Hogyan válassz tapétát egy sötét szobába? Hangulatjavító ötletek

Hogyan válassz tapétát egy sötét szobába? Hangulatjavító ötletek

Címlap / Otthon / Dekor / Hogyan válassz tapétát egy sötét szobába? Hangulatjavító ötletek

Amikor egy kicsi, félhomályos szobában szeretnénk tapétát feltenni, nehéz döntés előtt állunk. Ilyen helyen gyakran előfordul, hogy az ablakok az apró méretük miatt kevés fényt engednek be, vagy északi irányban vannak beépítve. Utánajártunk, hogy milyen tapéta illik ide.

1. Mint a természetben

Egy meglepő és vidám hatású tapéta a legalkalmasabb arra, hogy jó hangulat legyen egy olyan szobában, ahol egyébként sötét van. A virág vagy falevél minta izgalmas és életteli hatást kelt. Aki a szobában tartózkodik, a természetben érezheti magát. A természet mindig egészséges, megnyugtató és reménykeltő, és ahogy a kinti valóságban, a négy fal között is érvényesülnek ezek a tulajdonságai. 

2. Külsőségek 

A tapéta színének és stílusának illenie kell a bútorokhoz. A virágok és a falevelek lehetnek stilizáltak, a természet és a művészet találkozása előnyös lehet. A mintázat tematikájától lehetőleg ne térjetek el. Fontos, hogy legyen burjánzó, vidám, és semmiképpen se keltsen egyhangúságot vagy rossz gondolatokat és érzéseket. 

Aki huzamosabb ideig a szobában van, a perifériás látásával folyamatosan érzékeli a félhomályt, ezért szükséges, hogy az ezt ellensúlyozó, vidám hatású tapéta is látható legyen.

3. Belső igények

A lényeg, hogy a fal valóban elnyerje annak a személynek a tetszését, aki a legtöbbet fog tartózkodni a szobában, ezért a tapétának az ő lelki világát is tükröznie kell. 

Gondolkodj el azon, hogy milyen hatást szeretnél elérni a lelkében ezzel a tapétával, és eszerint hozzátok meg közösen döntést. 

4. A falmagasság növelése

Magasabbnak mutatja a tapéta a helyiséget, ha a falat alul vonod be vele, feljebb pedig fehéren hagyod. A félhomályos helyiség a fehér szín miatt még világosabbnak is fog látszani.

Egy sötét előszobában vagy árnyékos helyre épített lépcső mellett szintén érdemes kipróbálni ezt az optikai trükköt.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást