Gyorstalpaló borkóstolóra – Ezeket mindenképp tudnod kell

Gyorstalpaló borkóstolóra – Ezeket mindenképp tudnod kell

Címlap / Életmód / Receptek / Gyorstalpaló borkóstolóra – Ezeket mindenképp tudnod kell

Borkóstolón valószínűleg minden ember részt vesz legalább egyszer élete során. Ha te is hivatalos vagy egy ilyen eseményre, de nem vagy profi borszakértő, benned is felmerülhet pár kérdés: Pontosan mit is kell csinálni? Hogyan fogom tudni jellemezni a bort? Cikkünkből ezekre a kérdésekre is megkapod a választ, hogy akkor is remekelhess, ha nem vagy híres gasztroblogger.

Vizsgáld meg!

Figyeld meg a bor színét és megjelenését. Emeld fel a poharad és döntsd meg egy kicsit. Vizsgáld meg, hogy pontosan mit is látsz a pohárban.

Milyen árnyalathoz hasonlít legjobban a színe? Mennyire élénk?

Megfigyelheted azt is, hogy mennyire tiszta a bor és milyen az állaga: vízszerű vagy netán már kissé olajos (ez általában magas cukortartalmú boroknál fordul elő).

Az egész műveletet csak addig csináld amíg érdekel és örömet okoz, meglátod a többiek is ugyanígy tesznek majd.

Ez a folyamat segít abban, hogy megismerd a bort egy kicsit közelebbről, és hogy könnyebben alkothass róla véleményt.

Érezd az illatokat!

Ha ezzel megvagy, akkor pörgesd meg a pohárban a bort, de vigyázz, ne csináld túl gyorsan – pár könnyed mozdulattal írj le néhány O betűt a pohárral a levegőben.

Erre azért van szükség, hogy felszabadítsd az italban rejlő aromákat, amit a borhoz illő pohár formája fog koncentrálni.

Ezután szagolj bele, ha jól esik, többször is.

Engedd szabadjára a fantáziád és gondolkodj, hogy milyen illatok jutnak eszedbe a borról. Érezhetsz gyümölcs vagy zöldség illatokat, de fás vagy földes aromákat is.

Ha felismerted ezeket, nyugodtan megoszthatod a társasággal is, hiszen ők is ugyanígy tesznek majd.

Kóstolj!

Most már ihatsz is a borból.

Először érdemes egy kicsit nagyobbat kortyolni a pohárból, mert fontos, hogy mindenhova jusson a borból a szádon belül.

A nyelveden is máshol érzékelsz különböző ízeket, ezért érdemes az első kortyot alaposan megízlelni – még „öblögethetsz” is vele, sokan csinálják, így biztosan eljutnak az ízek mindenhova.

Egy hivatalos borkóstolón ezután jön egy nem túl nőies mozzanat, a köpés. Nem a legszebb látvány, de a folyamat része, hiszen 10-20 bor kóstolásától máskülönben mindenki megszédülne… 

Mi azt tanácsoljuk, hogy a kóstolás után válaszd ki azt, amelyik a legjobban ízlett, és azt már nyugodtan kortyolgathatod egész este.

Mi az az újbor?

Ha ezzel a kifejezéssel találkoznál, nyugodtan értheted szó szerint.

Az újbor azért új, mert rögtön a szüret után palackozzák, tehát nagyon friss.

Ezek általában gyümölcsös és intenzív borok, amiket nagyon rövid időn belül kell elfogyasztani, mert különben romlik a minősége.

Ha van szerencséd ősszel újbort inni és ízlik is, a kóstolóról mindenképp csak annyi üveggel vigyél magaddal, amennyi 1-2 hónap alatt biztosan elfogy, mert januártól érdemesebb kivárni az új évjáratot.

Mit nevezünk dekantálásnak?

A dekantálás nemes egyszerűséggel áttöltést jelent.

Erre idősebb vagy szűretlen boroknál lehet szükség, hogy a palack alján lerakódott üledéktől megszabadítsák a bort.

Fiatal borok esetében – elsősorban vörösboroknál, de néha fehéreknél is – azért dekantálnak, hogy az ital oxigénhez jusson, és előjöjjenek a benne rejlő illatok és zamatanyagok.

Ilyenkor egy széles aljú, de keskeny nyakú üvegbe töltik, és ebben levegőztetik. Ha ilyen formában találkozol a borral, a jó minőség garantált.

Ha amatőr borkóstoló vagy, nincs is szükség sokkal több tudásra, mert egy ilyen összejövetelen egyébként is sokat tanulhatsz, ezért ízlelj, fülelj és tapasztalj!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást