Ez történik, ha nem mosol jól fogat – Nem csak a rossz lehelet lesz a baj

Ez történik, ha nem mosol jól fogat – Nem csak a rossz lehelet lesz a baj

Címlap / Életmód / Egészség / Ez történik, ha nem mosol jól fogat – Nem csak a rossz lehelet lesz a baj

Bárki, bármit mond, a fogmosás nem olyan dolog, amiről csak úgy elfeledkezünk! Az már inkább előfordulhat, hogy nem annyi ideig mosunk fogat, és nem olyan jól, mint kéne. Ennek azonban súlyos következményei lehetnek.

Kellemetlen szájszag

Mivel már az első fogmosásmentes napon lepedék rakódik a fogakra, a nyelvre, az ínyre, a lehelet szinte már azonnal érezhető. Nemcsak ez a probléma a lepedékkel, hanem az is, hogy hemzsegnek benne a baktériumok. Ezeket egy alapos fogmosással kiűzheted a szádból és a fogaidról, de ha nem teszed, további problémákkal kell szembenézned.

Ínygyulladás

Ha a fogmosást továbbra is elodázod, vagy nem végzed elég alaposan, a lepedék megvastagszik, a lehelet pedig egyre kellemetlenebb szagúvá válik. Ez a rengeteg baktériumnak és azok bomlástermékeinek köszönhető.

Az ínyed érzékennyé válik, kipirosodik és vérezhet is. Ezek egyértelműen az ínygyulladás tünetei

Fogszuvasodás

Az érzékennyé vált fogzománc felpuhulhat, és a lepedéken kívül már látható, fehér, szürkés, barnás foltok is vannak a felületén. Ez csak fokozódik akkor, ha valaki sok cukrot fogyaszt. A fogzománc veszít kalciumtartalmából, és egy idő után átlyukad. Ez kezdetben nem fájdalmas, de ha elhanyagolod, a szuvasodás könnyen terjed lejjebb a fog gyökere irányába. Ha pedig eléri az ideget is, a fájdalom nagyon erős lesz.

Foktisztítási kellékek
istockphoto

Fogínysorvadás

A hosszú időn át tartó, helytelen fogmosás eredménye, hogy az íny visszahúzódik a fognyakakról, kivörösödik, vérzik (akár már érintésre is). A fognyakak rendkívül érzékenyek lesznek, így folyamatos fájdalommal kell élned. A fájdalom pedig csak egy dolog. Ennél sokkal súlyosabb, hogy a fogínysorvadás és a folyamatos gyulladás következtében a fogak meglazulnak és kihullhatnak.

Szív- és érrendszeri betegségek

Igen, sajnos a nem megfelelő szájhigiénia olyan komoly betegségekhez vezethet, amelyeket ugyanaz a baktérium okoz, mint az ínygyulladást.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»