Tudjuk, hogy ennek az édességnek már a neve is annyi jót ígér, hogy az szinte megrészegíti az embert, de várj, amíg elkészíted ezt a pillekönnyű pohárkrémet, illatos eperrel a tetején, ami egyszerre kényezteti az összes érzékedet.
Ebben a receptben minden pontosan a helyén van, és éppen annyira érvényesül, amennyire kell. Tökéletes egy vasárnapi ebéd után, de a vendégek előtt is sikered lesz vele.
Hozzávalók:
1/3 csésze víz, 1/3 csésze cukor, fél teáskanál szárított levendula (étkezési célra használható), fél teáskanál ízesítetlen zselatin, 1 evőkanál víz a zselatinhoz, 1/4 csésze méz, egy csipet só, 3 nagy tojás sárgája, 1 csésze 2%-os tej, 1 nagy poharas görög joghurt, 1 csésze eper, 2 evőkanál kukoricakeményítő.
Elkészítés:
A cukrot, a vizet és a levendulát forrald össze, majd főzd őket 1 percig. Vedd le a tűzről, hagyd 10 percig állni, majd szűrd le a szirupot egy nagyobb edénybe. A zselatint olvaszd fel a vízben. Keverd össze a kukoricakeményítőt, a mézet, a sót és a tojássárgájákat egy tálban, amíg sima nem lesz.
Melegítsd fel (de ne forrjon!) a tejet, majd add a tojásos keverékhez, majd add hozzá a zselatint is, ameddig még meleg. Az egészet alaposan keverd össze, majd öntsd poharakba, és időnként megkevergetve hagyd hűlni körülbelül 20 percig.
Amikor a tejes keverék már kihűlt, de még nem szilárdult meg, oszd el a joghurtot a poharak között, és keverd ezt is a krémbe. A krémet lefedve tedd legalább 2 órára a hűtőbe.
Tálalás előtt mindegyik tetejére halmozz az eperből, és locsold meg őket 2-2 kanál levendulás sziruppal.