Hogyan hasznosítsd újra a kisállatod szőrét? Megdöbbentő praktikák

Hogyan hasznosítsd újra a kisállatod szőrét? Megdöbbentő praktikák

Címlap / Életmód / Család / Hogyan hasznosítsd újra a kisállatod szőrét? Megdöbbentő praktikák

Nem is hinnéd, mennyi mindenre használhatod azt a szőrt, amit kikefélsz a kutyádból/cicádból! Nekünk egy angol bulldogunk van, akit imádunk, de mivel egész évben vedlik, tavasszal és ősszel pedig még annál is jobban hullik a szőre, naponta szedek össze otthon maréknyi szőrcsomókat, amik utána a kukában landolnak. Nagyjából kezdhetem újra a porszívózást, amint végeztem, de ez van, ha az ember lánya kutyát tart. Mivel családtag, mindenki tudja, hogy ha hozzánk jön, akkor rákerül néhány (általában sok) szőrszál, amiről most kiderült számomra, hogy rengeteg dologra fel lehet használni – nem csak a fekete ruhák díszítésére hivatott.

Íme néhány elképesztő és kissé bizarr ötlet, amivel te is könnyedén újrahasznosíthatod a pamacsokat, amiket Cirmi vagy Folti maga után hagy:

Nemezelj!

Ez a régi módszer nem igényel mást, csak egy kis szappanos melegvizet és valamilyen puha anyagot, mint például a kutyusod szőre. A dolgod csak annyi, hogy leterítsd a szőrt, aztán összedörzsöld a vízzel. Egy idő után szépen elkezd összeállni és pontosan olyan anyagot kapsz, amit a hobbiboltokban is megvehetsz.

A tűvel készült nemezeléssel pedig elképesztően cuki figurákat csinálhatsz!

Ebben az esetben egy tűvel kell döfködnöd a szőrt, amíg össze nem áll a kívánt formára. A nemezelő tű vége úgy van kialakítva, hogy összefogja a szőrszálakat, ezért működik ez a módszer. Rengeteg videót találhatsz ezekről a módszerekről a Youtube-on.

Segíts vele a környezetvédelemben!

Igen, bár eléggé hihetetlen, de egy amerikai szervezet, a Clean Wave Program például szívesen fogadja a hajat és a szőrt, hiszen ebből hatalmas szőnyegeket készítenek, amivel például az olajfoltokat tudják felszívni a víz felszínéről. Ezek az újrahasznosított, filcszerű szőnyegek jól jönnek akkor, ha valahol egy vihar miatt áradás történik, vagy olaj szennyezi be a természetes vizeket. A Clean Wave Programban fodrászok, kutyakozmetikusok és állattenyésztők is rendszeresen adományoznak, ahogy sok magánember is. 

ia__64/depositphotos.com

Használd arra, hogy távol tartsd a kártevőket a kertből!

Természetes megoldást keresel a kártevők ellen? Akkor érdemes összegyűjtened a kedvenced szőrét és a kertben lévő növények tövéhez raknod. A csigák, egyes kukacok ellen is véd, ugyanakkor a rágcsálókat is távol tartja a szőr, hiszen ők nem mernek a növény közelébe menni, mert megérzik a kutyád/cicád illatát. Ettől praktikusabb és környezetbarátabb megoldást nem is lehetne találni!

Trágya helyett

A kutyád/cicád szőre igazi vitaminbombát jelent a veteményeskertben! A kisállatok szőre ugyanis nitrogénben gazdag, ez az anyag pedig elengedhetetlen az egészséges termőföldhöz. Ahogy lebomlik, a szőrszálak segítenek abban, hogy több nedvességet zárjon magába a talaj.

Egyszerűen keverd a komposzthoz, szórd a talajra, aztán kissé forgasd át, ezt a műveletet pedig hetente néhányszor ismételd meg, hogy felgyorsítsd a bomlás folyamatát.

Utána nincs más dolgod, mint a növényekhez tenni belőle, hogy tápanyagban gazdag talajban tudjanak növekedni.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást