Hogyan buzdítsuk mászásra a gyereket?

Hogyan buzdítsuk mászásra a gyereket?

Címlap / Életmód / Család / Hogyan buzdítsuk mászásra a gyereket?

A mászással már nem csak gyorsabban és ügyesebben tudnak haladni a gyerekek, de ez a mozgásforma rengeteg jó hatással bír a későbbi fejlődésükre nézve is. Lássuk, hogyan buzdíthatjuk erre a mozgásra!

Hason

Minél többet tegyük hasra, hogy megszokja ezt a fekvési módot is. Hason fekve egyrészt könnyebben kezdi el ő maga is próbálgatni végtagjait, másrészről így gyorsabban felfedezhet olyan játékokat, amik ösztönzik majd a helyváltoztatásra.

Példa

A gyerekek már nagyon kicsi korban utánozzák a felnőttet, legalábbis megpróbálják, de sokszor nem sikerül nekik.
Az egyik legjobb ösztönzés, ha mi magunk sokszor letérdelünk mellé, és mászva hozunk vissza például néhány játékot a babának.

Lábtámasz

Mikor hason van, húzzuk a lábait maga alá, és a talpát támasszuk meg a kezünkkel.
Így mikor ki akarja nyújtani a lábát, akkor stabil támaszt érez, aminek nekifeszítheti a lábát, és így könnyebben megtanulja a mászáshoz kellő első mozdulatokat.

Párna

Ha az elején nem szeret annyira hason lenni, akkor tegyünk a kicsi alá egy párnát vagy pokrócot, amelyik a lába felé vékonyabb, vagyis amelyik a felsőtestét magasabban tartja. Így a fejét könnyebben emeli ki, és kezei is felszabadulnak a játékhoz.

Alagút

Építsünk neki párnákból vagy bármi másból olyan alagutat, amelyiken kényelmesen átfér.
Hívogassuk az alagút másik végéről, hogy másszon át alatta, gurítsunk át egy labdát, ami után mászhat, vagy esetleg mutassuk meg mi magunk, hogyan kell ezt csinálni.

Csőkígyó

Sok játszóházban és játékboltban kapható olyan cső, amelyekben csak mászva lehet közlekedni.
Ezek akár több méter hosszúak is lehetnek, a legjobb átlátszó falút választani. Ez akkor jó, ha gyerekünk inkább a felállást próbálgatná mászás helyett.

Guruló játékok

Nagyon sok gyerekjáték kifejezetten úgy lett tervezve, hogy segítse a gyereket a mászás elsajátításában.
Tegyünk a hason fekvő gyerek elé egy kerekeken guruló, esetleg mozgásra zenélni kezdő játékot, kezével lökjük meg és buzdítsuk, hogy „menjen” utána.

Járóka

Ha a gyerek sokat van járókában, azzal sok nyugodt pillanatot szerzünk magunknak. Egy járókában azonban könnyebb felállni, így kevésbé ösztönözzük a mászásra a gyereket.
Ha gyerekünk nem akar mászni, tegyük inkább többször a szőnyegre és tegyünk játékokat elé.

Szakértő

Mindenképpen érdemes kikérni a szakember véleményét. Általában a védőnők is felfedezik, ha bármi gond van a mozgásfejlődésben és ajánlanak szakembert.
De magunktól is kezdeményezhetjük, hogy más szakemberek is mondjanak véleményt gyerekünkről.

Aggodalom

Sok gyerek van, aki miután felfedezte az állást, már nem érdeklődik a mászás iránt, hiszen még annál is érdekesebb dolgot szeretne tanulni, a járást.
Terelgessük a mászás felé, de ne aggódjunk, ha mégsem sikerül tökéletesen, és emiatt semmiképpen se vegyük el a kedvét a járástól.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást