Hétvége Párizsban, szinte ingyen. Mutatjuk, hogyan!

Hétvége Párizsban, szinte ingyen. Mutatjuk, hogyan!

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / Hétvége Párizsban, szinte ingyen. Mutatjuk, hogyan!

Párizs a világ egyik legszebb és egyben legdrágább városa. Látogatók milliói érkeznek évente a francia fővárosba és még a tengerentúlon is úgy ismerik, mint a divat és a kultúra egyik legjelentőseb központja. Ha egy pillanatra azonban Párizs imázsának függönye mögé tekintünk, kiderül, hogy potom pénzből is nagyszerűen meg lehet ismerni a város minden titkát.

Kifinomult hangulatával, kávézókultúrájával, széles körútjaival, festői 19. századi városképével, az Axe Historique-val (műemlékek, épületek és főutcák sora, amely a központból indul) és megannyi más lenyűgöző tulajdonsága miatt nem túlzás azt állítani: Párizs egy varázslatos hely. És még varázslatosabb, amikor leszáll az éj.

Minden pompa és minden luxus ellenére, a párizsi utazásnak egyáltalán nem kell drágának lennie. Számos dolgot megtehetünk anélkül is, hogy egyetlen fillért is költenénk. Kezdjük a legelső és legismertebb épülettel, az Eiffel-toronnyal, amely nélkül egyetlen párizsi utazás sem lehet teljes. Ma ez a világ leglátogatottabb fizetős emlékműve, 324 méter magas, igazi celeb a világ építményei között.

Híres épületek

Sok turista inkább a szabadtéri piknikezést választja itt: egy takaró, finom francia bor és sajtok, a háttérben a világhírű épület. Ha van időd, maradj ott szürkületig, mert az Eiffel-torony ezekben a pillanatokban válik igazán lélegzetelállítóvá. Éjszaka ugyanis fényshow-val szórakoztatják a turistákat.

Párizsban nem egy, hanem két diadalív is található. Az egyik, a jól ismert Charles de Gaulle téren, a Champs-Élysées közelében és a kevésbé ismert, de gyönyörű diadalív a Louvre Múzeum közelében. A jelen Franciaországa gazdag történelmi múltja és a háborúkban elesett katonák előtt tiszteleg ezekkel a műemlékekkel. 

Meseszép parkok

Párizs körül rengeteg impozáns park és kert található (melyek természetesen ingyenesen látogathatók). A Jardin du Luxembourg a város második legnagyobb parkja, ahol akár egy egész napot is el lehet tölteni. Számos nagyszerű lehetőség van itt: modern játszóterek, játékterek, gyümölcsösök, szökőkutak, szobrok és tavak is.

A Parc des Buttes-Chaumont parkba nem ajánlott labdával érkezni, ez ugyanis a város elképesztően meredek, mesésen szép zöld területe, vízeséssel, sziklás barlangokkal. 

Párizsban járva kihagyhatatlan a különböző korok és kontinensek nevezetességeit vagy kicsinyített épületmodelljeit bemutató park, a Parc Monceau meglátogatása is. Egy helyen várja az érdeklődőket egy klasszikus római oszlopsor, egyiptomi piramis, kínai erőd, holland szélmalom és számos csoda a világ minden részéről.

Múzeumok

Tudtad, hogy ingyenesen látogathatod meg Párizs számos, csodás múzeumát? Bizony! Ingyenes minden nap, egész évben például a párizsi Szépművészeti Múzeum, a Carnavale Múzeum és a Musée de la Vie Romantique. Ingyenes a belépés 26 év alattiak és tanárok számára például a Louvre-ba és a Conciergerie-be. 

Minden hónap első vasárnapján, egész évben ingyenes a National d’art Moderne Musée a Pompidou Központban, a Nemzeti Picasso Múzeum, a Musée des années 30 és még legalább két tucat másik múzeum. Ezekben több évszázadra visszamenően őriznek értékes festményeket, műtárgyakat a klasszicista stílusirányzattól kezdve a romantikán át az op-artig.

Események

A párizsi ingyenes tennivalók listája soha nem ér véget, mert rengeteg esemény is van, amelyekre ingyenesen ellátogathatsz.

A Galeries Lafayette egy elegáns párizsi áruház, amely lélegzetelállítóan néz ki. Itt ízelítőt kaphatsz a város divatvilágából, hiszen minden péntek délután (15:00-tól) profi modellek ingyenes divatbemutatóját tartják az üzlet kollekciójának piacra dobása közben. Ingyenes szabadtéri mozi a Parc de la Villette-ben júliusban és augusztusban fut. Ez a látványos park minden évben ingyenes szabadtéri mozifesztiválnak ad otthont, egy adott témát követve (a filmek közül sok angol nyelvű). 

Ingyenes orgonakoncertet tart Párizs egyik gyönyörű gótikus temploma, az Église St-Eustache minden vasárnap 17:30-kor. Az itteni orgona állítólag az egyik legnagyobb a világon, több mint 8000 pipával. Aki ezt meghallja egyszer, sosem felejti el a hangját.

Biztosan hallottál már a Louvre Múzeum melletti Pont des Arts-ban található Love Lock Bridge-ről, ahol a párok lakatokat helyeznek el, majd „örök” szerelmük jeléül a folyóba dobják a kulcsokat. Sajnos ezt a helyi hatóság betiltotta, mert évente 7500 kilónyi lakat került fel a hídra, veszélyeztetve annak stabilitását. 

Érdekes helyszínek

De nem kell izgulni, mert Párizs továbbra is a szerelem városa maradt. Ezt nemcsak a franciákon keresztül láthatjuk az utcákon, hanem a Párizst díszítő számos romantikus helyen is. Ha szeretnél látni egy párizsi helyet, amely hasonlít a Love Lock Bridge-hez, keresd fel a Szerelem falát, amely több száz „I Love You” kifejezést tartalmaz a világ különböző nyelvein. 

A legtöbb ember nem szívesen gondol a temetőkre, de Párizs ebben is különbözik a többi várostól, hiszen számos ismert ember végső nyughelye van itt. A Cimetiére du Pére Lachaise-ban több mint 70 000 síremlék van, itt nyugszik Oscar Wilde, Edith Piaf, Jim Morrison, Chopin, Proust. A bejáratnál térképet is adnak az egyébként természetvédelmi területre belépőknek.

Lehet, hogy ez túl jól hangzik ahhoz, hogy igaz legyen, de Párizsban ehetsz anélkül, hogy bármit is fizetnél. Ha jól időzíted a látogatást, gyakran kaphatsz ingyen ételt, csak az italért kell fizetned. Az olyan éttermek, mint a Le Bouillon Belge, a Le Grenier, a Le Tribal Café és a Les Trois Fréres, hetente egyszer-kétszer ingyenes ételt kínálnak a betérőknek.

Mindent összevetve, Párizs gyönyörű, a hangulata varázslatos és repülőjeggyel, Airbnb szállással együtt sem muszáj mélyen a pénztárcába nyúlnod, ha szeretnél eltölteni ott egy emlékezetes hétvégét.

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!