Hogyan védheted meg az internetező gyermeked?

Hogyan védheted meg az internetező gyermeked?

Címlap / Életmód / Család / Hogyan védheted meg az internetező gyermeked?

A gyerekek igen nagy veszélyben vannak, amikor internethasználókká lesznek. Végeláthatatlan a veszélyforrás, a támadás, és még csak azt sem lehet tudni, honnan jön, ki az, aki veszélyt jelent gyerekeinkre.

Google misszió

A Google még rivális cégekkel is lepaktál annak érdekében, hogy visszaszorítsa az internetes gyermekpornográfiát. Egy olyan módszert kíván alkalmazni, melynek neve hashing – hasításos – módszer. 

Ez azt jelenti, hogy a fotókat apróbb részekre osztja, ami által egy program felismeri a hasonló fotó tartalmát, így ezek a fényképek, felvételek kiszűrhetővé válnak, majd végleg láthatatlan lesz az interneten. 2011-ben – elájultam a számtól – 17,3 millió(!) ilyen képre és videóra találtak a keresőprogramok az interneten. A Google létrehoz egy 2 millió dolláros alapot is, hogy szoftverfejlesztőket támogasson ez irányú munkájukban.

Önjelölt anyák

Kaitlin Jackson, ötgyermekes anya órákat tölt naponta az internet előtt, hogy a gyerekeket zaklatókat, megalázókat, úgynevezett trollokat megtalálja. Akkor döntött így, mikor egyik gyermekét zaklatták. Egy nap közel 40 oldalt jelent be. Ha a Facebookon pár nap múlva még mindig a helyén találja a profilt, feljelentést tesz a rendőrségen.

Ő volt az egyike azoknak, akik a brit miniszterelnököt felszólították, hogy szabályozzák erősebben a közösségi oldalakat, mivel egy leicesterhsire-i 14 éves lány felakasztotta magát, mert zaklatták őt. A probléma az, hogy sok esetben nem áll módjában senkinek sem felderíteni a zaklató valódi kilétét.

Milyen ellenintézkedések történnek a háttérben?

Négy ország fogott össze, köztük Magyarország, melyek hálózatban működnek. Nem csak kutatásokat, felméréseket végeznek a rendőrség és az iskolák adatai alapján, hanem létre hoztak egy cselekvési tervet, mely még kidolgozás alatt van.

A Holland Nagykövetség anyagilag támogatja a szervezetet, mely pénzből dokumentumfilmet, média anyagot, rádióknak hanganyagot készítenek a témáról.

A figyelem felkeltése – szervezetten, profin

A dokumentumfilmen kívül tervezik, hogy iskolákban fognak előadást tartani, illetve különböző rendezvényeket szerveznek, szakértőkkel. Ugyanis a legnagyobb probléma az, hogy egy gyerek, kiskamasz, kamasz, mint internet felhasználó, gondatlan. 

Mindent megosztanak életükről, így kiszámíthatóvá válnak egy ,,vadász” számára. A szülők vagy nem tudnak semmiről, vagy nem is értik, hogy gyakorlatilag valós veszélyben van gyerekük. A tanároknak pedig nincs erre idejük.

Hogyan védekezhetnek a gyerekek?

A gyerek megteheti, hogy a szolgáltatónál jelenti a zaklatótól kapott üzenet tartalmát, letilthatja a felhasználót, vagy törölheti saját magát. Fontos a gyerekkel tudatni, hogy mint 18 év alatti, gyermeknek számít, akit különleges védelem illet meg a Gyermekjogi Egyezmény miatt. 

A gyereknek ismernie kell saját jogait: senki nem verheti meg, nem viselkedhet vele megalázó módon, nem élhet vissza hatalmi helyzetével, és nem követhet el vele szemben szexuális erőszakot.

Kitől kérhetnek segítséget?

Létezik Kék Vonal, ami ingyenes segélyvonal: 116-1111.
Lehet segítséget kérni az ESZTER Alapítványtól, ahol a szexuális visszaélés áldozatainak segítenek, pszichológiai és jogi segítséggel: 06 1 466 9872.
Nem csak hivatalos helyeken lehet segítséget kérni. El kell tudni magyarázni a gyereknek, hogy ilyen esetben mindig, azonnal szóljon felnőttnek. Talán ezt elérni az egyik legnehezebb dolog.
Mára a gyerekek zaklatása, egymás terrorizálása az interneten nem olyan ritka, mint régebben. Ezt csak komoly összefogással, a gyerekek felkészítésével lehet kivédeni. És ez nem csak a szervezetek dolga, hanem a szülőké is.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást