Háztartás / Otthon

Hol kell elzárni a vizet? 5+1 alap háztartási probléma, amit illik tudni megoldani

Hol kell elzárni a vizet? 5+1 alap háztartási probléma, amit illik tudni megoldani

Lecsapott biztosíték visszakapcsolása

Az egyik albérletemben éppen hajat szárítottam, mikor a lakótársam betette a vacsoráját a mikrohullámú sütőbe, aminek eredményeképpen egy nagy pukkanással elszállt az áram. Kétségbeesetten botorkáltunk a sötétben és rádöbbentünk, hogy annak ellenére, hogy már csaknem egy éve laktunk ott, egyikünk sem tudta, hol van a biztosító tábla. Végül apámtól kértünk segítséget – aki villanyszerelő – és nagy nehezen visszakapcsoltuk az áramot. Bárhova költözöl, kérdezd meg, hol a biztosíték és mielőtt visszanyomod, kapcsold ki azokat az eszközöket, amit leverték az áramot. A mi esetünkben ez a hajszárító és a mikró volt, de lehet ez fűtőtest, porszívó vagy bármilyen egyéb elektronikai eszköz. 

Víz elzárása

Akinél már volt csőtörés – vagy romlott el a vécéje – tudja, hogy ilyenkor gyorsan kell cselekedni. Minden elvesztegetett perc sok-sok liternyi feltakarítandó – vagy falba ömlő – vizet eredményez. Bárhol is laksz, kérdezd meg, hol van a lakásban a vízelzáró csap, sőt, ha hosszabb időre utazol el, akkor is érdemes elzárni a biztonság kedvéért. 

Falfestés

Ez szintén egy olyan projekt, amihez kár mestert hívni, hiszen nincs benne semmi ördöngösség. Először akkor festettem falat, amikor lakásfelújításkor kaptam erre pár olyan árajánlatot, amiktől káprázott a szemem. Végül az összes szobát magam festettem ki, de tanuljatok a hibáimból és az alábbiakat tartsátok észben: az előkészületek fontosak és csaknem annyi ideig tartanak mint maga a festés, de megéri. Gondosan takard el fóliával a padlót és akkurátusan helyezd fel a maszkoló szalagot. Így olyan minőség eredményt érhetsz el, mintha profi festő csinálta volna. Az alapozó hasznos és olykor van, hogy akár három rétegnyi festéket is fel kell vinned a falra, mire tökéletes és foltmentes lesz a szín. A festés egyedül magányos és fárasztó munka, barátokkal viszont jó buli és „fizethetsz” nekik pizzával.

Aleksandar Georgiev/istockphoto.com

Lefolyótisztítás

Egy eldugult lefolyó sok fejfájást okoz, pedig ez a jelenség olykor a legegyszerűbb módszerrel orvosolható. Először is győződj meg róla, hogy nincs-e benne egy parókányi haj – ez nektek szól, hosszú hajú lányok – majd szórj a lefolyóba szódabikarbónát és önts rá ecetet. Ez szépen felhabzik és pár perc után forróvízzel leöblítheted. Ez a tipp az esetek többségében működik, ha mégsem, vegyél egy kisebb csőgörényt, azt is egyszerű használni. 

Fali lyukak glettelése

Ha kiköltözöl egy albéretből, vagy csak áthelyezel egy képet, nem kell egyből aput vagy a barátod hívni, hogy beglettelje azt a pár kis lyukat a falban. Egy kis gipszet keverj össze langyos vízzel, amit óvatosan adj hozzá, hogy ne legyen túl folyós az elegy. Mikor olyasmi állagú, mint a kelt tészta, kend bele a lyukba, simítsd el, majd ha megszáradt, csiszold le a felesleget smirglivel és már festheted is. Az egyik barátnőm glett helyett lisztet használ, amit fogkrémmel kever össze, de ezt csak a bátrabbaknak ajánlom és nem vállalok érte felelősséget. 

Nyikorgó ajtó

Szintén egy idegesítő, de egyszerűen megoldható kellemetlenség. Ilyenkor a WD-40 spray a barátunk, amit csak rá kell fújni a csikorgó zsanérra, miközben mozgatod az ajtót. Ha nincs otthon WD-40, próbálj olajat kenni a zsanérra. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást