Egészség / Életmód

Így halhatsz meg, ha nem vágod le a körmödet

Így halhatsz meg, ha nem vágod le a körmödet

Ha operáció előtt állsz, jó, ha tudod: a felkészülés nem csak annyiból áll, hogy elpakolod a pizsamád. A Daily Mail-en olvastuk, hogy a szakértők szerint miként gondoskodhatsz jó előre a mielőbbi felépülésedről.

Menj el a fogorvoshoz!

Győződj meg róla, hogy egészségesek a fogaid – javasolta Anna-Maria Rollin, az Epsomi Kórház aneszteziológusa. 

Bár az altatóorvosok nagy gondot fordítanak arra, hogy ne sértsék meg a fogakat, a rossz állapotban lévő zománcban könnyen kár keletkezhet a bódító szer adagolása közben.
„A nem megfelelően rögzített korona is elmozdulhat. Ugyan kicsi az esély arra, hogy valaki egy fogdarabtól fulladjon meg, az altatásban nem működő köhögési reflex hiányában elképzelhető, hogy a kis rész a tüdőbe jusson, és sebészi úton kelljen eltávolítani onnan” – tette hozzá a szakorvos.

Nézd át a gyógyszereidet!

Sokan szednek alacsony dózisú aszpirint véralvadás-gátlás céljából, mert sok kutatás szerint így csökkenthető a stroke és a szívinfarktus kockázata. Ez azonban növeli a műtét miatti vérzés kockázatát – figyelmeztetett Dr. Rollin.

„A legtöbb páciensnek azt tanácsolják, hogy a beavatkozás előtt egy héttel hagyják abba a vérhígítók szedését, de erről mindenképpen konzultálni kell az érintett orvossal, mivel egyeseknél nagyobb lehet a vérrögképződés veszélye, mint a vérzésé, s mérlegelésre van szükség” – fűzte hozzá az altatóorvos.

Gyakorold a háton alvást!

Az alvás kulcsfontosságú a műtét utáni felépülés szempontjából, hiszen a mélyalvási szakaszokban – amelyek általában éjszakánként 2-3 órát tesznek ki – a test gyakorlatilag regenerálja magát.

„Sokan panaszkodnak arra, hogy megfelelő fájdalomcsillapítás ellenére is képtelenek kialudni magukat az operációt követően, mivel a hátukon kell feküdniük a műtött terület nyomásának elkerülésére” – fogalmazott Sammy Margo gyógytornász, aki hozzátette: az emberek háromnegyede oldalt fekve alszik, ezért érdemes előtte otthon gyakorolni a hátas verziót.

Spájzolj be fehérjéből!

Az izmok proteinraktárai kimerülhetnek a műtét után, mivel a szervezet felhasználja őket a regenerálódásra. Ez azért történik így, mert a fehérje serkenti a növekedést, és kiválóan alkalmas a sérült szövetek helyreállítására

Alison Clark, a Brit Dietetikusok Szövetségének szóvivője úgy nyilatkozott, hogy célszerű a beavatkozás előtt és után minél több proteinben gazdag élelmiszert választani, például halat, fehér húst, tojást és zsírszegény tejtermékeket. 

Megfontolhatod a könnyen elkészíthető és elfogyasztható fehérjeturmixok beszerzését is, ha esetleg csak folyadékot vehetsz magadhoz egy ideig.

Tedd le a cigit!

A dohányzás extra nyákképződésre ösztönzi a tüdőt, aminek következtében köhögési reflexszel próbál távozni az undok állagú anyag a testedből a füsttel együtt. 

Hasi vagy mellkasi beavatkozás után azonban szörnyen fájdalmas lehet a köhögés, a felgyülemlett nyák pedig akár tüdőgyulladáshoz is vezethet. 

Dr. Rollin szerint akár a műtét előtti napon is érdemes ideiglenesen letenni a cigit a kockázat csökkentésére – még ha leszokást egyelőre nem is tervezel.

Vágd le a körmödet!

A műtét előtti héten kerüld az érintkezést azokkal, akik náthával vagy bármilyen nyilvánvaló fertőzéssel küszködnek, mert az immunrendszered teljes kapacitására szükséged lesz – magyarázta Ron Cutler, a Londoni Egyetem mikrobiológusa. 
Érdemes tetőtől talpig átmosni magad antibakteriális szappannal az operáció előtti napon, illetve levágni és megtisztítani a körmeidet, mivel többféle kórokozó – köztük a rettegett MRSA „húsevő” baktérium – is vidáman tenyészhet ott. 
A kórházba pedig érdemes kézfertőtlenítő géllel érkezned, amit minden evés előtt, valamint vécéhasználat után alkalmazni kell.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást