Igaz magyarnak lenni is tudni kell – Hogyan szeresd csendben a hazádat?

Igaz magyarnak lenni is tudni kell – Hogyan szeresd csendben a hazádat?

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Igaz magyarnak lenni is tudni kell – Hogyan szeresd csendben a hazádat?

Nagy divat manapság ,,magyarkodni”, ám ezzel nem sokat segítünk sem a hazánkon, és minket sem tesznek boldoggá a közhelyek, melyeket mindenhol megtalálnak. A hazaszeretet nem melldöngetés, nem a világnak szóló üzenet, hanem identitás, ezáltal biztonság, öröm, alkotás és jövő lehetősége.

Mosolyogj

Mosolyogj a melletted elhaladó emberekre. Ha magyar, azért tedd, mert ugyanazok a gondolatok, gondok és bajok gyötrik, mint téged, ugyanolyan dolgok teszik boldoggá, mint téged.

Ezzel éreztetheted, hogy a bajában, örömében nincs egyedül, egy helyre, egy néphez tartoztok. Ha idegen, akkor azért mosolyogj, hogy érezze, szívesen fogadod a hazádban, nincs mitől tartania.

Járj hagyományőrző közösségekbe

Ilyen például a táncház, ahol megtanulhatod azokat a táncokat, melyeket dédapáid táncoltak, azokat a dalokat, amiket örömükben, bánatukban énekeltek.

Más tájegységek zenéit nem csak megismerheted, hanem magadénak tudhatod ezeknek az embereknek az életérzését – hiszen a zene az, ami legjobban átadja az érzelmeket, a népdalok szövegei pedig más tájegységek embereinek gondolatiságát közvetíti.

Maga a néptánc a legnagyszerűbb testedzés, emellett alkalmas a szocializálódásra, a mozgáskultúra javítására, és számos készséget fejleszt.

Gyűjts fotókat, muzsikákat

Az internet adja a lehetőséget arra, hogy szerteágazó kultúránkat sokkal jobban megismerhesd. Viseleteinket, lakáskultúránkat, szokásainkat – tájegységek szerint. Egyre több az igényes fotó, a jól elkapott, a megindító, vagy épp arcunkra mosolyt csaló pillanat.

Gyakorlatilag bármihez – többek között gyönyörű népdalokhoz is – hozzá lehet jutni. Be lehet rakni háttérképnek, vagy egy mappába, amit alkalmanként megnézel, vagy épp csak hallgatod a zenét a mindennapi tevékenység közben.

Mindig fogsz új részleteket találni ezeket a képeken, dalokban, amikre rácsodálkozol.

Ruházkodás

Divat lett a kalocsai hímzés, de számos más olyan hímzésfajta is van, ami egyedivé tesz egy ruhát. Bármilyen mintához hozzá lehet jutni, és amellett, hogy egyedivé teheted ruháidat, táskádat, otthonodat, ott lesz neked az alkotás öröme is.

A régi csipkéket be lehet festeni, fel lehet varrni egy táskára, megfelelő eszközzel pedig egy pólóra is tudsz olyan mintákat kreálni – ha nem szeretsz hímezni, akkor rajzolni is lehet -, ami szemet gyönyörködtető. Ékszereket, kiegészítőket is lehet készíteni házilag.
 

Ing: meska.hu

Olvass, járj könyvtárba

Nem csak magyar íróktól lehet olvasni, bár Nyírő József, Wass Albert, a gyerekkorunkban kihagyott kötelező olvasmányok írói nagyon sokat adnak.

Külföldi írók műveit is érdemes elolvasni, hiszen adott fordító olyan minőségben fordítja le a szövegeket, melyek talán igényesebbek, mint az eredeti.

Egy népet elsősorban a nyelv az, ami összetartja, ezért nagyon fontos, hogy anyanyelvi képességeinket folyamatosan fejlesszük. Én negyven évesen is rábukkanok új magyar szavakra, ami nagy örömmel tölt el.

A gyerekek

Az óvodában, iskolában számos népdalt tanulnak a gyerekek, érdemes ezt az utat tovább folytatni.

Minden gyerek szeret énekelni – legalábbis egy ideig. Az internetről le lehet tölteni olyan dalokat, amik szinte belemásznak a gyerek fülébe, ha sokat hallja. Olyan mintákat is lehet letölteni, melyek tökéletesek színezőnek, vagy könnyedén le tudja azokat másolni.

Egy gyereket már öt-hat éves korában el lehet kezdeni tanítani kézimunkázni – ennek a buktatója ott van, hogy az előnyomott kézimunkák nagy része nem esztétikus. Ám mi is elő tudjuk rajzolni, lehet kimosható filctollat kapni. A színek és az alkotás öröme minden gyereket magával ragad.

Tartsd magad távolabb a politikától és ültess diófát

A politizálás nem tesz jót az összetartozás érzésnek, embereket fordít egymás ellen.

Természetesen hozzá tartozik az élethez a tájékozódás, ám ha az ember nagyon elmélyül ebben, számos más, valóban örömet okozó tevékenységre nem jut ideje, és valljuk be, unalmasak azok az emberek, akik mindig csak keseregnek az országot ért méltatlanságok miatt.

Viszont tehetsz valami mást: őrizd meg azt a szép szokást, hogy amikor gyereked születik, ültess egy diófát.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást