Életmód / Lélek

Így hozz döntést, ha sok forog kockán: a pszichológia válasza

Konnikova a finoman szólva is kockázatosnak tűnő döntését azért hozta, mert pszichológiai szemszögből érdekelte, hogy az emberek mi alapján hoznak döntéseket egy nehéz és kiszámíthatatlan helyzetben, és hogy min múlik, hogy ilyenkor helyes döntést hozunk-e.

A pókerezésbe szerencsére nem minden segítség nélkül vágott bele, a legendás játékos, Erik Seidel elvállalta, hogy megtanítja neki a játék fortélyait, de Konnikova saját rátermettségére is szükség volt ahhoz, hogy részt vehessen a PokerStars Caribbean Adventure National Championshipen – ez az egyik legrégebbi és legrangosabb élő pókerverseny. Három nap alatt a Konnikova 290 versenytársat győzte le, így elhozta a trófeát, valamint a 84 600 dolláros nyereményalapot és 30 000 dolláros csomagot a jövőbeli bajnokságon való részvételhez. A győzelme bejárta a nemzetközi sajtót, tapasztalatairól pedig a The Biggest Bluff című könyvében ír, ami az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban is megjelent.

De mit taníthat nekünk arról, hogy hogyan hozzunk fontos döntéseket nagy nyomás alatt, kiélezett helyzetekben? Többek között erről kérdezte Konnikovát a BBC riportere.

Fogadd el, hogy a szerencse kezében vagy

A pókerben az az érdekes, mondja, hogy ez a „hiányos információkkal kapcsolatos játék olyan, mint az élet”. A sakkozással ellentétben sok dolog, amit a tökéletes döntéshez tudnod kellene, rejtve marad előtted, tehát minden döntése mély bizonytalanságból származik. Egy játékos tapasztalatai és képességei persze hosszú távon befolyásolhatják a játékot, de az adott pillanatban mégis mindig a szerencse kezében vannak.

Konnikova ezzel kapcsolatban azt fedezte fel: minél inkább túlbecsülik az emberek saját képességeik fontosságát a szerencsével szemben, annál kevésbé rugalmasan hoznak döntéseket.

Általánosságban elmondható, hogy az emberek általában túlbecsülik a saját képességeik szerepét, ezzel fenntartva a „kontroll illúzióját”.

De akkor mégis mit kell tennünk ahhoz, hogy jó döntést hozzunk, ha egyszer nem nálunk van az irányítás?

Élvezd a billegést!

Konnikova szerint az egyik legfontosabb, hogy az embernek meg kell tanulnia kezelnie az úgynevezett billegést – azt a folyamatot, ahogyan az érzelmei belefolynak a döntéshozatalba. Ez eredményezheti például azt, hogy egy rossz széria után dühösebben kezdjen játszani, vagy egy nagyobb nyeremény után vakmerő legyen. Természetesen hacsak nem pszichopata valaki, nem tudja kikapcsolni az érzelmeit a döntéshozatal közben – mondja a pszichológus – de tudatosabban kezelheti őket. Ehhez az kell, hogy egy fontos döntés előtt megkérdezd magadtól, hogyan érzel, és hogy az érzéseid milyen irányba terelnek. Ezen nagyon is érdemes dolgozni: korábbi kutatások igazolták, hogy azok, akiknek nagyobb az érzelmi szókincsük, pontosabban tudják megnevezni az érzelmeiket, a pénzzel is jobban bánhatnak.

Megérteni a valószínűséget

Konnikova tapasztalatai alátámasztják néhány korábbi kutatás eredményét is, miszerint a valószínűség jobb megértése és megismerése az élet minden területén előnyünkre válhat. Aki jobban átlátja ezt a kérdést, az kisebb eséllyel fedez fel összefüggéseket olyan dolgokban, amelyek valójában nem állnak összefüggésben, és jellemzően előnyösebb, kedvezőbb döntéseket hoz.

Mielőtt egy nehéz helyzetben döntést hozol, vedd végig a lehetséges döntéseid eredményeit és következményeit, és gondold végig, hogy melyiknek mekkora a valószínűsége, és mi befolyásolja, hogy hogyan alakulnak a dolgok.

Ez után alaposan gondold át, hogy ezek a körülmények ténylegesen befolyásolják-e az események alakulását, és ha igen, akkor milyen mértékben. Lehet, hogy kiderül, hogy a befolyásoló körülmények megjelenésének esélye olyan kicsi, hogy a kockázat valójában jóval kisebb, mint gondolod.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást