Vicces vezetők: A humorérzék jobb főnökké tesz

Vicces vezetők: A humorérzék jobb főnökké tesz

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Vicces vezetők: A humorérzék jobb főnökké tesz

Az igazán jó főnöknek van humorérzéke

Elsőre mégis úgy tűnhet, a humor veszélyforrás is lehet a munkahelyen. Valahogy úgy szocializálódtunk, hogy a munka komoly dolog és egy valamit is magára adó főnök nem viccelődik a beosztottakkal, mert nincsenek baráti viszonyban és csorbulna a vezetői tekintélye is. A főnök kapcsán sokaknak még mindig az ugrik be, hogy tőle egy kicsit tartani kell, számonkérhet, kizárólag munkáról beszélhetünk vele, tehát semmi közvetlenség, vicceskedés nem fér bele a vele való kapcsolatba.

A világ változik és úgy tűnik, az igazán jó főnöknek humorérzékkel is érdemes rendelkeznie. A kutatások szerint bizalmat vált ki a dolgozókból, pozitívabban ítélik meg a személyiségét. Ugyanakkor nagyban elősegíti a beosztottak kreativitását is, ha egy derűs kedvű vezetővel dolgoznak. A vidám főnök mellett szívesebben dolgoznak az emberek, nagyobb kedvet éreznek a munkához, jobban tűrik az esetleges változásokat és nyitottabban fogadják az újonnan belépő dolgozókat is.

Csupa pozitívummal jár tehát a humorérzék. Nem árt viszont tudni, milyen stílusban, hogyan és mikor lehet alkalmazni, hiszen mégis csak más kontextusban találkozik a főnök és beosztott, mint például egy baráti társaság tagjai. 

Zoran Zeremski/istockphoto.com

Vicces vezetővel szorosabb lehet a munkakapcsolat is?

A humornak többféle stílusa, arca van. A munkahelyen nem mindegyik állja meg a helyét. Szakértők szerint érdemes kerülni a vaskos, szókimondó humort, az agresszív vicceskedést és a fekete humor sem mindenkinek jön be. Jó stílus, ha például egy nehéz munkahelyi  helyzetet próbál vicces megjegyzéssel menteni a főnök. Ilyenkor ugyanis azt érzékelteti a csapattal, hogy mindenben meglátja a jót, nem veszíti el a humorát nehéz időkben sem. Alapvetően egy jó kedvű, közvetlen főnöknek tud jól állni, ha néha viccelődik, persze senkit meg nem bántva és nem kétértelmű poénokat sütögetve.

A humorhoz szükség van egy bizalomteli közegre is. Egy merev, erősen hierarchikus munkahelyen nem igazán megszokott, hogy a vezető laza stílusban vicceskedik. Eleve szükség van egy olyan főnök-beosztott kapcsolatra, hogy abba beleférjen a humor. Ha nem alakult ki bizalmasabb, kicsit közvetlenebb hangulat a munkahelyen, egy új, humoros vezetői viselkedést talán értetlenkedve is fogadnak kezdetben. 

Egy tanulmány azt bizonyította, hogy a vicc maga nem is feltétlen azért arat sikert, mert nagyon humoros, sokkal inkább a hallgatóság befogadókészsége teszi azzá.

Ugyanez igaz a munkahelyekre is. Jókor, jó helyen elsütött vicces megjegyzést hetekig emlegetnek az emberek, még ha nem is volt akkora poén és más kontextusban nem is lett volna annyira vicces. Az emberek alapvetően nyitottak a könnyed, fesztelen hangulatra, jobban teljesítenek ilyen közegben. Ha azt látják, hogy a munka mellett akad energia a jókedvre is, szívesebben járnak be dolgozni és a munkamorál is jobb lesz. Mindez pedig egyáltalán nem megy a teljesítmény rovására és a főnök tekintélye sem csorbul.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást