Az illóolajok enyhíthetik az endometriózis tüneteit – Hogyan használd?

Az illóolajok enyhíthetik az endometriózis tüneteit – Hogyan használd?

Címlap / Életmód / Egészség / Az illóolajok enyhíthetik az endometriózis tüneteit – Hogyan használd?

A nehéz napok minden nőnek megpróbáltatást jelentenek, de a mindennapi teendők mellett azért a többségünk könnyűszerrel átvészeli őket. Vannak azonban olyanok, akik számára a havi vérzés elviselhetetlen fájdalommal jár. A sokszor kibírhatatlan menstruációs görcsök hátterében leggyakrabban az endometriózis áll. Noha még kevesen tudnak a létezéséről, Európában több mint 16 millió nőt érint.

A rendkívül erős, akár súlyos szövődményeket is okozó betegség kezelést igényel. Léteznek természetes módszerek is, amelyek enyhíthetik a kínzó tüneteket, és csökkenthetik a fájdalmat.

Az endometriózist az okozza, hogy a méhnyálkahártya sejtjei a méhen kívül is megtapadnak, és gócokat alkotnak a hashártyán, a húgyhólyagon, a bélrendszeren, a petevezetékben, a méhet tartó szalagokon és más alhasi területeken, de eljuthat akár a tüdőbe, a szívbe és az agyba is. A méhnyálkahártya sejtjei gyakran krónikus gyulladást váltanak ki. Mivel a méhnyálkahártya szövetek bárhol is legyenek, ugyanúgy reagálnak a hormonális változásokra, ezért az endometriómák a menstruációs ciklusnak megfelelően megvastagodnak, aztán megrepednek, ezáltal szivárog belőlük a vér, ami komoly fájdalommal és görcsökkel járhat.

Nincs tudományos bizonyíték rá, az illóolajak mégis biztonságosan és hatékonyan képesek csillapítani a tüneteket. Azok, akik az illóolajok használatát szorgalmazzák, az illóolajok inhalálását és bemasszírozását is ajánlják a fájdalomcsökkentésre.

Szegfűszeg, fahéj, levendula, majoránna, zsálya, tömjén, szantálfa és rózsa

Elsősorban a menstruáció idején fellépő görcsök és a fájdalom enyhítése a cél, amely egy-egy illóolaj önmagában való alkalmazásával vagy meghatározott illóolajok kombinációjával érhető el.

Egy 2013-as kutatás alapján a szegfűszegből, fahéjból, levendulából és rózsasziromból készült illóolaj keverék mandulaolajba keverve hatékony fájdalomcsillapító lehet, ha bemasszírozzuk vele a hasunkat.

A levendula illóolaj elősegíti a relaxációt és a könnyű alvást, illetve csökkenti a menstruációs fájdalmat. A fahéj és a levendula illóolaja is rendelkezik szorongáscsökkentő hatással, amely szintén segíthet a fájdalom enyhítésében.

A majoránna, a zsálya és a levendula olajából készült elegy szintén képes csökkenteni a menstruáció idején jelentkező fájdalmat, de hatékony a muskotályzsála, a rózsaszirom és a levendula összeállításával készült olaj is a tünetek enyhítésére.

Kép: VadimVasenin/depositohotos.com

A meleg önmagában is görcsoldó hatású, ezért akár egy kellemes fürdő is segíthet, de ne legyen túl forró a víz. A lazító fürdőt ki is lehet egészíteni egy kis illóolajjal, ami lehet akár a kedvenc illatunk, vagy a kifejezetten görcsoldó hatású levendula vagy ylang-ylang illóolaj. Ilyenkor arra kell figyelni, hogy ne közvetlenül a vízbe csepegtessük az illóolajat, hanem keverjük előbb el egy kevés tejben vagy tejszínben. 

A zsálya illóolaja fenntartja a hormonegyensúlyt, és emellett a fájdalmas tüneteket is enyhíti. A tömjén és a szantálfa egyenlő arányban elkeverve a bázisolajban és az alhasra masszírozva gyulladáscsökkentő és tünetenyhítő hatású lehet.

Hogyan használjuk?

Az illóolajok növények leveléből, szirmából, gyökeréből, magjából készülnek. Mielőtt magunkra kennénk őket, fontos, hogy valamilyen más, bázisolajba keverjük őket, különben kellemetlen, égető érzést, bőrirritációt okozhatnak. Hígításra általában leginkább a hidegen sajtolt, nagy tisztaságú olajak a legalkalmasabbak: különösen a napraforgóolaj, az olívaolaj, a kókuszolaj vagy a mandulaolaj. 6-8 evőkanál bázisolajba összesen legfeljebb 15 csepp illóolajat keverjünk.

Szakemberek szerint maximum 3 vagy 4 féle illóolajnál nem érdemes többet használni, és nemcsak magunkra masszírozva, de akár ultrahangos párologtatóban vagy a fürdővízben használva is jótékony hatású lehet.

Összegezve: az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az illóolajok enyhíthetik az endometriózis tüneteit, csökkenthetik a görcsöt és a fájdalmat a menstruáció ideje alatt, azonban az alkalmazásukhoz mindenképp fontos az orvos véleményét is kikérni, ugyanis néhány illóolaj befolyásolhatja, esetlegesen ronthatja is az előírt gyógyszeres kezelés hatékonyságát, némelyikük pedig mérgező is lehet.

Kép: botamochy/depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást