Pénz és hivatás

Hogy lehet itthon igazán sikeres egy nő? Magyar sikertippek női vállalkozóktól

– Akár Párizsig is érdemes elmenni, ha ott leshetjük el szakmánk fortélyait. Folyamatos tanulás, önbizalom és fegyelmezettség kell ahhoz, hogy álmainkat valóra váltsuk – derült ki az Amway által támogatott FIVOSZ konferencián május 19-én, melynek fókuszában a női vállalkozások álltak. Merjünk segítséget kérni, így a munka és a magánélet is összeegyeztethető – erről is beszélt többek között S. Hegyi Lucia, a Luan By Lucia divatház tulajdonosa, lánya, Sümeghy Claudia, a divatház brandmanagere, Zolnay Judit, a MetLife Zrt. vezérigazgatója, Tóth Bori, a Maison Marquise divatház tervezője, Acél Réka, a NőiVáz kerékpárbolt tulajdonosa és Szalai Dóra, a Chez Dodo macaron manufaktúra tulajdonosa.

A Fiatal Vállalkozók Szövetsége (FIVOSZ) harmadik alkalommal rendezte meg női konferenciáját az Amway támogatásával május 19-én. A népszerű rendezvényen a saját vállalkozást tervező nők és férfiak évről évre valódi profiktól tanulhatják az üzletvezetés alapjait.

Vállalkozni egyre meNŐbb!

A konferencia nyitó előadásából kiderült: a magyarok egyre pozitívabban állnak a vállalkozói létformához. Az Amway 2016-os Vállalkozói Jelentésének legfontosabb eredményeit Bacher János, a GfK Hungária ügyfélkapcsolati igazgatója mutatta be. Míg 2012-ben a magyarok kevesebb, mint fele (47%), 2016-ban már 65%-uk gondolta úgy, hogy érdemes Magyarországon vállalkozni. A nők viszont bátortalanabbak: 34%-uk állna saját lábra, míg a férfiak 43%-a alapítana szívesen céget.

Önbizalom nélkül nem megy

Nincs elég önbizalmunk: míg világszinten majdnem minden második megkérdezett (46%) gondolja úgy, hogy minden képessége megvan a saját vállalkozás indításához, a kutatás szerint a magyarok kevesebb, mint negyede (23%) érzi így.

Az önbizalomhiány a nőkre még jellemzőbb: a MetLife Zrt. vezérigazgatója, Zolnay Judit tapasztalatai szerint a nők ritkábban mernek kiállni az érdekeikért.

Sikerreceptjében ezért az első helyen az önbizalom áll, de a határozott és öntudatos fellépés, a fegyelmezettség és a folyamatos kapcsolatépítés is elengedhetetlen az előrejutáshoz. Hozzátette, nemcsak a nőknek kell változniuk: a nők politikai, üzleti életben betöltött szerepével kapcsolatos hozzáállásnak Magyarországon a következő 5-10 évben el kell érnie az Európai Uniós átlagot – ugyanis mutatóink ezen a területen jóval alacsonyabbak.

Munka, család, énidő – az egyensúly titka a kontroll

Az Amway nemzetközi kutatásából kiderült, a saját cégben világszerte az önállóság a legvonzóbb: nincs főnök, többet keresünk, végre megvalósíthatjuk, amit igazán szeretnénk. A vállalkozás csak rengeteg munkával vihető sikerre, ezt minden előadó megerősítette.

S. Hegyi Lucia divattervező szerint törekedni kell a munka, a család, és az énidő egyensúlyára. Teljes volt az egyetértés abban, hogy ez csak fegyelmezett tervezéssel lehetséges, és a mérleg sajnos leggyakrabban a munka felé billen el.  

Networking bárhol, bármikor

Könnyebben boldogulunk a cégvezetéssel, ha megtanulunk segítséget kérni. A család és a barátok támogatása nélkül ugyanis biztosan nem jut mindenre időnk. Kapcsolatrendszerünk építése épp ennyire elengedhetetlen: bármilyen helyzetben szerezhetünk ismerősöket, akikkel később együttműködhetünk. Legyen alapszabály, hogy mi nők, segítsük egymást!

Tanulásban nincs megállás

Ha az üzlet már beindult, az eredmények csak tanulással és folyamatos megújulással tarthatók fenn. Friss szemléletet hozhat egy új generáció megjelenése – mint S. Hegyi Lucia divatházában, amikor lánya, Sümeghy Claudia is bekapcsolódott a vezetésbe. Tovább képezhetjük magunkat szakmánk legjobbjainál – ahogyan Szalai Dóra is, aki meg sem állt Párizsig, a tökéletes macaron receptjéig. De hozzáállást, fegyelmezettséget, önbizalmat kollégától vagy ismerőstől is tanulhatunk – tette hozzá Zolnay Judit, aki így fejleszti magát nap mint nap.

De hogyan lépjünk tovább, ha nehézségekkel szembesülünk? Ezt a konferencia záró kerekasztal beszélgetésén árulta el a három fiatal vállalkozónő, Tóth Bori, Acél Réka és Szalai Dóra. Az egyes számú szabály: szeresd, amit csinálsz! A lelkesedés életmentő is lehet, hiszen a vállalkozás kezdetén akár a tapasztalat hiányát is pótolhatja.

Kép forrása: SergeyNivens/depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást