Párkapcsolat / Szerelem / Szex

Még hogy a fantáziálás segít! A szakértők szerint sokat ártasz a kapcsolatodnak, ha másra gondolsz szex közben

Még hogy a fantáziálás segít! A szakértők szerint sokat ártasz a kapcsolatodnak, ha másra gondolsz szex közben

Évek óta azt hallgatjuk, hogy kifejezetten jó ötlet szeretkezés előtt és közben is fantáziálni, hiszen ez nem csak a kedvünket hozza meg az együttléthez, hanem abban is segít, hogy könnyebben elérjük az orgazmust. Nos, az ábrándozás valóban a segítségedre lehet, ha kizárólagosan ezek a kitűzött céljaid, de a szakértők most a fantáziálás egyik nagyon veszélyes hátulütőjére is felhívták a figyelmünket.

Szex kontra szeretkezés

A Psychology Today-ben jelent meg Sam Louie egyik cikke a témával kapcsolatosan: a pszichoterapeuta szerint erős tévhit, hogy jobbak lesznek a szexuális együttlétek a fantáziáktól sőt, hosszútávon ennek egyenesen a fordítottját érjük el. Sam úgy véli, hogy a partnerrel való együttlét tökéletesen szimbolizálni tudja a páros kapcsolatát és közös, bensőséges élménynek kell lennie ahhoz, hogy évek múltán is beváltsa a hozzá fűzött reményeket.

Azonban úgy véli, érdemes megkülönböztetnünk egymástól a szexet és a szeretkezést, és szerinte előbbinek nem igazán van helye a párkapcsolatokon belül.

A szex Sam szerint nem takar többet, mint puszta testi együttlétet, olyan fizikai párosulást, amelyben a felek között nincsen különösebb vágy az intimitás iránt. Szerinte a szex űzése leginkább idegenekre, azaz egyéjszakás kalandokra, szexmunkásokra jellemző, és régen gond, ha a párkapcsolatban is sokkal inkább szexelnek, mintsem szeretkeznek egymással az emberek. 

A fantáziák szexuális leválasztódáshoz vezethetnek

Sam a munkája során többször találkozott olyan párkapcsolatokkal, amikben az egyik partner érzelmileg leválasztódott a társától, és számára a szeretkezés szexszé változott: pusztán fizikai megkönnyebbülést, testi elégedettséget hozott, de igazi, benső örömöt és felszabadulást nem. A páciensek arról számoltak be a konzultációkon, hogy annak ellenére éreztek ürességet az együttlétek után, hogy élvezték a szexet, és adott esetben több orgazmusuk is volt. Ennek a leválasztódásnak a kiváltó oka gyakran drog- vagy éppen alkoholhasználat, de az is sokszor megesik, hogy a partner valaki más iránt kezd el gyengéd érzelmeket táplálni, és így automatikusan eltávolodik a társától. Sam úgy véli, hogy a túl sok pornó és a szexuális fantáziák is elősegítik ennek a furcsa élethelyzetnek a kialakulását.

Szerinte azok a páciensei hajlamosabbá váltak a fantáziálásokra, akik sok felnőttfilmet néztek, és napközben is különféle szexuális élethelyzeteket, más partnereket képzeltek maguk elé.

A pszichoterapeuta elmondása szerint azt tapasztalta, hogy a fantáziálások hosszútávon egyáltalán nem segítik az együttléteket, és bár hozzásegíthetnek az orgazmushoz, vagy hozzájárulhatnak a vágy felkorbácsolásához, a kapcsolatokat ezek csak rövidtávon melegítik fel. Hosszútávon megfigyelhető a felek eltávolodása akkor is, ha a páros tagjai egyébként többször fekszenek le egymással, mint mások. 

gpointstudio/depositphotos.com

Az együttlétnek többnek kell lennie az orgazmusok hajszolásánál

Amikor közösülés közben valaki másról fantáziálsz, akkor a fantázia tulajdonképpen valósággá válik. Erre a fantáziára azonban akkor van szükséged, ha fizikálisan, vagy éppen érzelmileg már nem vagy elégedett a partnereddel.

A szexuális vágy, a szenvedély és az intenzitás egyaránt fokozódhat a fantáziálások hatására, de általa elveszik az érzelmi és a szellemi intimitás, az egység érzése. Ha ez mindennapossá válik a párkapcsolatodban, akkor fennáll annak a lehetősége, hogy a szerelmetek nagyon érzékennyé, ingataggá válik, és szinte észrevétlenül eltávolodtok egymástól.

Terapeutaként Sam úgy nyilatkozott, hogy szerinte az együttlét nem csak a fizikai testünk megnyilvánulása, hanem egyúttal érzelmi és szellemi önmagunk átadása is. Ha valaki erre a teljességre, ennek a megélésére, a teljes elégedettségre vágyik, akkor félre kell tennie a fantáziáit, és kizárólag önmagára, valamint a partnerére kell koncentrálnia a szeretkezések során.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást