Így legyen egyedi, trendi konyhád!

Így legyen egyedi, trendi konyhád!

Címlap / Otthon / Dekor / Így legyen egyedi, trendi konyhád!

Nem dobd ki, mentsd meg és csinálj belőle egyedit!

Hallottál már a krétafestékről? Tudod, hogy miért nagyon szuper találmány?
Képzeld el, hogy egy teljesen új konyháért nem kell majd napokig járnod a bútorboltokat a megfelelő színű, stílusú bútort keresve, ami még ráadásul árban is megfelel. Az ismerősöket sem kell körbehívnod azzal, hogy tudnak-e ajánlani egy szuperül dolgozó asztalost, aki mondjuk rá is ér a következő 1 hónapban. (Ismerős a probléma, ugye? ?)

Egyszerűen csak vegyél egy nagy levegőt, főzz egy csésze kávét, nyiss egy böngészőt és kezdj el nézelődni, inspirálódni! A különböző közösségi oldalakon, blogokon számtalan példát találsz. Milyen stílusú, színű konyhát szeretnél? Melyik szín passzolna a legjobban? 

Figyelj, mert új köntösbe bújtatjuk a régit, a változás pedig hatalmas lesz! Hangolódj, festeni fogunk! ?

Festeni, én??

Igen, jól látod. Ma már egyáltalán nem ritka, hogy magunk festjük át a konyhabútorunkat és ami még meglepőbb: ehhez el sem kell, hogy végezd a festősulit! Ha életedben nem fogtál még ecsetet a kezedben akkor azért javasoljuk, hogy előbb fess le egy kis széket vagy éjjeliszekrényt. Ennyi gyakorlat után azonban már simán nekivághatsz egy nagyobb projektnek. Hogy miért lehetséges ez?

Ma már sok festék áll rendelkezésedre, mellyel könnyen és élvezettel tudsz fantasztikus változást elérni saját magad. A krétafesték például az egyik legjobb megoldás erre, hiszen még a csiszolással sem kell bajlódnod, így egy csomó kosztól és poros munkától megszabadulsz. Az alapozót pedig szintén elfelejtheted. Vonzó ajánlat ugye? Akkor mutatjuk, hogyan kezdj neki!

5 lépés, hogy sikerrel járj

Bútort festeni krétafestékkel nem nehéz, de azért van egy-két szabály, amit mindenképpen érdemes betartanod, hogy szuper eredményt érj el. A legfontosabb azonban, hogy merj nekikezdeni!

  • Gyakorolj egy kicsit!

Már említettük, hogy bármilyen egyszerű is festeni, azzal azért számolnod kell, hogy egy konyhabútor felújítás nem kis projekt. Ha még sosem fogtál ecsetet a kezedben, akkor válasz egy kis komódot vagy éjjeliszekrényt, de ugyanilyen jó egy sámli vagy egy szék is. Itt megtapasztalhatod hogyan terül a festék, mennyire gyorsan szárad, hogyan fed, milyen ecsetvonásokkal, milyen eredményt érsz el és hogy pl. a kis sarkokat, közöket, hogyan érdemes festened. Apró trükkök, de hidd el megéri rá időt szánni!

  • Kalkulálj időt a felújításra! 

Mit minden felújítás ez is időt kíván. A jó hír, hogy a krétafesték gyorsan szárad és ha kipróbálod látod majd, hogy milyen könnyen fel tudsz újítani vele egy bútort. A konyha azonban nagy felület, így biztosan szükséged lesz 2-3 szabadnapra. 

Számolj azzal, hogy az ajtókat alaposan le kell tisztítsd. Ez már önmagában sok idő, még egy kisebb konyha esetében is. A festés előtt le kell takarni, ragasztani azokat a részeket, melyeket védeni szeretnél. Ez is eltarthat egy ideig. Végül pedig ne felejts el tervezni a pakolással, szortírozással, ilyenkor sort keríthetsz erre is!

  • Válassz stílust!

Legyen elképzelésed mit szeretnél! Nem csak szín, de stílus tekintetében is sok lehetőséged van. Nyilván a bútorod formája már adott, de ez alakítható. Krétafestékkel lehet például modern, vagy rusztikus, vintage hatású bútorod is. Attól függően, hogy mit szeretnél különböző ecset ajánlott a festéshez és ezeket másképpen is kell használd. Kérj tanácsot profi bútorfestőktől!

  • Válassz okosan színt! 

Ha nyitott a konyha, nézz körbe milyen színek dominálnak a környezetében. Ha van domináns szín akkor az valamilyen formában jó, ha visszaköszön a konyhában is. A bútor színe mellett lehetnek ezek kiegészítők is. Gondolkodhatsz két színben is: alsó szekrénysor sötétebb, felső világosabb árnyalat. Ha kicsi a konyhád és kevés a fény, akkor világosabb színekkel tágíthatod a teret.

A pult extrém terhelést kap egy konyha esetében, így ha ezt is felújítanád, ennek megfelelő típusú festéket válassz. A színét, stílusát azonban mindenképpen kalkuláld bele az összeképbe.

Nézd meg a világítást, nem mindegy ugyanis, hogy hideg vagy meleg fényű lámpád van, a színek más-más hatást nyújthatnak.  

Inspirálódj akár Pinterestről. Ha megvan a választott szín, akkor nézd meg élőben, vagy kérj színmintát, mert a monitor csalhat és érhet kellemetlen meglepetés!

  • Kérj tanácsot!

Ha megvan, hogy milyen stílus, milyen árnyalat, akkor már csak a „hogyan” hiányzik. Bár bútort festeni nem nehéz, de mégis szükséged lesz némi tájékozódásra. A Nemiskacat az egyik legrégebbi hobbibútorfestéssel foglalkozó kisvállalkozás, akiknél számtalan ingyenes elérhető tudásanyagot találsz. Ez a cikk például rögtön a konyhabútor festés lépéseit veszi sorra. Nézz körbe a blogon, keresd fel őket online vagy látogass el a boltjukba. A helyszínen nem csak a festékeket és eszközöket, de sok-sok tanácsot és bátorítást is kapsz majd a kezdetekhez!

Egyre vigyázz! A bútorfestésre nagyon rá lehet kapni, így ha már kész a konyha, lehetséges, hogy az étkező sem fogja megúszni. ?

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!