Te is hordtál ilyet? Így változott a farmerszoknya trend az elmúlt 50 évben

Te is hordtál ilyet? Így változott a farmerszoknya trend az elmúlt 50 évben

Címlap / Stílus / Divat / Te is hordtál ilyet? Így változott a farmerszoknya trend az elmúlt 50 évben

Már az 1970-es évek óta a nők mindennapi öltözködésének része az egyik legklasszabb ruhadarab, a farmerszoknya. Ma már nem csak a hétköznapokon vagy buliba hordhatod ezt a darabot, de akár munkába, de egy hivatalosabb alkalomra is nyugodtan választhatod a megfelelő farmerszoknyát. Cikkünkben összegyűjtöttük neked, az évtizedek során hogyan változott a farmerszoknya trend, és hogyan vált a női gardróbok elengedhetetlen részévé ez a ruha.

1970-es évek

Maxiszoknyák, világosabb színek és patchwork – nagyjából így lehetne jellemezni az 1970-es évek farmerszoknya trendjét. A harangszabású szoknyák legalább a vádli aljáig, de akár a bokáig is értek, ahogy a hippi-ruháktól azt már megszokhattuk.

A foltokból összevarrt darabok népszerűek voltak abban az időben, legyen szó akár a különböző farmeranyagok összedolgozásáról, akár az egyéb, lehetőleg virágmintás szövetekből készült toldásokról. A hímzett, gyöngyökkel kivarrt farmerszoknyák is ekkor lettek népszerűek, amelyek a mai napig nagyon nőies daraboknak számítanak.

1980-as évek

A retrokorszakban megjelentek a térd fölé érő farmerszoknyák, amelyeket készítettek szűkebb változatban is, de a körszoknyák, és a fodrosabb darabok is előkerültek ebben az évtizedben. Az 1980-as évek nagy slágere a kőmosott farmeranyag volt, a nadrágok, dzsekik és természetesen a szoknyák is ebből készültek.

Az igazán trendi farmerszoknyák magas derekúak voltak, amelyeket rövid topokkal és farmerdzsekivel, vagy betűrt bő pólókkal hordtak az igazán trendkövetők. A cipzáras darabok mellett a gombos verziók sem maradhattak el abban az időben, és a 80-as évek extrém divatját ismerve egy-két bő zseb, fodor vagy masni sem volt meglepő rátét a szoknyákon.

1990-es évek

A 90-es években még rövidebbé váltak a farmerszoknyák: a hosszuk felkúszott egészen combközépig, és az enyhe A-vonalnál nem is lettek bővebbek ezek a darabok. A 80-as évekből átörökített hosszú gombsoros farmerszoknyák mellett a szaggatott grunge-stílusú, a sötét denimkék és természetesen a kantáros verziók ideje volt ez az évtized. Az 1990-es évek farmerszoknyái egyszerre voltak nagyon lazák, mégis nőiesek – sok hasonló darab éppen most jött vissza a divatba.

2000-es évek

Mini, midi, maxi, világos, szürkés, sötétkék, gombos, cipzáras, átlapolós, szaggatott, rojtos, bő és szűk – a 2000-res években nagyjából minden farmerszoknya újra előjött, amely addig valaha is a palettán volt, és mellé megjelentek azok a darabok is, amelyek hossza épp hogy combig ért, és hatalmas övekkel díszítettük őket.

A hosszú, 1970-es évekre jellemző farmerszoknyák előkerültek ismét, és a zsebes darabok is ekkor lettek igazán népszerűek. Annyi biztos, 2000-res években igazán népszerű volt farmerszoknyát hordani, annyira, hogy ezt a sztárok még a vörös szőnyegen is megtették néhány alkalommal.

2010-es évek

A 2010-es években a 2000-esekhez hasonlóan szinte mindenféle farmerszoknya újra a divatpalettákra került, de egy kicsit átgondoltabbak, letisztultabbak lettek ezek a darabok. A legújabb évtizedben a 90-es évekből átörökített egész gombsoros szoknyák is megjelentek ismét, bár a hosszuk kicsit rövidebb lett, és a szaggatott, hasított szoknyák is népszerűek lettek.

Ma már farmerszoknyából igazán hivatalos darabokat is találunk a kínálatban, és az 1970-es évek ruháinak felelevenítésével a hosszabb, hímzett szoknyák is ott lógnak sokak gardróbjában.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást