Életmód / Táplálkozás

Az időszakos böjttel sikeresen lehet fogyni! Ezekre azonban figyelni kell

A 16/8 böjttípus

Az időszakos böjtölésnek több fajtája is ismeretes, és étrendtől függetlenül alkalmazható. Ezek közül a legismertebb és talán legnépszerűbb a 16/8.

Ez a módszer arról szól, hogy a napod bármely 8 órájában étkezhetsz, ám mindig ugyanakkor. Ez nem is olyan nehéz, ha belegondolsz, hogy kb. 8 órát alszol, így csupán 8 órát kell böjtölnöd.

A legtöbb embernek – ahogy nekem is –, egyszerűbb ezt a délelőtti, kora délutáni órákra tenni. Ha először délben eszel, akkor este nyolcig kell elfogyasztanod a vacsorádat is, utána viszont egészen másnap délig ismét csak folyadékot, esetleg kalóriaszegény zöldségleveket szabad innod. Természetesen az időpontot az életvitelednek megfelelően eltolhatod: ha egyébként is este hatkor szoktál vacsorázni, mert korán ágyba bújsz, akkor ne tedd későbbre ezt az időpontot, és inkább fogyassz el előbb egy könnyed tízórait, vagy egy korai ebédet. 

Mire figyelj még?

Bár az időszakos böjtölés hozzásegíthet a mértéktartó étkezéshez és sokaknak nagyon jól működik, nem kell görcsösen ragaszkodni hozzá. Hallgass a testedre! Ahogy a többi diéta, úgy az időszakos böjt is csak akkor váltja be a hozzá fűzött reményeket, ha ügyelsz a megfelelő kalória-bevitelre. Attól, hogy kisebb időtartam áll a rendelkezésedre az étkezésekhez, még ugyanúgy ügyelned kell a táplálkozásodra! Nem szabad úgy tekintened az időszakos böjtre, mintha semmi sem számítana és chipszet ehetnél tábla csokival, vagy zsírban tocsogó pizzát fánkkal.

A keretek ugyan rugalmasabbak, de a minőség itt is alapvető és nagyon lényeges a tudatosság: rövidebb időtartam áll a rendelkezésedre, ám ez azt is jelenti, hogy néhány órában kell bevinned az összes fontos nyomelemet, ásványi anyagot és vitamint, amire a szervezetednek szüksége van. Ebben rejlik egyébként az időszakos böjt legnagyobb buktatója. Ha nem vagy kellően tudatos, elhitetheti veled, hogy a nélkülözésért cserébe „bármit lehet”, pedig ez nincs így – akkor sem, ha egy ideig veszítesz a súlyodból.

Feltéve, hogy nem érzed óriási tehernek, az időszakos böjt remek kiegészítője lehet az életednek, fontos mellette figyelned a táplálékod minőségére.

Nekem nagyon bevált, hogy nem ragaszkodom a szabályokhoz görcsösen. Ha éhesen ébredek, vagy délelőtt edzek, akkor nem hagyom ki a reggelit, de nem is erőltetem magamra, ha úgy érzem, nem kívánok semmit. Ellenben figyelek arra, hogy sok folyadékot fogyasszak és inkább friss, nyers és szezonális ételekre alapozzam a napom első étkezését.

Ha belevágnál, érdemes az időszakos böjtöt akkorra tenned, amikor nem kell részt venned komolyabb fizikai aktivitásban, illetve kellő időd jut arra, hogy sokat igyál. Elérhető közelségben legyenek azok az alapanyagok, amikből egészséges fogásokat készíthetsz magadnak és persze szerencsés, ha nem kell kapkodnod. A böjt egyébként legalább három hét alatt válik az életed részévé, és a szakértők szerint átlagosan három hónap kell ahhoz, hogy maximálisan kifejthesse jótékony hatásait. 

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást