A halmozás korában élünk. Hogyan szabaduljunk meg életünk limlomjaitól?

A halmozás korában élünk. Hogyan szabaduljunk meg életünk limlomjaitól?

Címlap / Otthon / Háztartás / A halmozás korában élünk. Hogyan szabaduljunk meg életünk limlomjaitól?

Gyerekkorom emléke, hogy a lányok szalvétát, a fiúk matchboxot gyűjtöttek. Minden darab becses volt, sokszor nem is valódi értéke miatt, hanem mert egy kedves személy adta, vagy csak az öröm miatt, hogy újabb darabbal gyarapodott a gyűjtemény. 

Ez a fajta mentalitás merőben különbözik a kóros gyűjtögetéstől vagy a vásárlásmániától, amely felnőttként sokakat hatalmába kerít. A tárgyak uralma valóban komoly lehet, hiszen manapság már a selejtezéshez és a halmozás kordában tartásához is könyvek és videók sokasága igyekszik tanácsot adni.

A bőség zavarában, amikor bármilyen termékhez könnyedén hozzájutunk. A fogyasztói társadalom folytonosan új szükségletek felé tol bennünket, úgy látszik érdemes újra tanulnunk annak felismerését, hogy mire is van valójában szükségünk.

A birtoklási vágy örömét, a „vadászösztönt”, hogy valamilyen tárgyat megszerezzünk, vagy a régi és gyakran feleleges holmikhoz való ragaszkodást mindenki átélte már életében.

Időnként belefér, hogy spontán ötlettől vezérelve megveszünk valamit, ami nem volt tervben, csak megtetszett. Nincs is vele gond, ha megálljt tudunk parancsolni a vágyainknak és nem kudarcként éljük meg, ha nem visszük haza az újabb ruhát, cipőt, technikai eszközt, ha nem dőlünk be a leárazásoknak és a reklámoknak.

Túlzásba vitt gyűjtögetés
Ryan Quintal/unsplash.com

A rendszeres halmozók általában nagyon hasonló dolgokat vesznek meg többször és a valódi szükségletnek már régen nincs köze a vásárláshoz. Így kerül haza ugyanolyan fazonú szoknyából a szivárvány összes árnyalata, vagy piros magassarkúból tíz darab, esetleg a telefont cseréljük le évente, mert nem tudunk ellenállni a csábításnak. Az efféle halmozás messze áll a valódi gyűjtéstől, amikor ritka kuriózumokat keresünk, régiséget vagy valamilyen ritkaságot, amiben örömünk leljük.

A halmozás egy idő után kontroll nélküli, már nem ad boldogságot, miközben a tárgyak csak gyűlnek, némelyikről már el is feledkezik a tulajdonosa, hogy valaha megvette. Éppen ebből látszik, hogy semmi szüksége nincs ezekre a holmikra, sokkal inkább valamiféle kényszeresség, megfelelni vágyás hajtja.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást