10 hobbi, amitől vágni fog az eszed

10 hobbi, amitől vágni fog az eszed

Címlap / Otthon / Hobbi / 10 hobbi, amitől vágni fog az eszed

Szeretnéd valami olyannal eltölteni a szabadidődet, amivel fejlődhetsz is? Ezt sokan gondoljuk így, főleg azok, akiknek nincs túl sok idő a keze alatt, és szeretnék összekötni a kellemeset a hasznossal. Próbáld ki te is ezt a 10 agyturbózó hobbit, amitől garantáltan okosabb leszel!

Tanulj!

Nem, nem őrültünk meg – ha olyan témát tanulhatsz, ami érdekel, hidd el, hogy nem újabb kötelességként fogsz rá tekinteni! Rengeteg olyan weboldal van, ahol a leghíresebb egyetemek kurzusait hallgathatod (pl.: Coursera, Canvas Network, stb.), ehhez persze némi angoltudás azért szükséges.

De ha nem szeretnél az idegen nyelvvel szenvedni, ülj be egy-egy egyetem olyan előadására, amelyet ingyen látogathatsz, és az érdeklődési körödbe tartozik.

Ha nem kötelező valamit tanulnod, biztos, hogy élvezni fogod, és még az általános ismereteidet is bővítheted!

Játssz valamilyen hangszeren!

Ha zenélsz, azzal nem csak a lelkednek, de a testednek is jót teszel. A zene ugyanis stimulálja az agyadat, és azon túl, hogy a hangulatodra is nagy hatással van, ha játszol, igénybe is veszed az agytekervényeidet.

Számos kutatás bizonyította már, hogy ha megtanulsz valamilyen hangszeren játszani, azzal nagy mértékben javíthatod a memóriádat, hiszen azt gyakorlod, hogyan tudj kottából olvasni, egy teljesen újfajta, más rendszert elsajátítani.

A memóriádon kívül a zene segít a türelem gyakorlásában, növeli a kitartásodat és könnyebben tudsz majd tőle koncentrálni, hiszen egy teljesen új hangszert megtanulni rengeteg időbe és figyelembe kerül.

Olvass, olvass és olvass!

Valószínűleg nem mondunk nagy újdonságot azzal, hogy az olvasás rendkívül fontos és hasznos hobbi.

Azon túl, hogy a képzelőerődet fejleszti, a szókincsedet is kibővíti, és a koncentrációs készséged is javul, ha sokat olvasol.

Próbálj meg mindenféle műfajba belekóstolni, és ne csak például az életrajzi regényekre koncentrálj – ugyanannyira hasznosak lehetnek a fiktív írások, az ismeretterjesztő könyvek vagy a verseskötetek is.

Soha nem tudhatod, hogy mibe szeretsz majd bele!

Játssz!

Itt jön a képbe a keresztrejtvény, a sudoku, a kirakók és hasonló agyjátékok – ezek javítják a memóriádat és a koncentrálóképességedet, valamint a logikádat is fényesítheted velük.

Nem is kell egyedül művelni őket, össze is ülhettek a barátokkal, hogy társasjátékos esték keretein belül olyanokat játsszatok, ami tovább jut a szokásos Activity-Twister párosnál.

Az ehhez hasonló feladatok során ugyanis megtanulsz kreatív módon feladatokat megoldani, sokkal produktívabb leszel, és különböző oldalakról tudsz majd megvizsgálni egyetlen problémát, hiszen mindegyik játéknál rendesen kell használnod a logikát és a kreativitásodat is.

Tanulj meg egy új nyelvet!

Ó, az idegen nyelvek! Nem elég, hogy sokkal műveltebbnek tűnsz majd, ha több nyelven tudsz megszólalni (akár alapszinten is), de az agyadat is felturbózhatod, ha olyat választasz, aminek az általad ismert nyelvektől teljesen eltérő a szerkezete.

Egy új, egymásra épülő rendszert kell megjegyezned úgy, hogy szinte gondolkodás nélkül fogalmazz meg magadban szövegeket – ennél jobb agyedzés nincs! Az új szavak tanulása pedig javítja majd a memóriádat is.

Több kutatás bizonyította azt is, hogy azok, akik több nyelvet beszélnek, könnyebben hoznak döntéseket, és jobbak a szervezésben is.

Eddz!

Bizony, a testedzést ezúttal sem lehet kihagyni – az a közhely, hogy ép testben ép lélek ugyanis egyáltalán nem túlzás. Az orvosok egyetértenek abban, hogy a sportolás közben megnövelt vérnyomás pozitív hatással van az agyműködésre, a kardiovaszkuláris edzések pedig, mint például a futás, úszás vagy biciklizés, hozzájárulnak az újabb agysejtek kifejlődéséhez.

A csapatsportok során könnyebben hozol majd döntéseket, és jobban reagálsz majd a váratlan helyzetekre, a lassabb sportok, mint a jóga vagy a pilates, hozzájárulnak a stressz csökkentéséhez, ami az agyi aktivitásodnak is jót tesz.

Főzz!

Ki gondolná, hogy a főzés is hozzájárul ahhoz, hogy jobban működjön az agyad? Pedig így van – ha sokszor próbálsz ki új ételeket, fejlődik a kreativitásod, hiszen előbb-utóbb elkezded a saját praktikáidat is bevetni a szakácskönyv szentírása helyett.

Alkalmazkodóképesebb leszel, mivel valahogy a konyhában soha nem úgy sül el semmi, mint ahogy a pontos leírásokban szokott, és kénytelen vagy gördülékenyen venni az új kihívásokat, hogyha vacsorázni szeretnél még aznap.

Sőt, egyszerre több feladatot is el kell végezned, ami a koordinációdat is javítja.

Utazz!

Semmi sem tágítja úgy az ismereteidet, mint egy új kultúra megismerése. Ha a sajátodtól teljesen eltérő helyre mész, fel kell venned az új szokásokat, és abszolút más perspektívából látod majd a dolgokat.

Képes leszel a gyors problémamegoldásra, hiszen egy utazás közben soha nem úgy megy semmi, mint ahogy eltervezted. A helyi nevezetességekről pedig egyre több mindent megtudhatsz, ezzel növelve az ismereteidet és a kognitív memóriádat.

Annyi új élmény ér majd, hogy teljesen felfrissülve, más emberként térsz majd haza – és ezt az agyad is megköszöni!

Játssz számítógépes játékokkal!

A számítógépes játékok nagy mumusnak tűnhetnek, pedig nem azok – ha a helyén kezeljük őket, még a gyilkolós/kaszabolós játékokból is kihozhatunk valami pozitívat. Egy ilyen folyamat során ugyanis megtanulunk gyorsan reagálni, és azonnal döntést hozni, hiszen egy lassú elmélázás akár a karakterünk halálába is kerülhet, és akkor kezdhetünk mindent elölről.

A videojátékok javítják a memóriát is, napi 30 perc játéknak köszönhetően pedig könnyebben szervezel majd meg a mindennapi életedben is bármit, hiszen sokszor egész városok munkáját kell megtervezned egy ilyen játékban.

Köss, fess, koncentrálj!

A pepecselős hobbikban az a legjobb, hogy ilyenkor hosszú ideig csak egyvalamire figyelsz, ezzel  pedig növeled a koncentrációs készségedet. Még jobb, ha a művelet nagyon repetatív és egyhangú, mert ekkor teljesen kikapcsolhatsz, és elűzheted a stresszt, ami az agyadnak is kifejezetten jót tesz.

Sokat segíthetnek az ilyen hobbik azoknak, akik gyakran idegesek vagy szoronganak, esetleg depressziósak – tökéletes önkifejezési eszközök, és még a koncentrációt is javítják, valamint aktiválják a paraszimpatikus idegrendszert, azaz legyűrik a „küzdj vagy menekülj” evolúciós beidegződéseket.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást