Három éjszakai alvásprobléma és megoldásuk

Három éjszakai alvásprobléma és megoldásuk

Címlap / Életmód / Egészség / Három éjszakai alvásprobléma és megoldásuk

Sokszor előfordul veled, hogy nem tudod megfelelőképpen kipihenni magad? Nem tudsz elaludni, vagy egyszerűen csak felriadsz az éjszaka közepén? Hogyan érheted el, hogy újra nyugodtan teljenek az éjszakák?

Nem győzzük hangsúlyozni az éjszakai pihenés fontosságát, hiszen a napi nyolc óra alvás elengedhetetlen a kiegyensúlyozott életvitelhez. Sokan szenvednek azonban valamilyen alvászavartól, amely megakadályozza őket abban, hogy megfelelő nyugalomban tölthessék az éjszakát. Bár elsőre nem gondolnánk, de a rendszeres éjszakai problémák nem csupán kialvatlanná tesznek minket, de növelik a szívbetegségek és a különféle pszichés betegségek kockázatát is.

Gyötrő rémálmok

Sok nő szenved, ha nem is mindennaposan, de rendszeresen a rémálmoktól. Mi áll a rémálmok hátterében? Általában a probléma mögött a rendszertelen étkezés, vagyis a túl sok vacsi, vagy a túlzott alkoholfogyasztás áll. Azonban az állandó stressz következtében is lehetnek rémálmaid. Súlyosabb esetben gyógyszerek mellékhatásaként is előfordulhat, de jelentkezhet akkor is, ha az életedet mindennaposan befolyásolja valamiféle félelem, vagy rettegés. A rendszeresen jelentkező rémálmok pedig nagy valószínűséggel valamilyen pszichés problémával is kapcsolatban állnak.

Mit tehetsz ellene?

Ha csak alkalmanként gyötörnek a rémálmok, akkor figyelj arra, hogy minden nap ugyanabban az időben menj aludni és ne fogyassz túl nehéz ételeket, vagy alkoholt a lefekvés előtt. Igyekezz kiszűrni az életedből a stresszt. Számos módon megteheted, hogy nyugodtabb perceid legyenek, pl. lefekvés előtt még jógázhatsz, vagy csak rakj be valami kellemes lágy zenét és hallgasd egészen addig, ameddig meg nem nyugszol, sokszor a nap végére hagyott fürdőzés is jó hatással van az idegeinkre egy jó kis langyos illatos kádban, akár gyertyákkal körülvéve. Ha a tüneteid nem tűnnek el, sőt rendszeresen megkeserítik az éjszakáidat a rémálmok, akkor mindenképpen fordulj szakemberhez.

Állandó gondolkozás

Sokunknak még lefekvés előtt is azon jár az agya, hogy mi volt aznap, illetve mit kell megcsinálni mindenképpen a következő napokban. Ha nem tudunk megnyugodni és egyfolytában kattog az agyunk, akkor gondunk lehet az elalvással is.

Mi a megoldás?

Mivel általában a stressz áll ennek a problémának is a hátterében, ezért igyekezz az este hátralevő részében már egyáltalán nem foglalkozni a kötelességeiddel. Ne hajszold a hazavitt munkát egészen a lefekvésig. Adj időt magadnak a pihenésre, hiszen csak így tudsz eredményes lenni mind a munkádban, mind a magánéletben. Csinálj pihentető dolgokat a lefekvés előtt. Olvass, vagy egyszerűen csak igyál meg egy pohár meleg kakaót, miközben átlapozod a kedvenc magazinodat.

Ébredés az éjszaka közepén?

Sokan szenvednek ettől a problémától, hogy elalvás után egyszer vagy akár többször is felkelnek az éjszaka folyamán, megszakítva ezzel a pihenést. Az ok sokszor az esti kávé- vagy alkoholfogyasztás, vagy az utcáról beszűrődő zaj vagy fény lehet. Sokszor azonban ennél a problémánál is a stressz a felelős.

Mit tehetsz?

Próbálj rendszeresen aludni, tehát igyekezz mindennap ugyanabban az időben lefeküdni és felkelni, továbbá szerezz be olyan ágyneműt és kispárnákat, amelyek meghozzák a kedvedet az alváshoz. Tilts ki mindent a hálószobából, maradjon ez a hely csak az alvás és a szeretkezés színhelye.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást