Így nyugtasd meg a dühös gyereket – Jól bevált módszerek, amelyek segíthetnek

Így nyugtasd meg a dühös gyereket – Jól bevált módszerek, amelyek segíthetnek

Címlap / Életmód / Család / Így nyugtasd meg a dühös gyereket – Jól bevált módszerek, amelyek segíthetnek

A dackorszakban lévő gyerekkel nem könnyű bánni és szinte minden egyes szülőnek meg kell legalább egy kicsit küzdenie a hisztivel és a makacskodással. Hogyan enyhítheted egy gyermek dühét vagy fájdalmát? Cikkünkben adunk néhány tippet, amelyek talán segíthetnek!

Visszaszámlálás

Bizonyára ismered azt az egyszerű technikát, amivel megnyugtathatod magadat a kényes helyzetekben: visszaszámolsz 10-től és mire elérsz a 0-hoz, megszabadulsz a benned lévő feszültségtől.

Jól bevált módszer ez, amit akár a gyermekednek is megtaníthatsz! Magyarázd el neki, miért tesz jót neki, ha jól begyakorolja a számlálást.

Neki és neked is sokkal könnyebb lesz az életed, kevesebb vita, kiabálás és sírás lesz ezután.

Kérj tőle egy ölelést

Az ölelés sok mindenre gyógyír, magyarázd el gyermekednek, hogy amikor dühös, ne féljen ölelést kérni tőled.

Bár elsőre ez kicsit furcsán hangozhat, gondolj bele, hogy a harag szinte mindig együtt jár bizonyos fokú szomorúsággal, erre pedig jó ellenszer egy nagy ölelés.

Bár megoldani valószínűleg nem fogja a helyzetet, mégis megnyugszik tőle egy kicsit. Ha úgy látod, hogy már annyira szenved, hogy sírni kezd, mindenképp próbálkozz meg az öleléssel.

Végezzen csendes tevékenységet

A kislányod vagy kisfiad kiabál és sír, ha nem kaphat meg valamit vagy nem csinálhatja azt, amit szeretne?

Ne kezdj el vele vitázni, ne próbáld meg fegyelmezni, inkább vedd rá arra, hogy végezzen valami csendes tevékenységet, adj könyvet a kezébe vagy adj neki puzzle-t, amit órákig rakosgathat.

Ez idő alatt megnyugszik, majd nyugodt körülmények mellett, higgadtak megbeszélhetitek a történteket.

Énekelj

Ha minden kötél szakad, és sehogyan sem tudod megnyugtatni a gyermekedet, akkor kezdj el énekelni! Ez egy furcsa, de jól bevált módszer!

A zene és az éneklés mindenkire pozitív hatással van, megnyugtat és jó hangulatra derít.

Ha a gyermeked már toporzékol és sír, dúdolj vagy énekelj hangosan.

Először biztosan megdöbben majd rajta, de előbb-utóbb abbahagyja a hisztit.

Vezessétek le a feszültséget

Gondolj csak arra, hogy amikor mérges vagy, gyakran előfordul, hogy azt érzed, legszívesebben megfojtanál valakit.

A gyermek hasonlóképp érezhet, ezért nála is bevetheted a jól bevált módszert: keress valamit, amit ilyenkor megszorongathat, nyomogathat, például egy stresszlabdát vagy akár egy párnát.

A lényeg, hogy találjatok olyan tevékenységet, amivel levezethetitek a bennetek lévő feszültséget, ezáltal elkerülhető a hiszti, a kiabálás, a sírás.

 

Beszélgessetek

A hiszti egyik legjobb elkerülési formája, ha sokat beszélgetsz a gyermekeddel. Magyarázd el neki, hogy mit szabad és mit nem, mi ennek az oka és hogyan is illik viselkedni.

Bátorítsd arra, hogy mondja el az érzéseit neked, mesélje el, mi bántja.

Ha úgy kezdi a mondatot, hogy „haragszom, mert…”, akkor máris esélyt ad neked arra, hogy megvitassátok a témát és elmondhatod neki a saját véleményedet.

Nagyon fontos, hogy ne tartsátok magatokban az érzéseiteket, mindenképp fejezzétek ki szavakkal is és így adhatjátok a másik tudtára azokat.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást