Ez az oka, hogy többet alszanak a nők, mint a férfiak

Ez az oka, hogy többet alszanak a nők, mint a férfiak

Címlap / Életmód / Egészség / Ez az oka, hogy többet alszanak a nők, mint a férfiak

Az egyik ok

Most sok férfi fel fog szisszenni, de sajnos a tény akkor is tény: a nők intenzívebben használják az agyukat. Ugyanis – ezt mi nők jól tudjuk – egyszerre több dologra koncentrálunk egyszerre, folyamatosan. Ez az üzemmód pedig igen kimerítő, így az agynak több alvásra van szüksége annak érdekében, hogy kipihent legyen.

Az alvás, mint befektetés

A több alvás, az arra fordított idő nem felesleges. Az agy alvás közben regenerálódik, ami hosszabb alvás esetén hosszútávon megtérül.

Kutatók megfigyelték, hogy a női agyi képességek 70 éves kor felett jobb állapotban vannak, mint az ugyan ennyi idős férfi agyi képességei.

A különbség öt év, ami valljuk be, idős korban elég nagy előny. Tehát, ha azt szeretnénk, hogy hosszú, minőségi életünk legyen, minden nap ki kell aludni magunkat.

Mi történik, ha nem alusszuk ki magunkat?

Nagyobb az esély a szív- és érrendszeri betegségekre, a stroke-ra, ugyanis ezek a betegségek egyik okozója a krónikus kialvatlanság. Testünkben hamarabb jönnek létre gyulladások is. 4600 férfit és nőt vizsgáltak, és kiderült, hogy az alváshiány a nőknél komolyabb problémákat okoz.

Már kevés alváshiány is – egy óra – depresszív állapotot, ingerlékenységet okoz. A kialvatlan emberek vérében kimutatták, hogy az interleukin-6 nevű anyag mennyisége igencsak megnő, ami fent említett betegségek kialakulásáért nagy részben felelős.

VIDEO A 3 legszebb party smink 2024-re

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»