Háztartás / Otthon

Hőség a lakásban? Így tedd elviselhetőbbé légkondi nélkül

Hőség a lakásban? Így tedd elviselhetőbbé légkondi nélkül

A légkondi nem mindenki számára opció, vagy azért, mert nem engedheti meg magának, vagy mert olyan helyen lakik, ahol nem megoldható, vagy mert nem szeretne áramot használni erre a célra a környezetvédelem miatt. Az alternatíva ebben az esetben sem az, hogy megfősz a lakásban, van, amivel elviselhetőbbé lehet tenni a meleget.

Hűvösebb helyiségek

A padló hideg vizes felmosása ha csak átmenetileg is, de legalább addig valóban érezhető enyhülést hoz az otthonodba, és bár a parkettát feláztatni persze nem érdemes, ez a trükk segíthet elviselhetőbbé tenni a meleget. A tűző napfényt is érdemes kizárni, de vigyázz, mert a nehéz, sötét anyagok csak magukba gyűjtik a hőt!

Próbáld ki, hogy függöny helyett egy vizes lepedőt akasztasz a nyitott ablak elé – nem csak a napsugarakat szűri meg a fehér anyag, de a víz kicsit a beáramló forró levegőt is lehűti, némi enyhülést hozva ezzel a szoba levegőjébe. Természetesen ilyenkor érdemes elkerülni a sütő használatát, de este a lámpákat sem érdemes üzemeltetni, ugyanis ezek is hőt termelnek, és ilyenkor bizony minden egyes fok számít. Ha mégis ténykedsz valamit a konyhában, mindenképpen használd a páraelszívót, ez ugyanis a forró levegőt is ki fogja szippantani, amennyire ez lehetséges.

Hűtsd le magad!

Mindegy, milyen meleg van a lakásban, amíg te magad nem lépsz az öngyulladás hőtartományába. Ha tehát el akarod viselni a meleget, fontos, hogy ne csak a lakás, hanem a saját hőmérsékleted szabályozására is odafigyelj. A folyadékpótlás természetesen alapszükséglet, és arról sem árt gondoskodni, hogy mindig legyen a fagyasztóban jégkocka.

Ezek nem csak az italodba kerülhetnek, de a csuklódra, tarkódra is tehetsz néhányat – érdemes előbb egy könnyű konyharuhába tekerni őket, hogy elkerüld a fagysérülést – ezeken a pontokon keresztül ugyanis sokkal gyorsabban lehűl az egész tested. Dobhatsz jégkockákat egy vízzel töltött lavórba is, amiben aztán a lábadat áztathatod: meg fogsz lepődni, hogy az apró kis lábujjakon, meg a boka környéki ereken keresztül mennyi hőt tud leadni az emberi test!

Elviselhetőbb éjszakák

Kétségtelen, hogy az egyik legrosszabb dolog a nagy melegben, hogy az ember nem tudja kipihenni magát. Néhány trükkel azonban elviselhetőbbé tehető az éjszakai meleg. Először is érdemes természetes anyagú, jól szellőző gyapjú ágyneműt választani, a selymet és a szatént hagyd meg a téli éjszakákra. Segíthet az is, ha a ventilátor elé egy tálba jégkockákat teszel, így a lapátok nem csak a forró levegőt kavarják majd, hanem némi hűvöset is hoznak.

A télen jó szolgálatot tevő meleg vizes palackot most szintén megtöltheted hideg vízzel, és pár percre a fagyasztóba teheted, mielőtt ágyba bújsz vele, hogy hűsítő társad legyen az éjszakára. Ha van rá lehetőséged, és tudsz benne aludni, akkor érdemes lehet a hagyományos, pihe-puha, de legalább egy irányból nagyon jól szigetelő ágyad helyett egy függőágyba költözni éjszakára – így ugyanis minden irányból jobban ér a levegő, és kevésbé forrósodik át alattad a textil.

Ha egy zoknit megtöltesz rizzsel, majd egy órára a fagyasztóba teszed, és magaddal viszed elalváshoz, legalább 30 percig még hűsítő társad lesz majd – ez pedig pont elegendő idő ahhoz, hogy elaludj.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást