Hideg- és melegburkolatok: mit érdemes tudni róluk?

Hideg- és melegburkolatok: mit érdemes tudni róluk?

Címlap / Otthon / Dekor / Hideg- és melegburkolatok: mit érdemes tudni róluk?

Amikor úgy döntünk, hogy burkolattal látjuk el otthonunkat, igen nagy fába vágjuk a fejszénket: a megfelelő burkolóanyagok kiválasztásához ugyanis esztétikai, funkcionális és még sok más egyéb szempontok is figyelembe kell venni. Szerencsére napjainkban hatalmas kínálati paletta áll rendelkezésre, legyen szó kül- vagy beltéri, hideg- vagy melegburkolatokról. Cikkünkben a teljesség igénye nélkül összeszedtük a legnépszerűbb burkolatok előnyeit, hogy mindenkinek könnyebb legyen megvalósítani álmai otthonát! (x)

Mi a különbség a hideg- és a melegburkolatok között?

Mindenki tisztában van azzal, hogy létezik hideg- és melegburkolás, azonban sokan mégsem tudják a kettő közötti különbséget. Nem feltétlenül a munkamódszer, sokkal inkább a felhasznált alapanyagok azok, amelyekben eltérések mutatkoznak. A hidegburkoláshoz a szakemberek elsősorban keményebb, ridegebb és szerkezetstabilabb anyagokból álló burkolatokat alkalmaznak, míg melegburkolásnál a kevésbé ellenálló, főként belső terekbe való matériákat helyezik előtérbe.

A hidegburkolatok fő összetevője az ásványi kőzet vagy azok keverékei. Ide sorolhatók a különféle járólapok és csempék, a tégla, a gránit, a márvány, a természetes kövek vagy élethű beton burkolatok. A Hidegburkolatokat leggyakrabban azon térrészekben használják, ahol csak időnként tartózkodunk, vagy pusztán közlekedésre használjuk. Tipp: a STAR STONE falburkolatok a legmagasabb minőséget képviselik, kül- és beltéren egyaránt megállják a helyüket, mindennek a tetejébe pedig még gyönyörűek is.

 A melegburkolatokhoz lágyabb alapanyagokat használnak, amelyek ellenállóképessége ugyan lemarad a hidegburkolatokétól, viszont cserébe otthonosabb, melegebb hangulatot teremt a helyiségben. Példaként említhetők a műanyag- és fa padlózatok, padlószőnyegek stb. Elsősorban olyan helyiségekben szokták alkalmazni őket, ahol a család sok időt tölt együtt, mint a nappaliban vagy a kicsik a gyerekszobában.

A hidegburkolatok előnyei

A hidegburkolatok vitathatatlan előnyei közé sorolható az időtállóság és a terhelhetőség. Könnyen tisztán tarthatók valamint vízállók, ezért ideális választás kültéri burkolat gyanánt. Ráadásul kiválóan vezetik a hőt, aminek köszönhetően remekül passzol a padlófűtéshez.

A melegburkolatok előnyei

A melegburkolatok hangulatos és otthonos hatást keltenek, és növelik a lakók komfortérzetét. Gyorsan és könnyedén felhelyezhetők a kívánt felületre mesterember nélkül is, mivel telepítésük nem igényel szaktudást. A hő- és hangszigetelési tulajdonságai sem hanyagolhatók el a melegburkolatoknak. Ami pedig sokak számára különösen fontos szokott lenni, hogy ezen termékek gazdaságos megoldásnak számítanak.

Végszó

Amint látható, a hideg- és melegburkolatok világa igen sokrétű és összetett, ezért ne hamarkodjuk el a vásárlást. Ha építkezés vagy felújítás előtt állunk, és nem vagyunk biztosak a döntésünkben, a legbiztosabb mindig szakember segítségét kérni. Emellett természetesen ne hagyjuk figyelmen kívül a saját elvárásainkat sem, legyen szó esztétikáról vagy funkcionalitásról – így minden bizonnyal megtaláljuk a számunkra tökéletes hideg- és/vagy melegburkolatot.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!