Szórakozás / Otthon

Hogyan tartod a telefont? Ezt árulja el az agyad működéséről

Látszólag egyértelmű, melyik kezünkkel kapjuk fel a telefont, de a detroiti Henry Ford Kórház tanulmánya kimutatta, hogy a folyamatot sokkal inkább az agyunk működése határozza meg, vagyis erős összefüggés van az agyi dominancia és a között, hogy melyik füledhez teszed oda a telefont.

A bal agyfélteke a jobb fülhöz kapcsolódik

Becslések szerint a világ lakosságának 95 százalékánál a bal agyfélteke domináns, és itt található a nyelvi kompetenciákért és beszédért felelős központ. Ezek az emberek a mindennapi életben jellemzően a jobb kezüket használják gyakrabban, például ezzel írnak, rajzolnak – vagyis a bal agyfélteke dominancia általában jobbkezességgel jár.
A kísérlet során megfigyelték, hogy az emberek 70 százaléka a jobb kezébe fogja, és a jobb füléhez tartja a mobilját telefonálás közben, és hogy a legtöbb bal agyfélteke domináns ember is hasonlóan tesz.

A jobb agyfélteke a bal fülhöz kapcsolódik

Ugyanakkor a jobb agyfélteke domináns emberek nagyobb valószínűséggel használják a bal kezüket, és teszik a bal fülükhöz a telefonjukat.
Hogy az agyfélteke dominancia fontosabb, mint a kézdominancia, abból tudható, hogy a bal agyfélteke dominánsok akkor is hajlamosak a jobb fülükhöz szorítani a telefont, ha a jobb kezükkel éppen csinálnak valamit.
Dr. Michael Seidman szerint ezek az eredmények sokat fognak segíteni nekik az agy nyelvi központjának feltérképezésében.

Olvastad már?  Elég a csipogásból és a vibrálásból! – 4 tipp a digitális kikapcsért

Nincs kapcsolat a daganatok és a mobiltelefon között

Dr. Seidman azt is megjegyezte, a kísérlet egy újabb bizonyíték arra, hogy nincs összefüggés az agydaganat kialakulása és a mobiltelefonok között.
Mivel az emberek túlnyomó többsége a jobb oldalon használja a készüléket, a betegségeket is ezen az oldalon kellene többször felfedezni, de a rákos betegeknél nagyjából egyenlő arányban fordulnak elő daganatok a jobb és bal agyféltekében.

Miért felelnek az agyféltekék?

A bal agyfélteke a test jobb oldalát irányítja, emellett felelős a beszédért, a logikáért, az elvont tudományok megértéséért, sőt a számolási képességért is.
Ő adja tehát személyiségünk racionálisabb oldalát, míg a test bal részének irányításáért felelős jobb agyfélteke képes értékelni a művészeteket, a zenét, neki köszönhetjük a táncot, a formák és minták felismerését, az arcvonások megjegyzését, sőt a képzelőerőt is. A jobb agyfélteke tehát emocionális oldalunkat határozza meg.

A domináns agyfélteke

Bár az emberek szeretik magukat inkább jobb agyfélteke dominánsként leírni, valójában a világ lakosságának csak nagyon kis százaléka tartozik ebbe a csoportba – ők gyakran valamilyen művészi tevékenységet folytatnak. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a bal agyfélteke dominánsok ne lennének képesek a művészetek értékelésére, sőt akár műalkotások létrehozására.
Nekik is lehet jó a humoruk vagy gazdag a képzelőerejük, ahogy egy művész is képes idegen nyelvek elsajátítására vagy számolásra. Az igaz, hogy a bal agyfélteke dominánsok többsége balkezes, de nem mindannyian, és a balkezesség sem feltétlenül jelenti azt, hogy valakinél a bal agyfélteke dominál.

Honnan tudhatod, melyik agyféltekéd domináns?

Az interneten nagyon sok teszt kering, aminek segítségével állítólag megállapítható, melyik agyfélteke a domináns. A valóságban ezt csak orvosi vizsgálatokkal lehet eldönteni. A kísérletek során megkérik az alanyt, hogy mindkét kezét a magasba tartva kezdjen beszélni, miközben kis mennyiségű altatót juttatnak a bal agyféltek artériáiba.
Ha a beteg jobb keze lecsuklik, és abbahagyja a beszédet, ez az agyfélteke a domináns, ha folytatja, akkor a jobb.
Te mit gondolsz, neked melyik agyféltekéd a domináns?

Olvastad már?  5 állítás, amit te is elhittél eddig a telefonodról és a számítógépedről – Pedig kicsit sem igazak!