Van, hogy minden borús körülötted – Ebben az 5 lépésben újra előcsalhatod a napot!

Van, hogy minden borús körülötted – Ebben az 5 lépésben újra előcsalhatod a napot!

Címlap / Életmód / Egészség / Van, hogy minden borús körülötted – Ebben az 5 lépésben újra előcsalhatod a napot!

Ha gyakran tapasztalod magadon, hogy leterítenek a negatív érzelmek és sokszor látod borúsan a helyzetedet és a jövődet, akkor most kérlek, nyisd ki a szíved ezekre a jótanácsokra. Ha megszívleled őket, derűlátóbban tudsz majd a jövődre koncentrálni!

Citromból limonádé

Egy kedves idézettel szeretném kezdeni a pozitív hozzáállás fontosságát hangsúlyozó gondolatsoromat:

„Az optimista ember nem ázik az esőben, csak zuhanyt vesz egy felhő alatt.” (Thomas Romanus)

Az élet adta váratlan, kellemetlen szituációkból is ki lehet hozni valami számunkra kedvezőt. Nem arról van szó, hogy munkából hazafele bőrig ázni hatalmas élmény, inkább arról, hogy a bosszantó dolgokat meg lehet közelíteni máshogy is. Attól, hogy dühöngsz, nem áll el az eső. Lásd meg az eső szépségét!

Nem mindegy, hogy a lehetőségekben nehézségeket látsz, vagy a nehézségekben látsz lehetőségeket. 

Mik is a céljaim …. pontosan?

Nem is hinnéd, hogy mennyi minden múlik azon, hogy miként állítod sorrendbe a céljaidat és hogyan fogalmazod meg őket. A mikrocélok, azaz a kisebb, könnyebben megvalósítható tervek, valamint a makrocélok, azaz a nagyobb horderejű dolgokat jelentő vágyak összhangban kell, hogy legyenek.

Vegyük például a fogyás témáját. Mikrocél lehet, hogy elkezdesz rendszeresen futni és megköveteled magadtól az étkezési napló vezetését. Makrocél pedig, hogy kijelölsz egy fontos eseményt, amikorra bele szeretnél férni egy szépséges ruhába, amit már kinéztél magadnak.

A célokat pontosan kell meghatározni ahhoz, hogy siker koronázza a törekvéseidet. 

Nem úgy alakult. Na és?

Az élet tele van váratlan, be nem kalkulált helyzetekkel. Az újratervezés néha elkerülhetetlen. Ne morgolódj, inkább válts taktikát! Az energiáidat ne a fortyogásra használd, hanem a probléma elhárításának lehetőségein agyalj inkább. Sajnos nincs kőbe vésve, hogy minden úgy alakul, ahogy mi szeretnénk. 

Ne szidd magad, inkább légy kreatív és kászálódj ki ügyesen a váratlan szituációkból. 

fxquadro/depositphotos.com

Lehet, hogy túlgondolod 

Sokszor észre sem vesszük, de az úgynevezett kognitív torzítás hibájába esünk, azaz elhamarkodottan vonunk le következtetéseket, túláltalánosítunk, felnagyítunk vagy épp figyelmen kívül hagyunk dolgokat. Biztos észrevetted már te is magadon, hogy néha olyan ügyek és helyzetek miatt nyugtalankodsz, amiket csak te fújsz fel igazán.

A lehető leghiggadtabb fejjel tekintsd át a tényeket! Ha van bizalmasod, igaz barátnőd, kérd ki az ő véleményét is, hiszen a barátok sokszor képesek csillapítani a negatív gondolatok miatti kétségbeesést. 

Az önsajnálat képes teljesen lehúzni

A pozitív pszichológia szerint az önsajnálat az optimizmus halála. Ugye te sem szeretsz panaszkodós, elégedetlenkedő ember társaságában lenni? Figyelj oda, hogy te se illesd magadat negatív jelzőkkel!

Ha valami nem jött össze, ne szapuld magad! Vond le a következtetéseket, és keress olyan élethelyzetet, amiben otthonosan mozogsz, hogy elhessegesd a negatív élmény okozta rossz érzéseket. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást