Három karácsonyi sütemény, ami nem hiányozhat az ünnepi asztalról!

Három karácsonyi sütemény, ami nem hiányozhat az ünnepi asztalról!

Címlap / Életmód / Receptek / Három karácsonyi sütemény, ami nem hiányozhat az ünnepi asztalról!

A Tutirecept oldalon már közel 2000 recept közül válogathattok, rengeteg édes és sós, valamint aprósüti, főétel és leves receptje is megtalálható. Most három hagyományos karácsonyi süti receptjét hoztuk el nektek. (X)

Hagyományos hókifli

A hókifliről -mint sok más kifli formájú sütiről- az a legenda, hogy a félhold alakja a törökök felett aratott győzelmet jelképezi, s Bécsből származik.

Számtalan hókifli receptet találunk az interneten, de én mindig édesanyám hagyományos receptjét készítem el! Ő zsírral és tejföllel készítette, valamint a finomliszt mellé réteslisztet is tett, így lett egy nagyon finom omlós és porhanyós kifli a végeredmény.

A 20 dkg rétes- és 40 dkg finomlisztet összekeverjük, majd hozzáadjuk a 2 kávéskanál cukrot, a csipet sót és egyszerűen belemorzsoljuk az 1 dkg élesztőt. Ezután alaposan elmorzsoljuk benne a 20 dkg zsírt, s annyi tejfölt adunk hozzá (kb 2-2,5 dl), hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. Fél centire kinyújtjuk a tésztát, majd körülbelül 6 cm átmérőjű köröket szaggatunk ki. Rátesszük az ízlés szerinti tölteléket, majd megformázzuk. A kifliket kelesztés nélkül 180 fokon megsütjük körülbelül 15 perc alatt. Miután kisültek, még forrón vaníliás porcukorban meghempergetjük őket.

Bejgli

Természetesen a bejgli sem maradhat le az ünnepi desszertek listájáról! Én 1 kg lisztből szoktam készíteni, így ebből az adagból négy rudat tudok sütni, amiből kettőt mindig mákos töltelékkel, kettőt pedig dióssal készítek. Én a sziruppal készült tölteléket kedvelem, mivel az biztosan nem lesz száraz. Ehhez először felforralok 1,5 dl vizet, majd hozzáadok 30 dkg cukrot. Megvárom, míg teljesen elolvad benne a cukor, majd ekkor hozzáadom diós töltelék esetén az 50 dkg darált diót, a két citrom reszelt héját és a két csomag vaníliás cukrot. Néha 1 evőkanál fahéjat is teszek bele.

Sütés előtt érdemes a tojással való lekenésnél figyelni a sorrendre, hogy szép külsőt varázsoljunk neki. Először tojássárgájával kell lekenni, s megvárni, hogy az megszáradjon rajta. Miután megszáradt, még egyszer lekenem tojássárgájával, majd megint hagyom pihenni. 15 perccel a sütés előtt pedig tojásfehérjével kenem meg.

Sajtos pogácsa

Az ünnepekkor az édes sütik mellett biztos helye van a sajtos pogácsának is. Rendszerint tejföllel lazítom a tésztáját, s mindig egy isteni finom, még másnap is puha pogácsát kapok így. Részletes sajtos pogácsa recept.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!