A szegfűvirágok rendjébe tartozó rebarbara igazi megosztó növény, hiszen míg egyesek tartanak tőle és óvatosan bánnak vele – a benne található természetes toxikus vegyületek miatt –, addig mások esküsznek az egészségre gyakorolt jótékony hatásaira. De vajon hogyan lehet egy növény egyszerre veszélyes és hasznos? A válasz egyszerű, nem mindegy, hogyan fogyasztjuk és melyik részét használjuk fel! Most megmutatjuk, hogyan kerülheted el a kellemetlenségeket, miközben kiélvezheted ennek az izgalmas és sokoldalú zöldségnek minden előnyét – amelyet sokan egyébként tévesen gyümölcsnek gondolnak.
VIDEO Nyári horoszkóp: Mit hoznak idén nyáron a csillagok?
A rebarbara szezonja áprilistól egészen nyár közepéig tart. Ezt a lágyszárú vitaminbombát rengeteg ételbe és különlegességbe felhasználhatjuk, csupán arra kell nagyon odafigyelnünk, melyik részét esszük meg, ugyanis a leve köztudottan mérgező, ezért nem ajánlott fogyasztási célokra. Tele van oxálsavval és antrakinon-glikozidokkal, mely vegyületek nagyobb mennyiségben toxikus hatásúak lehetnek – különösképpen a vesék működésére nézve. Éppen ezért, ha rebarbarát veszel a boltból (és rajta vannak a levelei), vagy akár otthon frissen leszeded, a leveleit mindenképpen távolítsd el róla, hogy elkerüld a kellemetlenségeket.
Egészséges zöldség, tele vitaminnal
A szára azonban nagyon egészséges, hiszen tele van vitaminokkal és értékes ásványi anyagokkal. Gazdag B-vitamin forrás, de magas az A-, a C-, a K- és az E-vitamin tartalma is, valamint bővelkedik cinkben, kalciumban, rézben és vasban is.
Tele van egészséges rosttal, így kiváló az emésztésnek, segít beindítani a bélmozgást, és mivel enyhe hashajtó hatása is van, székrekedéses problémák esetén kiválóan alkalmazható.