Magyar nyár 50 évvel ezelőtt: a kedvenc retro képeink

Magyar nyár 50 évvel ezelőtt: a kedvenc retro képeink

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Magyar nyár 50 évvel ezelőtt: a kedvenc retro képeink

A nyár mindig is a strandról, fürdőruhákról és a vidéken töltött szombatokról szólt. De mennyiben volt más mondjuk a ’60-as, ’70-es években? Visszamentünk jó 50-60 évet az időben, és a Fortepan képei között válogatva megtaláltuk a kedvenc retro pillanatainkat megidéző fotókat.

Munkahelyi nyaralók

A 1960-ban III. kerületben, a Nánási úton lévő BM strandon a rendőrök és családjaik nyaraltak, a fonott székekkel körülvett asztalokról persze nem hiányozhat a bambis üveg.

ADOMÁNYOZÓ: MAGYAR RENDŐR

A Balaton a Riviéra

1966-ben a balatonakarattyai strandon már megjelennek a bikinik és a pánk nélküli fürdőruhák.

ADOMÁNYOZÓ: LENCSE ZOLTÁN

Táborozók

Wellness szállás helyett a legtöbb gyerek (és sok felnőtt) sátorban nyaralt, az erdei táborokban pedig életre szóló barátságok is születtek.

ADOMÁNYOZÓ: OROSZ HELÉNA

Forró farmerek

Hiába van olyan meleg 1968-ban, hogy a srácok még a pólót is leveszik, a hosszú farmer a legforróbb trend, így azt biztosan semmi pénzért sem cserélték volna bermuda nadrágra.

ADOMÁNYOZÓ: URBÁN TAMÁS

Csak egy szál bikini lehet a bőröndben?

1968-ban még nem egy szál bikinivel, hanem egy kemény fedeles kézi bőrönddel indult nyaralni a magyar a Keleti pályaudvarról.

A képen elbújt egy bogárhátú, egy Trabant és egy Ikarus busz is, később mind-mind a kor ikonikus jelképei lettek.

ADOMÁNYOZÓ: FORTEPAN

Nyári vígaságok

A nyár 1969-ben is a szezonális szabadtéri programok színtere volt, itt iskolás fiúk építik a nyári Szentendrei Teátrum nézőterét egy otthonkás néni felügyelete alatt.

ADOMÁNYOZÓ: URBÁN TAMÁS

Indulhat a mulatság

Míg a nagyobb városokban színházzal és koncerttel ünneplik a nyarat, Nyáregyházát szüreti bált rendeznek. A népviseletben táncoló fiatalokat azért a háttérben már egy miniszoknyás lány nézi.

ADOMÁNYOZÓ: PÉTERFFY ISTVÁN

Nyár a telepen

Debrecenben az Új Élet parki (később Libakerti) lakótelep előtt a gyerekek egy új korszak nyarát élvezik a hintákon: lakótelepi „kulcsos” gyereknek lenni olyan életérzés, amit sok ifjúsági film is megörökít.

ADOMÁNYOZÓ: LECHNER NONPROFIT KFT. DOKUMENTÁCIÓS KÖZPONT / VÁTI FELVÉTELE

Bikiniben a Palatinuson

Tömött frufru, lófarok és sok-sok-sok bikini 1971-ben a Palatinus Strandfürdőn. A kacéran pózoló lányon szinte érezni, ahogyan a szexuális forradalom szele felborzolta a kedélyeket.

ADOMÁNYOZÓ: MHSZ

A nyár utolsó napja

A nyár végén a Medve utca 5-7. Általános iskola (ma Csik Ferenc Általános Iskola és Gimnázium) diákjai hallgatják egyenruhájukban az igazgató beszédét: 1972-ben megkezdődik a tanév, véget ér a nyár.

ADOMÁNYOZÓ: NAGY GYULA

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!