezetlen személyiségünkkel kerülnek kapcsolatba. 

Olyasmit várnak el tőlünk, aminek egyre inkább híján vagyunk: egyértelmű és őszinte közlésmódot. Ehhez ugyanis össze kellene kapcsolnunk idegrendszerünk ősi, tudat alatti rétegeit, amelyek a testbeszédet irányítják.

Érzelmi intelligenciánk fejlődik

Egy németországi iskolában egy kutató 4 évig tartott tengerimalacot és nyulat egy iskolában.

Ezek az állatok olyan dolgokra tanították meg a gyerekeket, amiket egyébként csak nagyon nehezen sajátítanak el. 

A tengerimalac például visított, amikor túl lármásak lettek, így hozzászoktak, hogy halkan kell egymáshoz beszélni.
Az állatok fejlesztették a tanulók empatikus képességét, vagyis azt a képességet, hogy a többi ember lelki állapotára szavak nélkül is ráérezzenek, és arra együttérzéssel reagáljanak.

Titkok és új tapasztalások

A gyerekek hozzábújhatnak a szőrmók állatokhoz, puha fülükbe belesuttoghatják a lelküket nyomasztó problémákat.

Mire kitakarítanak körülöttük, a csalódásukat okozó feszültség enyhül bennük, helyét pedig nyugalom és szeretet árasztja el.

A lovaglás

Lovaglás közben a ló mozgásának ritmusa az ember testére tevődik át. Ilyenkor a hátat egyenesen kell tartani, így az egész törzs izomzatát dolgoztatni kell. Ezenkívül a ló változatos impulzusokat ad, amelyekre gyorsan kell reagálni, nehogy a lovas elveszítse az egyensúlyát. 
Az embernek harmóniát kell teremtenie mindaközött, amit érez, és mozgásával ennek megfelelően kell reagálnia. Az állat testének melege lovagláskor átterjed az emberre is, tovább lazítva az izmokat. 
Ha a lovas jól kommunikál a lóval, és sikerül felvennie egy egyenes, laza testtartást, akkor a ló ezt megköszöni: jól érzi magát, liheg, néha horkan egyet. Ló és lovasa között egység jön létre. Jól megvannak egymással.
A lányok előtt férfias távlatok jelennek meg lovaglás közben, és nőies gondoskodásban részesíthetik a lovat, amikor ápolják. Olyan magatartásformákat próbálhatnak ki, amelyek nem állnak összhangban nemi szerepükkel, és ugyanakkor gyakorolhatják saját nemi szerepüket is. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást