A nyers, hidegen préselt leveknek minden cseppje kincs – interjú a Lényeg Juice Bar tulajdonosaival

A nyers, hidegen préselt leveknek minden cseppje kincs – interjú a Lényeg Juice Bar tulajdonosaival

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / A nyers, hidegen préselt leveknek minden cseppje kincs – interjú a Lényeg Juice Bar tulajdonosaival

Rendszeresen hallhatjuk, mennyire fontos a szervezetünk egészségének megőrzése szempontjából, hogy gyümölcsöket és zöldségeket is nap mint nap fogyasszunk. Ez azonban még nem elegendő: az sem mindegy, milyen formában tesszük, hiszen bizonyos eljárásokkal sokat veszíthetnek a bennük található értékes vitaminokból és ásványi anyagokból.

Téglásy Flóra és Dohoczki Tamás, a Lényeg Juice Bar tulajdonosai viszont olyan nyers, hidegen préselt leveket kínálnak, amelyek elkészítési technikájuknak köszönhetően ugyanolyan egészségesek és tartalmasak, mintha csak beleharapnánk egy friss, bio zöldségbe vagy gyümölcsbe.

Milyen indíttatásból és mikor döntöttetek úgy, hogy juice bárt nyittok?

Tomi: Mindketten a vendéglátás területén bontogattuk a szárnyainkat már egész korán. Flórával pontosan két évvel ezelőtt ismerkedtünk meg a Bikás parknál, akkori munkahelyünkön. Jómagam már egy picivel korábban kacérkodtam a gondolattal, hogy egy saját juice bárt nyissak, amit később pár barátom bátorításával és Flóra támogatásával sikerült megvalósítanunk. 

Fotó: Lényeg Juice Bar/Benda Fruzsina 

Mit jelent számotokra az egészséges életmód?

Flóra: Én akkor érzem magam a legegészségesebbnek, ha több síkon is rendben van az életem. Szeretem az érzést, hogy aznap rendesen kimozogtam magamat, úsztam/ bringáztam/ futottam. Este jobban esik megpihenni, jól lenyújtani a testem. Mindezt úgy tudom megtenni, ha elegendő és tápanyagdús élelmet fogyasztok, amihez nagy segítséget nyújtanak a zöldség- és gyümölcslevek, és egyéb növényi alapú, általunk készített finomságok. Emellett nagyon fontos számomra, hogy elegendő minőségi időt töltsek a szeretteimmel, és fel tudjak töltődni velük együtt. 

Fotó: Lényeg Juice Bar/Benda Fruzsina 

Tomi: Amióta az eszemet tudom, sportolok, és számomra ahhoz, hogy a pályán is a lehető legjobban tudjak teljesíteni, mennyiségben és minőségben is megfelelő, egészséges táplálékot szeretnék magamhoz venni. A saját tapasztalatom azt mutatja, hogy a nyers, hidegen préselt levek fogyasztása jó hatással van mind a mentális, és mind a fizikai teljesítőképességemre. 

Fotó: Lényeg Juice Bar/Benda Fruzsina

Honnan szerzitek be az alapanyagokat?

Alapanyagaink legnagyobb része ellenőrzött, hazai termelőktől, és saját családunktól származik. Szívügyünk, hogy a bio homoktövisünk és tönkölybúzánk mellett egyre több organikus gazdálkodásból származó alapanyaghoz jussunk hozzá. A folyamatosan növekvő igényeknek igyekszünk eleget tenni, így lett saját bio, általunk készített mandulatejünk, céklánk, répánk, édesburgonyánk. 

Fotó: Lényeg Juice Bar/Benda Fruzsina

Milyen eljárással készülnek a zöldség- és gyümölcsleveitek?

Nagyon hálásak vagyunk, amiért a hidegen préselt leveinket a kategóriájában piacvezető eljárással van lehetőségünk elkészíteni. Gépünk lassú erőnyomással préseli ki a zöldség- és gyümölcslevet, így más technológiával ellentétben, nem keletkezik hőhatás, a levek nem veszítenek vitamin- és ásványi anyag tartalmukból, ugyanis nem pasztőrözzük egyik termékünket sem. Így büszkén jelenthetjük ki, hogy HPP (magas nyomáson hőkezelt) mentesek vagyunk! Leveinkhez nem adunk semmiféle adalékanyagot, nincs vizezés, pancsolás, sűrítés, stb…

Fotó: Lényeg Juice Bar/Benda Fruzsina

Mekkora kínálattal rendelkeztek jelenleg?

Kezdetben a hidegen préselt levek alkották a kínálatunk nagy részét, amit vendégeink kedvük szerint válogathatnak össze. Ezeket nagyon szívesen belecsapoljuk akár a saját, általuk hozott kulacsukba, poharukba is. Általában legalább 10-15 féle opciót biztosítunk nap mint nap, amit évszakonként változó, szezonális kínálattal egészítünk ki. Idén januártól pedig turmixokat és smoothie bowl-okat is készítünk. Természetesen nálunk minden vegán, 100% természetes alapanyagokból készül, és csak olyan termékeket árulunk, amiket mi is teljes szívből tudunk ajánlani, és szintén lelkes fogyasztói vagyunk. 

Fotó: Lényeg Juice Bar/Benda Fruzsina 

Léböjtkúrába is beilleszthetők a nálatok kapható italok?

Hogyne! Nemrég indítottuk el a webshopunkat, ahol a teljes kínálatunk elérhető, és léböjtcsomagokkal is készültünk. Jelenleg 1, 2 és 3 napos böjtöket állítunk össze, megbeszélés szerint viszont biztosítunk több napra is. Újdonság, hogy a vásárlóink kiválaszthatják, milyen csomagolásban szeretnék leveinket kézhez kapni (saját üvegbe, üvegbe, PLA palackba). Többek között ezzel (is) szerettünk volna hozzájárulni ahhoz, hogy a vállalkozásunk minél környezetbarátabb és zero waste tudjon maradni. 

Fotó: Lényeg Juice Bar/Benda Fruzsina

Pontosan hol találkozhatunk a Lényeg termékeivel?

Budapesten megfordultunk már pár újhullámos pékségben (Norma Grand, Tradi), étteremben (Leroy Bistro), kávézóban (Fabrik, 4minutes). Vállalunk esküvőket és rendezvényeket is, tavaly nyáron szerencsés részesei lehettünk pár eseménynek.  

Mely eddig kapott visszajelzésekre gondoltok vissza a legszívesebben? 

Számunkra a legnagyobb dicséret, amikor egy régen látott vendégünk hazalátogat, és tervei közt elsőként szerepel meglátogatni minket, koccintani egy kurkumás gyömbérshottal. 

Fotó: Lényeg Juice Bar/Benda Fruzsina

Milyen jövőbeli terveitek vannak?

Kaptunk felkéréséket POP-UP store felállítására (pl. Balaton-felvidék, Dunakanyar). Ezeknek mindenképpen igyekszünk majd eleget tenni, amint beköszönt a jó idő.

Nyitókép: Lényeg Juice Bar/Benda Fruzsina

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!