Házasság utáni névváltoztatás: csodás tradíció, vagy felesleges papírmunka?

Házasság utáni névváltoztatás: csodás tradíció, vagy felesleges papírmunka?

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Házasság utáni névváltoztatás: csodás tradíció, vagy felesleges papírmunka?

Talán fel sem merült benned, hogy a házasság után ne vedd fel újdonsült férjed nevét, de az is előfordulhat, hogy eszedbe sem jut élni ezzel a lehetőséggel. Esetleg te is a köztes alternatívát választod és megtartod a leánykori nevedet, amihez hozzácsatolod a férjed vezetéknevét. De milyen előnyei és hátrányai vannak ezeknek a lehetőségeknek?

Érzelmi kötelék

Érzelmi kötelék nem csupán a férjedhez fűzhet, hanem a gyermekkorodhoz, édesapádhoz is, márpedig, ha megváltoztatod a vezetéknevedet, akkor könnyen azt érezheted, utóbbit akaratlanul is háttérbe szorítottad.

Persze ténylegesen nincs így, de még jobban fokozódik benned az érzés, amikor édesapád az oltárhoz kísér, te pedig új névvel, új, mindent eldöntő aláírással távolozol onnan…

Szóval ez az első és egyik legnagyobb dilemma, ami miatt sokan voksolnak a régi vezetéknév megtartására, illetve az új együttes felvételére.

Ennek köszönhetően az érzelmi kötődés mindkét oldalról megmarad.

Ám sok a hátrány is, különösen akkor, ha egyik vezetéknév sem éppen rövid, esetleg nem csupán egy, hanem több keresztneved van.

A vegyes vezetéknevek átka

Sajnos kikerülhetetlen, hogy a hivatalos okmányokat kétszer annyi idő alatt töltsd ki, legalábbis akkor, ha nem elegendő az egyszerű és nagyon rövid aláírásod.

Ezzel persze aránylag könnyen megbarátkozhatsz, de ha minden nap, többször is le kell írnod a teljes nevedet, akkor nehezebb a helyzet.

További hátrány, hogy bár a család összetartását a vezetéknév szintén jelképezheti, a születendő gyermekeitek jó eséllyel az édesapa vezetéknevét öröklik majd. Így ismét te leszel az, aki kilóg a sorból, pont úgy, mint a házasságkötés előtt.

Arra is van mód, hogy a csemeték a vegyes vezetékneveket örököljék, de ez gyakran nem túl szerencsés.

Eleve gondjuk lesz az iskolában, mire végre minden betűt megtanulnak, de ha ezen túllendülnek, akkor felnőttként pont olyan problémákkal szembesülhetnek, mint most te – csak még jelentősebben.

Sokat segít a kényelem

Amennyiben hajlandó vagy elhagyni leánykori nevedet, és részben, vagy egészben felveszed a férjed vezetéknevét, úgy általában sokat könnyítesz a családi ügyintézésen.

Ha valahol bemutatkozol, akkor nyilván egyértelmű lesz, hogy házasok vagytok, míg ha megtartod a lánykori nevedet, akkor nem annyira magától értetődő a dolog.

Bár nem újdonság az élettársi viszony sem, nemzetközi utazások, iskolai ügyek intézésekor jóval könnyebb lesz a beazonosítás, és a tévedések is minimálisra csökkenthetőek ezzel az egyszerű lépéssel.

Emellett ismét előtérbe kerülnek a gyerkőcök: egyszerűbb, könnyebb dolguk lesz, ha csupán egy nevet kell megjegyezniük, ami ráadásul nem végtelenül hosszú, és még kötőjel sincsen benne. 

Amikor a kényelem átok

Amennyire hasznos a későbbiek során az egyszerű, közös név, annál bonyolultabb eljutni a hivatalos okmányokig.

Bár nem tűnik túl komplikáltnak a dolog, és talán azt gondolod, hogy könnyű lesz elintézni ezt a nem éppen szövevényes változást, de sajnos tévedsz.

Nem csupán sok munkával, hanem még több pénzzel és utánajárással jár, mire mindenhol átírják a nevedet.

A személyid, az útleveled, az anyakönyvi kivonatod, a jogosítványod, a bankkártyáid, a neveden lévő tulajdonaid, vagy éppen a biztosításaid

Még sorolhatnánk hosszasan az elintézendő papírmunkát, ami ráadásul messze nem egy irodára koncentrálódik. Szóval nem csupán macerás, hanem drága és időigényes is a névváltoztatás. 

Kényes kérdések

Nagyban megkönnyíti a helyzetedet, ha a gyermekkorodhoz, vagy éppen édesapádhoz nem fűz szoros viszony, így amennyiben szívesen magad mögött hagyod a múltadat, bizonyára a névváltoztatás mellett is örömmel voksolsz.

Azonban akadnak ennél jóval kényesebb szituációk is.

Tegyük fel, hogy csodás karriert futottál be, szakmai körökben megismerték a nevedet, és az új vezetéknévvel senki sem fog tudni azonosítani – legalábbis egy ideig.

Ilyenkor vagy változtatsz kicsit a marketingeden, vagy megtartod a leánykori nevedet is, ám ezzel szintén világgá kürtölöd, hogy férjhez mentél (ami persze nem mindig hátrány). 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást