Huple: Gyógyító örömforrás gyermekeknek

Huple: Gyógyító örömforrás gyermekeknek

Címlap / Életmód / Család / Huple: Gyógyító örömforrás gyermekeknek

Létezik egy olyan, látszólag apró dolog, ami nemcsak gyermekjáték, hanem innovatív diagnosztikai- és fejlesztő eszköz is egyben. A Huple segítségével a gyermekek játszva próbálgathatják saját ügyességüket és korlátaikat anélkül, hogy észrevennék, mindeközben milyen fejlődésen mennek keresztül.

Dr Schultheisz Judit, a Gézengúz Alapítvány orvosigazgatója 2006-ban szabadalmaztatta saját fejlesztésű, mozgás-és koordinációfejlesztő eszközét, a Huple-t, amely azóta több ezer kisgyermeknek okozott örömet a játék gyógyító erején keresztül.  Az eszköz a Huple fantázianévre hallgat, utalva játékosságára. A Huple lényege, hogy a gyermekkori fejlődést végigkísérve, lehetőséget ad az egyéni képességek kibontakoztatására, a mozgás, beszéd, kognitív fejlődés gazdagítására, színesítésére. Szakértők kezében ugyanakkor a játékhelyzetekben felismerhetővé teszi az eltérő fejlődésmenet korai gyanújeleit, később a tanulási zavarra utaló apró tüneteket. Ezért nagyon kedvelt, mint szűrőeszköz a közösségi alkalmakon is.

A Huple már csecsemőkortól, a kisiskolás koron át mozgásra és aktivitásra késztet, játékosan segít megéreztetni a gömbfelület mozgásaiból adódó súlypont elmozdulásának hatásait, ami a jó egyensúly és a harmonikus mozgáskoordináció alapja. 

A Huple idegrendszeri hatásának köszönhetően az egész mozgás, értelem és érzelmi élet fejlődésre hatással van, hiszen állandó aktivitásra készteti a gyermeket.

A Huple az eltérően fejlődő gyermekek esetében terápiás lehetőséget ad, így megemlítve néhányat ahol:

Fejlődésbeli elmaradás tapasztalható Nagymozgásbeli és finommotorikai működés megkésése, ügyetlenség Megkésett beszédfejlődés Figyelemzavar Viselkedési problémák láthatóak

A Huple megfelelő, tudatos használata az egyensúly fejlesztése révén komoly eredményeket hoz a különböző idegrendszeri sérülést szenvedett vagy veszélyeztetett fejlődésmenetű (pl. koraszülött) csecsemők, gyermekek rehabilitációjában. Mint regisztrált egyedi orvostechnikai eszköz kiegészíti az intézmények hagyományos egyensúlyfejlesztő eszközeinek kelléktárát. A Huple rendszeres alkalmazásával a kisgyermekek állapotának jelentős javulása a legtöbb esetben már 6 hét után látható és mérhető eredményeket mutat.

HupleA Huple-t világszerte immár több mint 600 helyen használják, többek között Belgiumban, az Egyesült Államokban, Franciaországban és Új-Zélandon is.

Napjainkban egyre több a sajátos nevelési igényű gyermek: arányuk Magyarországon mára eléri a 30 százalékot. A Huple több, a központi idegrendszerhez kapcsolódó fejlődési rendellenesség felismerésében és gyógyításában is segíthet. Más területeken is, mint például a Down-szindrómás, autista gyermekeknél alkalmazva új lehetőségek adódnak a beszédképesség fejlesztésében és a viselkedéskontrollban, fejlődési ütemeik kiegyensúlyozásában.  

Újszerű a Huple-ban, hogy nagyobb kihívást jelent a használók számára, mint az eddigi hagyományos rehabilitációs eszközök, hiszen fokozottabb ügyességet és a mozgás magasabb szintű szervezését igényli. 

Fontos, hogy már az újszülött kortól belefektethető a csecsemő, később pedig ülve és állva egészen az iskolás korig tudja használni a gyermek, szükség esetén megkapaszkodva a szélében, ami sérült idegrendszerű kicsik esetében különösen lényeges.

Az eszköz alkalmazásakor szinte észrevétlenül életre hívja a spontán kreativitást és rendkívüli érdeklődést vált ki a csöppségekből is, ezért bölcsődékben, óvodákban, iskolákban is jól használható, akár az apró a hétköznapi életben nem látható tünetek kiszűrésében, aminek azonban a jelenléte legtöbb esetben akadályként jelentkezik az iskolai életben a tanulási képességekben.

A kisgyermekek esetében olyan eszközökre van szükség, ami a terápia hatékonyságát növeli, egyben megfelelően biztonságos, és nem utolsósorban játékos is. Ezekből fakadóan a Huple mind méretében, mind pedig anyagában a mai egészségügyi előírásoknak megfelelően kialakított félgömb, amelynek formája lehetővé teszi, hogy elmozdulhasson a tér minden irányába, így egy folyamatosan változó ponton támaszkodva minden pillanatban követi a benne levő gyermek mozgását. 

Anyagának és felépítésének köszönhetően vízben is használható, vízzel feltöltött állapotban a gyermek súlyát is megtartva különleges egyensúlyfeladatokat lehet vele kivitelezni, ami a tornatermi helyzetben nem megoldható.

Mindennapos használatával a mozgásfejlődésben elmaradt gyermekek is könnyen, nagy hatékonysággal fejleszthetőek, és hamar utolérhetik egészséges társaikat. A szülők pedig igen gyakran beleülve és ölben tartva csöppségeiket, tudnak a mozgás hullámhosszán egy közös örömteli gyógyító élményt szerezni.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást