Pénz és hivatás

Home staging 2 – Hogyan várjuk a lakásra érdeklődőket?

Home staging 2 – Hogyan várjuk a lakásra érdeklődőket?

Ha az érdeklődő már szeretné megnézni a lakást, akkor még messze nem vehetjük biztosra az eladás sikerét. Lehet, hogy csak érdeklődik, és még évek múlva fog tudni lakást venni. Ha nincs is így, még akkor is sok dolog van, amire érdemes odafigyelni, nehogy elrontsuk vele az üzletet.

Környék

A legjobb, ha tavasszal vagy nyáron hirdetjük a lakást, hiszen ilyenkor minden szebb: a kert, az utca, sőt akár az egész környék.
Mielőtt érdeklődő jön nézzünk körül a ház környékén: ha társasházban lakunk, akkor nézzük meg a lépcsőházat is és kérjük meg a közös képviselőt, hogy rakja el a felesleges dolgokat. Vagy akár magunk is megcsinálhatjuk mindezt, hacsak nem a ház közös használati tárgyairól van szó.

Első benyomás

Az első benyomás legalább annyira fontos az álláskeresésben, mint a lakáseladásban. Tegyünk meg mindent azért, hogy az első benyomás mindig jó legyen mindenkinek, aki megnézi otthonunkat.
Figyeljünk a postaláda környékére és a kukákra is, hogy rendezett benyomást keltsenek. Tegyünk rendet, és különösen az előszoba és a nappali legyen világos, tiszta, levegős és barátságos.

Előszoba

A házról alkotott képet nem mindig tudjuk befolyásolni, de a lakásunkról kialakított első benyomás csak rajtunk múlik. Az első helység mindig az előszoba, így ennek rendezettsége különösen fontos.
Minden elöl lévő tárgy elvesz a térből, így gondoljuk meg, hogy mit érdemes elöl hagyni. Inkább tegyük el a kabátokat, táskákat, cipőket, így rendezettebb, világosabb, és nem utolsó sorban nagyobb teret mutatunk elsőre.

2 megkapó helység

Nem kell, hogy az egész lakásunk csillogjon-villogjon és minden helység makulátlan legyen az érdeklődők látogatásakor. Persze nem árt az sem, ha így van, de ennél egyszerűbb megoldások is léteznek.
Válasszunk ki minimum két helységet a lakásban, amik a többi helyett is reprezentálhatnak és csinosítsuk ki őket. Az egyik lehetőleg legyen a nappali, hiszen itt beszélgetünk, és a későbbi tulajdonos is itt tölti majd szabadidejének nagyobbik részét.

Nappali

A nappalira szenteljünk nagyon sok figyelmet. Természetesen itt se legyen elöl semmi felesleges, de minden szolgálja a kényelmet. Legyen elég hely arra, hogy leülhessünk, legyen kényelmes ülőhely, párnák, tér, és persze rend és tisztaság!
Ha itt nincs rendben minden, akkor az érdeklődő könnyen lehet, hogy öregebbnek és rosszabb állapotúnak látja majd a lakást, mint a tényleges. Olyan ez, mint a nők megjelenésénél: az ápoltság fiatalít!

Díszítés, virágok

Nem kell az egész lakást telerakni virággal, de ha néhány napon belül több érdeklődő is jelzi, hogy jönne lakásnézőbe, akkor érdemes venni egy szép csokor virágot és azt kitenni például a nappaliban, egy dekoratív helyre.
Feltétlenül válasszunk a lakás stílusának megfelelő csokrot, legyen az modern vagy klasszikus.

Amit rakj el

Egy ilyen látogatás előtt legyünk nagyon kritikus a lakásunkkal szemben és rakjunk el mindent, ami ronthat az összképen. Vegyük le a felesleges díszeket, mint például a szilveszterről megmaradt szerpentint a csillárról, vagy a művirág díszt a tükör elől.
Ezeket mi már lehet, hogy megszoktuk és talán még tetszenek is, de egy idegenre könnyen negatív hatást gyakorolhatnak.

Takarítás

Nem kell nagytakarítást csinálni egy érdeklődő miatt, de néhány dolgot érdemes lehet megfogadni. Mindenki a napos lakásokat és a nagy tereket szereti. Mivel ezen falbontással nem tudunk segíteni, ezért optikailag nagyítsuk a teret: tisztítsuk meg az ablakokat és a tükröket. 
Nem sok idő, mégis lényegesen tisztábbnak, rendezettebbnek, naposabbnak és főleg nagyobbnak fog tűnni tőle a lakás. 
A konyhában mosogassunk el, rakjuk el az ételeket, elvégre senki sem kíváncsi az ételmaradékainkra és az illatuk sem biztos, hogy nyerő lesz az idegen számára.

Gyors rendrakás

Ha rendezett benyomást szeretnénk kelteni, de nincs idő komolyabb rendrakásra, akkor egyszerűen dobozoljunk be néhány dolgot. Ez nagyon látványos és gyors módszer, annyit kell csak tennünk, minden felesleges tárgyat beteszünk egy dobozba, a polcokon az elrakott tárgyak helyét pedig letöröljük.
A dobozokat tegyük valami kevésbé látványos helyre. Ha túl sok a tárgy elöl, akkor a leendő vevő könnyen úgy érezheti, hogy nyomasztóvá válnak a helységek, így a lakás hangulata is nyomasztó lesz ahelyett, hogy vonzó lenne.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást