A helyes válasz az 5 legnépszerűbb (és legtrükkösebb) állásinterjús kérdésre

A helyes válasz az 5 legnépszerűbb (és legtrükkösebb) állásinterjús kérdésre

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / A helyes válasz az 5 legnépszerűbb (és legtrükkösebb) állásinterjús kérdésre

A hol jártál iskolába és a mennyire vagy képben a szövegszerkesztővel nem a legizzasztóbb állásinterjús kérdések, vannak azonban, amiknek a megválaszolása tényleg fejtörést okoz. Nem véletlenül: leendő munkáltatód célja éppen az, hogy kiugrassza a nyulat a bokorból, de szerencsére az egészen meglepő helyzetekre is fel lehet készülni. Az alábbi kérdésekre például ezekkel a válaszokkal.

Miért akarod otthagyni a mostani munkahelyedet?

Ennek a kérdésnek nem az a célja, hogy feltétlenül megtudják, milyen terveid vannak, vagy hogy zavarba hozzanak, hanem hogy lássák, hogyan viselkedsz, amikor lehetőséged nyílik rá, hogy rosszakat mondhass valakiről – és leendő munkáltatód számára ez különösen érdekes, amikor a mostani munkahelyedről beszélsz.

Még ha tényleg azért is jössz el, mert gondod van a főnököddel vagy a kollégáiddal, ha panaszáradatba kezdesz, leendő főnököd azt gondolhatja: az első problémánál az ő cégét is éppen így fogod szidni mások előtt. Maradj higgadt, maradj professzionális és adj korrekt, nem személyeskedő választ!

Mennyi 11×11?

121, de persze nem az a legfontosabb az adott helyzetben, hogy ezt rá tudod-e vágni, és a kérdés vonatkozhat bármilyen más egyszerű műveletre, amit viszont a feszült helyzetben, nyomás hatására nem is olyan könnyű elvégezni. Ezeknek a váratlanul bedobott kérdéseknek az a célja, hogy lássák, hogy viselkedsz, amikor egy váratlan feladatot kell megoldanod stresszhelyzetben.

A legrosszabb, amit tehetsz, ha azt mondod, hogy ezt most nem tudod, vagy szabadkozni kezdesz a helyzet miatt – hiszen a mindennapokban is éppen ilyen stresszel helyzetek várnak majd. Kérj időt, kérj papírt és tollat, kezdj el hangosan gondolkodni a megoldáson – még ha nem is sikerül megtalálnod a választ, a tény, hogy próbálkozol, máris jobb színben tüntet fel.

Mit mondana rólad valaki, aki nem kedvel téged?

Az „engem mindenki kedvel” egy elég rossz válasz, mert ilyen ember természetesen nincs. Ha ezt válaszolod, vagy hazudsz, vagy fogalmad sincs róla, hogyan gondolkodnak az emberek. Szintén nagyon rossz döntés elkezdeni megmagyarázni, hogy miért értenek félre téged azok, akik neheztelnek rád valamiért. Inkább legyél őszinte – magaddal és az interjúztatóddal – és találj valamit, amin még tényleg dolgoznod kell.

Például hogy különösen stresszes helyzetekben, vészhelyzetek elhárítása közben hajlamos vagy rá, hogy kicsit nyers legyél az emberekkel. A lényeg, hogy a válaszod őszinte, de rövid és tömör legyen, és ne próbálj mentegetőzni.

Mi volt az utolsó dolog, amit a legutóbbi munkahelyeden elrontottál, és mi volt az első három dolog, amit tettél?

Olyan nincs, hogy valaki nem hibázik. Ezzel a kérdéssel leendő munkáltatód arról szeretne megbizonyosodni, hogy tisztában vagy a saját felelősségeddel, vállalod a döntéseid következményeit és stresszhelyzetben is helyt tudsz állni, tudod menedzselni a nem feltétlenül ideálisan alakuló helyzeteket.

Ha ezekről még higgadtnak, tárgyilagosan beszélni is tudsz, akkor az biztosan bónusz pontokat jelent neked az interjú során.

Ha bárhol dolgozhatnál, hol dolgoznál?

Trükkös kérdés, hiszen ha az adott cég nevét mondod, akkor az szinte biztosan nem fog őszintének hatni (még akkor sem, ha pedig egyébként igaz), ha pedig mást, akkor máris vége az interjúnak – elvégre akkor miért itt vagy, és nem ott? A megoldás az, ha konkrét cég helyett inkább általános tulajdonságokra koncentrálsz, és persze nem árt, ha ezek passzolnak az adott vállalat profiljához.

Például, egy start upnál elmondhatod, hogy olyan munkahelyen dolgoznál, ahol sok a lehetőség, ahol magad is hozzátehetsz a fejlődéshez, egy multinál azt, hogy professzionális körülményekre vágysz biztos háttérrel, és így tovább.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást