Ilyen csak egyszer van az évben! Ezért érdemes figyelni ma az eget!

Ilyen csak egyszer van az évben! Ezért érdemes figyelni ma az eget!

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Ilyen csak egyszer van az évben! Ezért érdemes figyelni ma az eget!

Bár a csillaghullásról a legtöbbeknek az augusztus jut eszébe, ha van rá lehetőségünk, november közepén is érdemes figyelni az eget: ilyenkor ér ugyanis ide a Leonidák meteorraj, melynek hullócsillagjait napokon keresztül meg lehet figyelni, az előrejelzések szerint azonban a mai napon várható a legtöbb égi jelenés.

Mi az a Leonidák, és mikor érdemes figyelni?

A Leonidák az utóbbi idők egyik legismertebb meteorraja, amit pedig mi hullócsillagnak látunk, az valójában az 55P/Tempel-Tuttle nevű üstökös leváló törmeléke.
Az üstökös minden év november közepe táján kerül olyan helyzetbe, hogy hullócsillagai a földről is láthatóak legyenek, idén a jelenések maximumát november 17-re jósolják a csillagászok, ha minden számítás helyes, ezen a napon 23 óra után lesz érdemes figyelni az eget.

33 évente igazán látványos

A Leodinák minden évben szemkápráztató jelenség, feltéve, hogy az idő kedvez a szemlélőknek, de 33 évente még különlegesebb, köszönhetően a Tempel-Tuttel üstökös pályájának.
A feljegyzések szerint 1966-ban, amikor az üstökös ismét a Nap közelében járt, az Egyesült Államok középső részén óránként ötezer hullócsillagot is lehetett látni! A következő üstökös-visszatérés 1999-ben volt, de már az előtte lévő évben is a megszokottnál jóval több hullócsillagot lehetett látni, és a következő 10 évben sem csökkent sokat a jelenség aktivitása.

Okozott már meglepetéseket

A Leonidák meteorraj egyébként nem teljesen kiszámítható, az 1998-as nagy aktivitásról például többen lemaradtak, mert a csillaghullás maximuma egy nappal korábban következett be, mint ahogyan azt várták, és bár nem telt el a 33 éves ciklus, 2001-ben és 2002-ben is szokatlanul magas volt a raj aktivitása.

Megtévesztő elnevezés

Ugyan a Leonidák meteorraj a Tempel-Tuttel üstökösből származik, elnevezése a laikusok számára megtévesztő lehet.
A Leo szó valóban az Oroszlán csillagképre utal, de ez nem a meteroraj eredetét jelzi, csupán azt, hogy az égbolton ennek a csillagképnek az irányából közelít a Föld felé a raj – csillagászati szaknyelven szólva a meteorraj radiánsa az Oroszlán csillagképben van.

Évszázados csillagpor

A csillagászok szerint az utóbbi években azért volt olyan jelentős az üstökös aktivitása, mert az évszázadokkal korábban levált törmelék a Jupiter hatása miatt távol került az üstököstől, és csak jóval később vált láthatóvá a földön.
Így például 2008-ban az 1466-ban, 2009-ben pedig az 1533-ban levált törmeléket lehetett látni, azaz az eget kémlelők évszázados csillagport figyelhettek meg.

Hol érdemes figyelni?

A hullócsillagok fénye általában elég gyenge, ezért a fényszennyezettség gyakorlatilag láthatatlanná teszi őket. Sötét helyen azonban megfigyelhetőek. Érdemes olyan helyet keresni, ahol fák vagy épületek nem zavarják a kilátást, és a teljes égbolt belátható.
Ha nem akarsz a hideg novemberi éjszakában fagyoskodni, de szívesen megfigyelnéd a meteorrajt, akkor érdemes a videometeor.hu oldalát böngészned, mert a kameráikon keresztül láthatod a hullócsillagokat, akár a nappaliból is.

Lányok, vigyázzatok!

A hullócsillagokhoz sok népi babona kapcsolódik, ezek közül talán a legismertebb, hogy aki hullócsillagot lát, annak teljesül egy kívánsága. Szintén ismert, és szép hiedelem, hogy minden embernek van egy saját csillaga, és a hullócsillagok valaki életének kihunyását jelzik.
Az a babona azonban, miszerint a hullócsillagok egy-egy lány ártatlanságának elvesztését jelentik, inkább mókásnak tűnik, főleg azt figyelembe véve, hogy a Leonidék idején óránként akár több ezer hullócsillagot is láthatunk az égbolton.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást