Ez történik, ha nem mosol jól fogat – Nem csak a rossz lehelet lesz a baj

Ez történik, ha nem mosol jól fogat – Nem csak a rossz lehelet lesz a baj

Címlap / Életmód / Egészség / Ez történik, ha nem mosol jól fogat – Nem csak a rossz lehelet lesz a baj

Kellemetlen szájszag

Mivel már az első fogmosásmentes napon lepedék rakódik a fogakra, a nyelvre, az ínyre, a lehelet szinte már azonnal érezhető. Nemcsak ez a probléma a lepedékkel, hanem az is, hogy hemzsegnek benne a baktériumok. Ezeket egy alapos fogmosással kiűzheted a szádból és a fogaidról, de ha nem teszed, további problémákkal kell szembenézned.

Ínygyulladás

Ha a fogmosást továbbra is elodázod, vagy nem végzed elég alaposan, a lepedék megvastagszik, a lehelet pedig egyre kellemetlenebb szagúvá válik. Ez a rengeteg baktériumnak és azok bomlástermékeinek köszönhető.

Az ínyed érzékennyé válik, kipirosodik és vérezhet is. Ezek egyértelműen az ínygyulladás tünetei

Fogszuvasodás

Az érzékennyé vált fogzománc felpuhulhat, és a lepedéken kívül már látható, fehér, szürkés, barnás foltok is vannak a felületén. Ez csak fokozódik akkor, ha valaki sok cukrot fogyaszt. A fogzománc veszít kalciumtartalmából, és egy idő után átlyukad. Ez kezdetben nem fájdalmas, de ha elhanyagolod, a szuvasodás könnyen terjed lejjebb a fog gyökere irányába. Ha pedig eléri az ideget is, a fájdalom nagyon erős lesz.

Foktisztítási kellékek
istockphoto

Fogínysorvadás

A hosszú időn át tartó, helytelen fogmosás eredménye, hogy az íny visszahúzódik a fognyakakról, kivörösödik, vérzik (akár már érintésre is). A fognyakak rendkívül érzékenyek lesznek, így folyamatos fájdalommal kell élned. A fájdalom pedig csak egy dolog. Ennél sokkal súlyosabb, hogy a fogínysorvadás és a folyamatos gyulladás következtében a fogak meglazulnak és kihullhatnak.

Szív- és érrendszeri betegségek

Igen, sajnos a nem megfelelő szájhigiénia olyan komoly betegségekhez vezethet, amelyeket ugyanaz a baktérium okoz, mint az ínygyulladást.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást