Hallottál már a szeretetnyelvekről? Te melyikbe tartozol?

Hallottál már a szeretetnyelvekről? Te melyikbe tartozol?

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Hallottál már a szeretetnyelvekről? Te melyikbe tartozol?

Érezted már úgy, hogy a párod nem ért meg téged vagy nem figyel rád eléggé? Mintha két külön nyelven beszélnétek. Lehet nem is áll olyan távol az igazságtól ez a gondolat. Talán pont ez az oka annak, hogy nem vagytok mindig egy hullámhosszon. Ha bővebben érdekelnek ezek az idegen nyelvek, és szeretnéd tudni a megoldást is, böngészd tovább cikkünket.

Gary Chapman, amerikai író, párkapcsolati szakértő és házassági tanácsadó 1992-ben megalkotta az öt szeretetnyelv fogalmát, melyben az emberek személyes szeretetnyelvét az idegen nyelvhez hasonlítja. Elgondolása a következő volt: ha két személy nem beszél azonos anyanyelven, csak nagyon nehezen vagy egyáltalán nem értik meg egymást és nem jön létre kommunikáció közöttük. Viszont ha az egyikük megtanulja a másik nyelvét, máris jobban fog menni a társalgás. Mivel, azonban a nehéz helyzetekben semmi nem pótolhatja az eredeti nyelvet, legjobb, ha minkét fél elsajátítja a másikét.

Egy másik elméletében, nagyon szemléletesen a személyiséget egy motorhoz hasonlítja, aminek, ahhoz hogy megfelelően működjön, üzemanyagra van szüksége. Persze nem csak egyszer egy évben, hanem rendszeresen után kell tölteni. Ahogy a motort is karban kell tartani, a házasságban is az a feladat, hogy egymás szeretettankját folyamatosan szinten tartsuk, ha fogyni kezdene, azonnal újratöltsük.  Szerinte, a házassági problémák hátterében az áll, hogy szeretetünket nem a partnerünk szeretetnyelvén fejezzük ki. Na de melyik ez az öt féle nyelv? Lássuk!

Elismerő szavak

Akinek az elsődleges szeretet nyelve ez, annak a szavak talán többet jelentenek a tetteknél.

Rendkívül fontos számára, hogy szóban is elismerjék Őt, munkáját, személyiségét, külsejét, stb.. Szüksége van a bizalmas esti beszélgetésekre. A dicsérő, bíztató, támogató szavakkal fejezhetjük ki, mennyire fontos nekünk.

Minőségi idő

Egy vacsora vagy hosszú hétvége, de akár egy rövid beszélgetés is kielégíti annak a szeretetkészletét, akinek a minőségi idő a legfőbb nyelve. A lényeg az osztatlan figyelemben és a közös tevékenységben van, amikor kedvesének mindkét szempárja csak rászegeződik, és nem vonja el sem az olvasás, vagy a tévé, rádió zaja.

Ajándékozás

Nem szabad összekeverni az anyagiassággal, hiszen itt nem az ajándék értéke a lényeges. Annak, aki ezt a szeretetnyelvet „beszéli” nem az számít, hogy mennyibe került az adott tárgy. Az a fontos, hogy szeretettel gondoljanak rá. Örömmel tölti el a szívét, hogy valaki időt szánt arra, hogy kigondolja mivel lephetné meg Őt. Akár egy kézzel készítette apróság, egy régi emlék, egy szál virág és máris érzi, hogy fontos, szeretett ember.

Testi érintés

Az ölelés, simogatás a szeretet kifejezésének egyik legalapvetőbb formája. Vannak emberek, akiknek egy hátba veregetés vagy odabújás által könnyebb érezni a másik szeretetét. Akik elsődlegesen ezt a nyelvet beszélik, azoknak egy-egy kedves mozdulat többet jelent minden szónál.

Szívességek

Ezeknek az embereknek, minden olyan segítség, cselekedet, ami megkönnyíti az életét, rengeteget jelent. Egy mosogatás, egy bevásárlás vagy bármilyen apró figyelmesség, ami egy kis fáradságot igényel, és egyből érzik, hogy fontosak a másiknak.

Nos? Magatokra ismertetek? Ha igen, akkor nincs más hátra, mint egy kis energiát szánni a párotokra, odafigyelni és alkalmazni az olvasottakat.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást