Gyümölcs- és zöldséglevek: tényleg egészségesek?

Gyümölcs- és zöldséglevek: tényleg egészségesek?

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Gyümölcs- és zöldséglevek: tényleg egészségesek?

Az, hogy mi kerül a poharadba, meghatározhatja a közérzeted, az alakod és az egészségi állapotod. A színes, illatos, intenzív ízű frissítők a legcsábítóbbak, de táplálkozástudományi szempontból a legveszélyesebbek is. Lássuk, mennyire egészségesek valójában a gyümölcs- és a zöldséglevek!

Friss zöldséglé: jó választás!

Kedvenc zöldségeid nyers levének legurítása a vitamin- és ásványianyag-pótlás kitűnő módja. A paradicsomlében található likopin csökkenti bizonyos rákfajták kialakulásának kockázatát, a gyökereseké (például a répáé vagy a cékláé) pedig mérsékeli a vérnyomást.
A rostos változat hozzájárul az anyagcsere gyorsításához. A zöldséglevek előnye a gyümölcsökével szemben, hogy kevesebb cukrot tartalmaznak.

Dobozos/üveges zöldséglé: rossz választás!

Bár az előbb említettük, hogy kevesebb cukrot találsz a zöldséglevekben, az élelmiszeripari feldolgozás során tekintélyes adag só kerülhet beléjük, ami nagy mennyiségben ugyancsak káros az egészségre.
Amennyiben nincs lehetőséged friss változatot fogyasztani, figyeld a címkét! Előfordulhat ugyanis, hogy az ígéretesnek tűnő zöldségkoktél valójában nagyrészt víz, kukoricaszirup és csupán néhány százaléka a természet ajándéka.

100%-os gyümölcslé: talán!

Ugye, milyen jól hangzik, hogy egy doboznyinak az előállításához több kilogramm gyümölcsöt használtak föl? Igen ám, de akkor mit keres az összetevők listáján a sűrítmény mellett a víz, a cukor, esetleg színezőanyagok vagy tartósítószerek?
Ha olyat választasz, amelyikben az egyéb hozzávalók minimális mértékben vannak jelen, naponta 1-2 pohárral tényleg vitamindús folyadékhoz juttatod a szervezeted. Ennél több azonban túlkapást jelenthet a kalóriák terén.

Gránátalmalé: jó választás!

A kiemelkedő tápértékű „szupergyümölcsök” listáját uraló gránátalma leve igazi kincs. Ha naponta csak egy pohár gyümölcslevet iszol, emellett tedd le a voksod! Hihetetlen mennyiségű antioxidáns van benne, így képes a sejtek szintjén lassítani az öregedés folyamatát.
Védi az agyat és az idegrendszert, illetve bizonyos rákfajták távol tartására is képes. Cukor- és kalóriatartalma miatt azonban nem érdemes túlzásba vinned!

Vörösáfonyalé: jó választás!

C-vitamin bomba, tehát vitathatatlan szerepe van az immunrendszer erősítésében.
A néphagyomány szerint az édesítetlen változat kortyolása segít megszabadulni a makacs húgyúti fertőzéstől, és ezt már számos tudományos kutatás is bebizonyította.

Feketeáfonyalé: jó választás!

Egy felmérés szerint azok az emberek, akik 12 héten át naponta 2,5 pohárral ittak belőle, fejlődést mutattak a tanulási és memóriateszteken.
Ha tehát szeretnéd a szellemi teljesítőképességed legjavát nyújtani, nem a koffein a legjobb barátod, hanem ez a bogyós gyümölcs, ami garantáltan felturbózza az agyad!

Cseresznyelé: jó választás!

Az elképesztő antioxidáns-tartalom mellett gyulladáscsökkentő hatása is van. Amennyiben edzés előtt vagy után fogyasztod, csökkentheted az izomfájdalmat, illetve gyorsíthatod a regenerációs folyamatot.
Előnye, hogy mivel önmagában is édes gyümölcsről van szó, sokkal kevesebb cukor szükséges a feldolgozásához.

Citrom- vagy lime-lé: rossz választás!

Hacsak nem házilag facsart változatról beszélünk, jobb, ha messzire elkerülöd a savanykás italokat, hiszen ahhoz, hogy fanyar ízükből vonzó termék váljon, rengeteg cukor vagy mesterséges édesítőszer kell. A szervezeted akkor jár a legjobban, ha ezeket saját készítésű gyümölcskoktélhoz adagolod, méghozzá friss formában.
Mint a táplálkozás valamennyi területén, a zöldség- és gyümölcsleveket illetően is lényeges a mértékletesség. Amíg napi 1-2 pohárnyira szorítkozol, folyadékbeviteled többi része pedig vízből áll, biztos lehetsz benne: jó irányban haladsz!

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!