5+1 hasznos pénzügyi tanács a válság idején

5+1 hasznos pénzügyi tanács a válság idején

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / 5+1 hasznos pénzügyi tanács a válság idején

A világjárvány fenekestül felforgatta mindannyiunk életét. Nehéz heteken vagyunk túl és minden jel arra mutat, hogy csak még nehezebb idők jönnek. Ugyan most az elsődleges az egészség és a biztonság, a közelgő recesszióról lassan mindenkinek tudomást kell vennie. Íme hat hasznos pénzügyi tanács a válság idejére.

Mérd fel a károkat

Ha elvesztetted a munkád, intézd el a munkanélküli segélyt. Ha nem tudod fizetni a hiteled, tárgyalj a bankkal. Ha nem tudod fizetni az albérleted, beszélj a főbérlővel. Ha van egy céged és nincs bevételed, szüneteltesd. Amennyiben már most tudod, hogy nem fogod tudni időben kifizetni a rezsit, menj be a szolgáltatóhoz és kérj halasztást. Az egész világon baj van, így lesznek megoldások a terhek enyhítésére, fizetések késleltetésére, stb. 

Függessz fel minden felesleges költekezést

Ha már most érzed a válság hatásait, akkor ezt már bizonyára megtetted, de annak is érdemes odafigyelnie, akinek egyelőre stabilnak tűnik a munkahelye, elvégre ki tudja, mi lesz pár hónap vagy fél év múlva: jobb, ha az ember felkészül a legrosszabbra. Ha gond van, vizsgáld meg, mi az, ami nélkül nem tudsz élni és mi az, ami feláldozható, mint például a TV előfizetés.

A legfontosabb az étel, a gyógyszer, a lakhatás, a legszükségesebb tisztálkodó szerek és az esetleges munkába utazás, minden egyéb kiadást szüneteltess.

A „krízis büdzsében” havi pár ezer forint nem tűnik soknak, de ha tényleg felelősséggel költesz, ezek a kisebb spórolt összegek később összeadódnak. 

Keress egyéb pénzkeresési lehetőségeket

Ha nincs munkád, vagy karanténban ülsz otthon, töltsd hasznosan az időd. Tedd naprakésszé az önéletrajzod, sosem lehet tudni mikor lesz rá szükség. Naponta legalább kétszer nézd meg az álláshirdetéseket, hátha akad olyan, amit otthonról is el tudsz végezni, esetleg valami időszakos, vagy félmunkaidős lehetőség. Keress online egy ingyenes tanfolyamot és tanulj valami újat. Lehet, hogy ezek az erőfeszítéseid hamarabb kapóra jönnek majd, mint gondolnád. 

AndrewLozovyi/depositphotos.com

Add el a felesleges holmikat

Bizonyára van egy csomó ruhád és cipőd, amit nem hordasz, vagy háztartási géped, amit nem használsz. A felesleges cuccoknak nem kell tovább porosodniuk, itt az idő, hogy megválj tőlük.

Mivel az üzletek zárva vannak, többen vásárolnak online és most nem lehet kifogás az sem, hogy azért nem teszed fel a netre a holmikat mert nincs rá időd.

Fotózd be a feleslegessé vált tárgyakat és várd a vevőket. Ha csak pár darabot eladsz, már lehet, hogy meg van oldva a következő havi közös költséged. 

Ne ess pánikba

A pánikban meghozott döntések sosem szerencsések, azért bármilyen kilátástalannak is látod a helyzeted, maradj nyugodt. Eddig minden válságból kilábalt a világ, ebből is ki fog. Az egészség a legfontosabb, minden más csak utána jön. Gondolj arra, hogy ezen is túl leszel egyszer. 

Ne félj segítséget kérni

Nehéz helyzetbe kerülni a jelenlegi időszakban nem szégyen és ha tényleg bajban vagy, itt az ideje, hogy félretedd a büszkeséged és segítséget kérj. A család és a barátok azért vannak, hogy segítsék egymást, ha szükség van rá és nemcsak anyagi kölcsönnel tudnak támogatni, hanem bevásárlással, BKV bérlettel vagy valamelyik rezsi számlád átvállalásával is. Ha ők sem tudnak segíteni, fordulj a helyi közösségekhez, önkormányzathoz, jótékonysági szervezetekhez.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást