Ezeket a furcsa szabályokat kell követnie annak, aki Erzsébet királynővel ebédel

Ezeket a furcsa szabályokat kell követnie annak, aki Erzsébet királynővel ebédel

Címlap / Kikapcsolódás / Ezeket a furcsa szabályokat kell követnie annak, aki Erzsébet királynővel ebédel

Ha nem fújod kívülről az etikettet, akkor most biztosan fogsz érdekes dolgokat olvasni arról, hogy tulajdonképpen mennyi mindenre is kell figyelnie azoknak a szerencséseknek, akik egy asztalhoz ülhetnek a királynővel.

Senkinek nem szabad belépni a terembe a királynő előtt

A királyi család tagjai és a többi előkelőség is nagyon szoros protokollt követ azzal kapcsolatban, hogy ki mikor mehet be az ebédlőbe, vagy abba a terembe, ahol éppen enni fognak. A sorrend általában a rangoktól függ, így egyértelmű, hogy a királynő lép be először mindenhova. Utána következik Fülöp edinburgh-i herceg, Károly herceg, Kamilla, Vilmos herceg, Katalin hercegné, és így tovább. Az kérdés, hogy ha a királynő Harryvel és Meghannal szeretne vacsorázni, ők hol állnának a sorban, de egy átlagember biztosan valahol a legvégén.

Soha nem lehetsz eléggé túlöltözve a vacsorához

A királynővel eltöltött vacsora mindig hivatalos eseménynek számít, ezért nem mindegy, hogy a vendégek hogyan öltöznek. A család tagjai a délutáni teázásra például a korábban kint viselt ruháikban érkeznek. Aztán átöltöznek, méghozzá nagyjából báliruhába, megtisztelve ezzel a királynőt. Egy korábbi királyi szakács szerint ilyenkor a legjobb porcelánokból esznek, és a vacsora végeztével skótdudás előadást hallgatnak.

 

A királynő ül először az asztalhoz

Amikor mindenki elhelyezkedett (természetesen a megfelelő helyeken, a megfelelő sorrendben), leülni nem szabad. Először ugyanis mindig a királynő az, aki helyet foglal. Ez még akkor is így van, ha a királynő egyébként nem siet, és beszélget a személyzettel, vagy valamire megjegyzést tesz az asztalon. Ez aranyszabály, ha sokat totojázik, akkor is muszáj megvárnia mindenkinek.

Nem szabad megszólítani a királynőt

Az is alapszabály, hogy nem szabad csak úgy megszólítani a királynőt. Meg kell várni, amíg ő szólít meg téged, és akkor beszélgethetsz csak vele. A királynő általában először azzal kezd beszélgetni, aki tőle jobbra ül, és az első fogás alatt vele is marad. A második fogásnál vált a bal oldalára, és így tovább. A messzebb ülőknek egyébként is illetlenség a királynővel beszélgetni, mert már olyan szintre kell felemelni a hangodat hozzá, ami egy ilyen alkalommal nem biztos, hogy szerencsés.

A királynő kezd el először enni is

Ezek után talán már nem meglepő, hogy enni sem szabad elkezdeni a királynő előtt. Ő az első, aki nekiáll, és csak utána szabad megkezdeni mindenki másnak az evést. Ennél még kellemetlenebb az, hogy csak addig ehetsz, amíg a királynő eszik, így ha neki nem ízlik valami, akkor te sem fogsz belőle sokat enni, az is biztos. Ha a királynő leteszi az evőeszközét, neked is ezt kell tenned, és meg kell várnod a következő fogást, amit szintén maga a királynő kezdhet csak meg.

Azt viszont érdemes megjegyezni, hogy II. Erzsébet elég elnéző azokkal, akik nem követik a szabályokat. Az a hír járja, hogy a diplomáciai utakon is, ha valaki megszegi őket, inkább alkalmazkodik, hogy ne hozza kellemetlen helyzetbe a vacsorapartnerét. Így, ha esetleg valaha olyan helyzetbe kerülnél, hogy a királynővel vacsorázol, nem baj, ha nem tudsz kívülről minden szabályt.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást